2012. január 13., péntek

Sült gesztenye


A minap komámék be állítottak hozzám egy zacskó gesztenyével. Akkor frissen gyorsan főztem belőle egy adaggal. Volt rá segítségem, elfogyasztani, mert ők is nagyon szeretik. Életem párja, csak pár darabot tett a magáévá.
Majdnem el is felejtkeztem róla, hogy van még gesztenyém, de akkor villámként jött a felismerés, ha nem készítem el, akkor hamarosan tönkre megy. Na ezt én nem hagyhattam, és mentő akció elindult.

Letelepedtem egy tálcányi megmosott gesztenyével az étkező asztalhoz és neki láttam annak a feladatnak amit az egészből a legjobban nem szeretek.
Be kell vagdosni a gesztenyét... A gömbölyű felén egy X vagy + alakot kell vágni rajta. Ez hivatott arra, hogy meg akadályozza a gesztenye sütőben való mintegy felrobbanását, és a sülés valamint a pucolás is meg könnyebbül tőle. Szóval nagyon hasznos, de én akkor sem szeretem csinálni na...

Ezután lemezre tettem a gumókat, és 180 fokos sütőbe toltam őket. Vízzel be spricceltem kissé ezt a sütés alatt még 2x meg ismételtem. Így sül a gesztenye és ne szárad. Kb 45-50 percig sütöttem, de többször kivettem belőle 1-1 darabot és meg kóstoltam. Állítólag akkor jó már a gesztenye ha érezni az illatát ahogy sül. Na én azt éreztem.

Kiborítottam egy hőálló tálra és még forrón neki álltunk belőle csemegézni. Nagyon jól esett...

Maradt még egy kisebb adag, azt meg főzöm és lepaszírozom.Meg próbálok belőle süteményt sütni, gesztenye massza hiányában nagyon remélem sikerül...

7 megjegyzés:

  1. Friss sültgesztenye.......nyammmmi, milyen rég ettem.....csak irígykedem :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsófi! Szívesen meg kínálnálak, ha:
    - még lenne belőle
    - közelebb élnénk egymáshoz
    -stb... ;)

    VálaszTörlés
  3. Üdvözöllek Zsófi az olvasóim között! Remélem találsz kedvedre valót :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy találok kedvemre való olvasnivalót: itt csak olyan van! És nagyon örülök, hogy Te is eljöttél hozzám.

    VálaszTörlés
  5. Imádom a sült gesztenyét, de már vagy ezer éve nem ettem. Nagyon finom lehetett.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Gizike nagyon finom volt, mi is nagyon szeretjük :)

      Törlés
  6. Finom téli csemege:) Nagyon szeretem a gesztenyét, meg az illatát:)

    VálaszTörlés