2012. november 29., csütörtök

Hamis tiramisu torta


20. án ünnepeltük életem párjának születésnapját...Minden évben nagy fejtörést szokott okozni, hogy milyen ízű tortával örvendeztessem meg, de ez idén elmaradt. Valahogy most könnyebben jött az ötlet, már egy hónappal előbb tudtam, mit szeretnék.
A sütit évekkel ezelőtt a Nosalty-n találtam, amikor bátyusomnak kerestem torta ötletet, először neki készítettem el. Akkor még nem bloggoltam így használható kép sem készült róla.

6 tojást szétválasztottam, a fehérjét egy csipet sóval elkezdtem habbá verni. Kanalanként bele adagoltam 6ek cukrot valamint egyenként a tojások sárgáját. Spatulára váltottam, és hozzá szitáltam 6 kanál lisztet apránként amiben előzőleg elkevertem egy fét kávéskanálnyi sütőport és 1,5 ek instant kávét.

Kapcsos tortaformám aljába sütőpapírt vágtam és a masszát bele simítottam...
180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Ez az idő sütő függő inkább figyeljük a tésztát és tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor megsült lekapcsoltam ról a formát s az alját a papírral együtt levettem róla, tálcára raktam.
Keresztbe ketté vágtam amikor már kihűlt.

1,5 dl meleg tejet és 2 ek instant kávét összekevertem, ebbe fogom a babapiskótát mártogatni.
 Elkészítettem a krémet is ami 3 cs gála vaníliás főzés nélküli pudingból 2 dl tejszínből és 6 dl tejből állt.
A pudingot a folyadékkal csomómentesen elkevertem, majd a habverő gyors fordulatával krémesre kevertem. Rumaromával még a szánk íze szerint ízesítettem...

Összeállítom a tortát:
Az alsó lapra vissza teszem a tortaforma oldalát... Rákentem a krém 1/3-át majd egy sort kiraktam a kávéba áztatott babapiskótával, és a krám 2/3 át rákentem erre. Ekkor a torta másik lapját is ráhelyeztem és a maradék krémmel vékonyan bevontam a tortát kívülről is. A krém egy részét félre tettem...
Babapiskótát méretre vágva körberaktam a tortát vele, és csillagcsöves nyomózsákkal díszítettem a tetejét sok apró pici csillaggal. A félretett krémbe kevés kakaót kevertem... a megmaradt vaníliás krémből és a kakaósból felváltva halmokat nyomtam a torta peremére. A vaníliás halmokra egy egy szem kávé alakú csokidrazsét raktam. majd beszitáltam a tetejét kakaóporral.

Nagyon egyszerű tortáról van szó, tovább tart leírni, elmondani, mint elkészíteni, na meg elfogyasztani.



Én a kávét koffeinmentessel cseréltem, hogy a gyerekek is nyugodtan tudjanak enni belőle, de ha nem kell ilyesmire figyelni akkor nyugodtan lehet akár főzött erős kávéval is dolgozni.

Babapiskótát egy nagy csomaggal használtam el az édességhez...


2012. november 27., kedd

Olasz húsgombóc



Bolognai spagettit sűrűn kell csinálom, mert az összes pasim szereti... Gondoltam, hogy mi lenne, ha most egy kicsit másképpen tálalnám, és húsgolyó formát öltene. Nem tévedtem, osztatlan sikert arattam vele, mindenkinek nagyon bejött...

Először a szószt készítettem el. Egy vöröshagymát lereszeltem (Zolcsim nem szereti ha látni a kajában, és úgy néz ki kiskorú sem) kevés olajon megfuttattam, bele zúztam 2 gerezd fokhagymát, és fél liter sűrített paradicsommal felöntöttem. Oregánót, bazsalikomot, kevés cukrot, hogy a paradicsom ne legyen olyan savanyú, és sót tettem még bele. Kapott még egy kis petrezselymet valamint 3 dl vizet. Felfőztem, és a végén 1,5 ek étkezési keményítővel besűrítettem...

Fél kiló darálthúst ( fele marha fele sertés) bekevertem a szánk íze szerint, mintha fasírtot készítenék. Sót, borsot, fokhagymát, reszelt vöröshagymát, szárított petrezselyem levelet, 2 levél friss aprított bazsalikomlevelet, egy tojást, és áztatott kenyér helyett 4 ek zsemlemorzsát tettem bele.

Egy teflon serpenyőben olajat hevítettem, és a kis gombócokat amik nem voltak egy diónál nagyobbak hirtelen minden oldalról megsütöttem. Az olajat a serpenyőből kiöntöttem a gombócok vissza kerültek bele, és a szósszal nyakon öntöttem. Kb 5 percig jól összeforraltam őket, vigyázva oda ne kapjon...

Közben spagetti tésztát főztem ki ami jelen estben tönköly tészta volt, (már senki nem ellenkezik a tészta ezen egészségesebb formája ellen... ;)  )

Gyerekeknek nagyon tetszett az új külseje az éteknek, és a Szuzi és Tekergő  mesét emlegették evés közben :D Lelkemre kötötték, hogy ilyet csináljak máskor is... fogok ;)

Ha nincs kedved vagy időd a szószt elkészíteni, a zacsis bolognai fixel is működik, csak azt külön kikevered vízzel és zutty a gombócokra.


2012. november 26., hétfő

25-26 hét

Az a helyzet, hogy nincs miről beszámolnom, nem történik a fogyás terén semmi...Vagyis ez Így ahogy mondom nem igaz, mert történik de nem épp jó irányba mennek a dolgok. De még csak nem is egy helyben topogok, hanem lépek előre egyet, vissza kettőt és aztán kettőt előre egyet hátra. Ami azt eredményezi, hogy jelenleg sehová sem jutottam a 2 hét alatt. Ugyan úgy 87 kiló a súlyom...
Viszont elkeseredve veszem tudomásul és kezdek is beletörődni, hogy karácsonyra bizony nem lesz meg a vágyott 80 kiló.
Az igazság az, hogy kicsit bele is fáradtam, néha elszalad velem a ló aztán győzöm visszafogni... Én még mindig azt mondom, hogy a törés ott következet be amikor volt a fogműtétem, és olyan sokat éheztem... Lehet semmi köze semmihez, de olyan jó valamire ráfogni. Soha nem volt még olyan nehéz mértéket tartsak, mint az elmúlt időszakban...és az ünnepek közeledte sem könnyíti meg a dolgom...
Fel nem adom... Most azon vagyok, hogy ha lefele nem megy, akkor legalább fel se jöjjön, és eljön megint az idő amikor újult erővel ismét neki tudok veselkedni. Ha tavasszal amikor a természet is új erőre kap, akkor tavasszal... ;)

2012. november 23., péntek

Szalámis "szélforgó"


Bár fogalmam sincs, hogy mi lehet az eredeti neve, mert a facebookon egy dizajn oldalon láttam ezt a formázást először, és nagyon megtetszett. Az enyém ránézésre arra a gyerekjátékra hasonlít amit fapálcikára tűzve széllel forgattatnak meg, úgyhogy én ezt a nevet adnám neki. Bár elsőszülöttem virágnak nézte amikor meglátta, és közölte is, hogy valamit elkaphattam, mert virág mánia tört ki rajtam... :D Lásd: nutellás rózsa, és mákos margaréta azután ez...

A tésztáját a mákos margaréta szerint készítettem most ennek is, annyit változtattam, hogy 40 dkg lisztből készült amiből 25 dkg fehér tönkölyliszt, és 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt. Negyed élesztőt felfuttattam,  a liszthez ütöttem egy egész tojást, 1,5 teáskanál sót adtam bele, 2 dl ből maradt  tejjel kidagasztottam a tésztát, majd a végén még 4 dkg olvasztott vajat is bele dolgoztam. Kelesztőtálban a duplájára kelesztettem.

Majd enyhén lisztezett felületen átdolgoztam, és amilyen vékonyan tudtam kinyújtottam. Akkora korongokat szaggattam amekkora a szalámi.
Két tészta korong közé kerül egy szelet szalámi, és a szélét bevagdostam, úgy hogy a közepén egybe maradjon a tészta. Majd minden ilyen fülecskén egyet csavarintottam.

Bármilyen szalámi jó lehet bele... Vajjal kikent lemezre fektettem, kevés tejjel kikevert tojással lekentem, és közepére szezámmagot szórtam, de sajt is jól jöhet rá.

180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Egy részéből kiflit tekertem, camembert sajtot rejtettem el még benne a szalámin kívül, ezt a fiúk munkába és suliba kajcsiként csomagolva kapták, ne mindig az unalmas szendvicset vigyék ;)

2012. november 22., csütörtök

Mákos margaréta


Megint Illéskrisznél nézelődtem, és szebbnél szebb dolgok között csorgattam a nyálam. Ezzel a mákos sütivel napokig szemeztem. Én nagyon szeretem a mákos süteményeket a családom is megeszi őket. A palacsintát például életem párja, csak mákosan eszi meg. Most is sütöttem palacsintát és ledarált mákot elé tettem, mert azt csak ő tudja tökéletesen betölteni magának. Kiskorúm meg felmászott a székre és kanállal elkezdte magába lapátolni a cukrozott darált mákot. Ezen felbuzdulva, kerestem az alkalmat arra, hogy elkészítsem ezt a finomságot.
Apácska születésnapján vacsora gyanánt tálaltam...

35 dkg tönköly lisztet kimértem a robi táljába, kis fészket alakítottam ki a közepén ebbe belemorzsoltam negyed friss élesztőt és fél dl langyos tejet öntöttem rá, no meg egy teáskanálnyi cukrot adtam hozzá legyen az élesztő gombának mit ennie :) Felfutattam így az élesztőt, 1 tojást felvertem villával és kb a felét belekanalaztam a lisztbe, 3 dkg cukrot adtam még hozzá fél kk sót, és a maradék 1,3 dl tejjel nyakon öntve jól kidolgoztam. Közben megolvasztottam 3,5 dkg vajat...Lassan bele csurgattam és teljesen eldolgoztattam ezt is a géppel.
Kelesztő tálba tettem és a duplájára kelesztettem a tésztát. Míg kelt elkészítettem a tölteléket annak úgyis hűlnie kell...

1 dl vizet felforraltam és 12 dkg cukrot felolvasztottam benne...20 dkg mákot összekevertem 1 csipet fahéjjal, és egy zacskó citromos cukorral( olyan mint a vaníliás cukor, csak citrom íze van, ha ilyen nincs akkor fél citrom reszelt héja kell) Keverte még hozzá 4 ek zsemlemorzsát és az egészet a cukros sziruphoz adtam. Alaposan összedolgoztam, nagyon srű massza lett belőle.. Félre tettem hűlni.

Megkelt a tészta, enyhén lisztes felületen átgyúrtam, és 10 egyenlő részre vettem. Mérleggel mértem, hogy egyformák legyenek...
Ezeket a darabokat korong alakúra nyújtottam és a tölteléket rápakoltam. Én a töltelékkel is tutira akartam menni, hogy mindbe ugyanannyi kerüljön így azt is 10 felé szétmértem... Tehát rátettem a tölteléket a tészta szélével betakartam összecsíptem, és hajtással lefele magam elé helyeztem. Kicsit meglapogattam, óvatosan, ki ne pukkadjon, bár a tészta nagyon jó így tartotta szépen, nem volt vele különösebb gondom.
Konyhai ollóval becsipkedtem körben egyenlő távolságra és ezeket a már szirmokat kihajtottam...
Enyhén vajas lemezre fektettem őket, a maradék tojást egy pici tejjel kikevertem, és lekentem a margarétáimat. Közepére egész mákot szórtam díszítésnek...

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Nagyon ízlett a családomnak, a formázás különlegessé tette, már azon gondolkodom, milyen más ízben készítsem el. Valószínű diósan is ki fogom próbálni...

Krisztim! Köszönöm szépen a receptet és a remek fázis fotókat!!!

2012. november 21., szerda

Mirinda torta



Vagy üdítő, vagy fanta, ki hogyan ismeri.... Eddig még nem csináltam így torta formában csak szeletnek, de kisebbik keresztlánykámnak 9. én volt a szülinapja, és ezt kérte tőlem, hogy süssem meg.
A buli egy közös ismerősünk éttermében volt oda szállítottam el tortát is, kicsit megviselte, de nem lett különösebb baja. Az íze meg fenomenális volt, legalábbis szerintem.

Az eddigiekkel ellentétben kicsit változtattam a recepten, és meg kell mondanom előnyére vállt...

26 cm átmérőjű torta formával dolgoztam...

3 tojásos olajos kakaós piskótát sütöttem. A tojásokat szét választottam és a fehérjét egy csipet sóval elkezdtem habbá verni, hozzá adtam egyenként a tojások sárgáját, és 2 ek olajat csurgattam még hozzá, miközben folyamatosan dolgoztam össze habverővel. Eztán spatulára váltottam... 3 ek tönköly liszthez kevertem fél kávéskanálnyi sütőport, és 2 ek kakaó port. Ezt szitáltam kanalanként a tojásos masszához és, dolgoztam bele.
Kivajaztam a formának csak az alját, és a masszát bele simítottam. A sütőt már elő melegítettem 180 fokra, 20 perc alatt megsütöttem a tésztámat. Tűpróbával ellenőriztem...

Jöhet a krém összeállítása. 25 dkg túrót(itt elég krémes van így nem kell vele különösebben csinálni semmit, az otthonit villával jól át kell keverni, vagy elektromos habverővel kikrémesíteni, így nem lesz darabos a krém) összekevertem 25 dkg mascarponeval, és 20 dkg cukorral valamint 1 csomag narancsos cukorral( ez olyan mint a vaníliás cukor, ha ilyenünk nincs akkor 1 narancs vagy citrom héját reszeljük bele),  és adtam még hozzá 10 dkg vajat is ami lágy volt de nem olvasztott...

A kisült tésztát kivettem a formából az alját leválasztottam és egy tálcára tettem a lapot. A karimát vissza helyeztem köré. Rásimítottam a túrós krémet és betettem a hűtőbe.

Jöhet a tetejére a sárga réteg, aminek most pirosnak kellett volna lennie, mert a kislány azt szeretett volna , de itt ezt sem olyan egyszerű beszerezni, mármint piros szénsavas üdítőt. Három nagy áruházban nem kaptam, de  legközelebb megnézem majd egy getrinktben is. Az olyan italnagyker féle.

7 dl szénsavas üdítő italt felfőzünk 2 cs vaníliás pudinggal és 2 ek cukorral. Pont úgy mintha tejjel főznénk és nem üdítővel. Vigyázva állandó kevergetés közben főzzük fel, mert hamar odakaphat. Jó sűrűre főzzük...

Pár percig hagyjuk hűlni, majd a hűtőből kivesszük a félkész tortát és a tetejére simítjuk a színes réteget is.

Hagyjuk hűlni kicsit, fogyasztásig hűtőben tároljuk ;)


Én most cukor gyöngyökkel és ostya hópelyhekkel tettem ünnepélyessé a tortámat. A cukor gyöngyöm eddig sosem olvadt meg bármibe is tettem, most ez is megdőlt ugyanis ezen a tortán megolvadt de senki nem bánta így legalább nem tört bele senkinek a foga ;)

2012. november 19., hétfő

Karamellás fordított almatorta


Gyors egymásutánban volt most nálunk tortából dömping. Lévén elkezdődött nálunk a nagy szülinapozások időszaka, a családból sokan születtek ez időtájt.

Ez a torta pont nem szülinapra, hanem egy kedves ismerős család látogatására készült.. Mint kiderült, nagyon beletrafáltam, mert Norbi nem igazán eszi a sütiket, kivételt képez ez alól az almás bármilyen változatban.
Már amúgy is régen készítettem, a blogra meg valamilyen oknál fogva eddig nem került fel, pedig valóban finom. Szépnek nem mondanám, de neki nem épp ez a státusa ;)

5 szem közepes méretű almát megtisztítottam, magházát eltávolítottam, és nem túl vékonyan felcikkeztem. Tálba szórtam, és alaposan beszórtam mézeskalács fűszerkeverékkel, jól átforgattam és félre tettem állni. Elkészítettem a tésztát is, ami teljesen egyszerű kikavarós...

2 db tojást 1,5 dl cukorral fehéredésig kevertem, bele csurgattam 1,5 dl étolajat, 1 vaníliás cukrot, egy csipet fahéjat, és 2 dl natúr joghurttal alaposan kikevertem. Majd apránként bele forgattam 3 dl lisztet (Nem tévedés a mértékegységek valóban dl-ben vannak megadva, én mérőkancsót és mérőpoharat használtam...)
Ezután 2-3 marék diót csak úgy a markommal durvára törtem, és ezt is bele forgattam.

Majd következett az összeállítás. Egy kapcsos torta forma alját jó vastagon kivajaztam. Ha nem így teszünk a karamell beleragad...
Teflonos serpenyőben 20 dkg cukrot felolvasztottam, és karamelizáltam, vigyázva ne süssem túl sötétre mert akkor megkeseredik a cukor. Óvatosan a tortaforma aljába öntöttem, és elfolyattam benne, hogy elosztódjon. Sietni kell vele, mert hamar megköt... Viszont csak óvatosan, mert a forró cukor csúnya sebet ejthet rajtunk!!!

Eztán az almaszeleteket a karamellbe rakosgattam. Ilyenkor lehet szépen rakosgatni, esetleg valami formát adni neki, mert egyben ez lesz a torta teteje, most tudunk valamicskét tenni a kűlcsíny érdekében.
Majd a kikavart tésztát öntöttem a formába elsimítottam, és 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percig sütöttem.( érdemes a tortaformát egy sütő lemezre tenni, mert a karamell esetleg a forma résén megszökhet és akkor vakarhatjuk a sütő aljából) Tűpróbával ellenőriztem, megsült e.

Mikor elkészült, 1-2 percig hagytam hűlni, de nem szabad soká, mert nem fogjuk tudni szépen kiszedni a formából.
Éles késsel a forma oldalát követve körbe vágtam a sütit, ezzel fellazítottam. Majd egy tálcát helyeztem rá és kinyitottam a kapcsot, egy határozott de óvatos mozdulattal az egészet a feje tetejére állítottam. Már a talpán áll a torta... A karimát levettem és az alját a sütőnek óvatosan leválasztottam a (most már) torta tetejéről.
El is készült...

Nagyon finom szaftosabb jellegű süteményt kapunk...Sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, próbáltam már körtével, de mézeskalács fűszer nélkül, meg szilvával is...olyan mint a muffin...csak a képzelet szab határt...

2012. november 16., péntek

Gombával rakott pulykamell

(Akár mennyire igyekszem, nem tudok rakott ételt szépen fotózni...)
Van olyan amikor hűtő ürítés céljából szoktam körülnézni , és az alapján készíteni a család aznapi betevőjét.
Ez most is így történt... Előző nap rántott gombát készítettem kérésre, de mivel a famili 3 részletben szokott ebédelni, így az ilyen jellegű étkeket, mindig frissen sütöm ki annak aki aktuálisan épp a soron következő :D
Na hogy értsd. Mi a kiskorúval délben ebédelünk, elsőszülöttem kettőkor ért haza a suliból ő akkor óhajtott enni, életem párja pedig fél négykor ült asztalhoz. Ilyen formán a délben kirántott gomba már nem épp, na hagyjuk... Csak azért magyaráztam ennyit, hogy aztán elmondhassam, elszámoltam magam az adagokat tekintve, és megmaradt 25 dkg shampion gombám. Volt még a hűtőben megbontott tejföl, ami előtte lángos sütésnél maradt meg, és a fagyasztóból előkerült fél kg pulykamell. Na ebből rittyentettem olyan, de olyan finomat...

A húst vékonyan felszeleteltem, és besóztam, fokhagymát zúztam rá és 1 órára lefedve visszatettem a hűtőbe. Azután kevéske olajon mindkét oldalát hirtelen megsütöttem a husiknak, és félre tettem.

A gombákat alaposan megmostam... hiedelemmel ellentétben a friss zsenge shampionokat nem szükséges megpucolni, csak alaposan megmosni. Feldaraboltam, apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre sütöttem, erre rádobtam a gombát, és át forrósítottam. Kevés tört paprikát szórtam rá, sót és borsot is kapott, valamint petrezselyem zöldet aprítva.
Kevés vizet öntöttem alá és puhára pároltam, figyelve arra, hogy a végére kevés szaft maradjon vissza.

Ezután egy hőálló tálat kiraktam egy réteg husival, erre kanalaztam a gombás ragut felét, tettem rá tejfölt, jött a következő réteg hús, gomba másik fele, tejföl majd a füstölt sajt ami most szeletelt volt, így azt csak ráhelyeztem.

180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem...addigra a sajt is szépen megpirult.

Szerintem, máskor is készítem ezt az étket, akkor is ha nem épp mentőakció keretein bellül kerül rá sor, mert nagyon finom volt. Én zöldsalátát fogyasztottam hozzá a családom férfi tagjai kukoricás rizst kaptak mellé.
Véleményem szerint akár ünnepi asztalon is megállja a helyét ;)

2012. november 14., szerda

Nutellás rózsa


Ezt a szép és ínycsiklandó rózsát Illéskrisznél találtam egyik nap mikor nézelődtem nála ötlet merítés céljából, hogy mivel is lepjem meg kis családom.
Rettentő sok finom dolgot talál az őhozzá látogató, és az az érzése támad, hogy most mindjárt az összeset meg szeretné csinálni. A fotók olyanok, hogy legszívesebben le enném a képernyőről...
Szeretnék még több formázást kipróbálni az Ő ötlete alapján.

Külön receptet én most ide nem írok. Hanem kattints IDE és meglátod miről is beszéltem az előbb.
A tészta állaga tökéletes.... és frankó fázisfotó is van Krisztinél. Én annyit változtattam, hogy nálam ez is mint mostanában szinte minden tönkölylisztből készült és olvasztott csoki helyett nutellával kentem meg a tésztát a formázás előtt. Magamnak kettő darabot készítettem diabetikus lekvárral, de nagyon nehezemre esett, hogy csak azt a kettőt egyem meg, és ne küldjek rá úgy még kettőt a nutellásból is.
Szombat este készültek a rózsák, vasárnap vendégeim voltak, és a gyerekek simán meg tudták még akkor is enni a maradék 3 db rózsát uzsonnára, íze és állaga egyáltalán nem emlékeztetett rá, hogy az már egy másnapos péksüti. Nah annyit áradoztam már róla, katt gyorsan és nézd meg, aztán pedig biztos vagyok benn, hogy elkészíted épp úgy ahogy eztán én is elkészítem, ha valami különleges, de végtelenül egyszerűen elkészíthető finomságra vágyunk ;)

2012. november 12., hétfő

Zsúrpogácsa


Nemrégen volt zumbaparty a terembe és, mindenki vitt valami finomságot. Én ezekkel a zsúrpogikkal készültem...
Maga a pogácsa a sajtos pogi receptem, de most stampedlis pohárral szaggattam ki őket és miután lekentem tojással, a tojásos felével belefordítottam magokba. Szezám magot, lenmagot, és mákot használtam . Most is mint mostanában mindíg ezek a pogácsák is tönkölylisztből készültek...
A siker frenetikus volt, mindenki csodájára járt a pulthoz.. hihi az "echte ungarische kuchen". Így hívták :D

2012. november 7., szerda

Mákos guba


Jó, hát nem egy nagy ördöngösség összerakni egy mákos gubát gondolhatjátok sokan, és nem is egy hatalmas gasztronómiai produktum, hogy egy külön posztot keljen szánni neki, de mint a legegyszerűbb dolgok egyikét ezt is olyan könnyű elrontani, és ehetetlenné tenni, mint bármelyik másik bonyolultabban készítendő étek társát.
Azon túl jól jöhet a blogokat böngésző kezdő házi tündéreknek is egy kis útmutatás ;)

Ugye elkészült a gubarúd és szikkadt egy éjszakát, de ha nem pepecseltünk a saját sütésű pékárúval akkor sima kifli,úgy 7-8 db, a legalkalmasabb erre, az is szikkadtan, másnaposan.
Felkarikázzuk a péksütit, eközben úgy fél liter tejet felteszünk melegedni 2 vaníliás cukorral és 5 dkg vajjal.

A mákot ledaráljuk 2:1 arányban cukorral. Tehát 2 kanál mák 1 kanál kristálycukor, vagy ha darált a mákunk akkor 2 kanál darált mákhoz adjunk 1 kanál porcukrot.

A tej felforrt a vaj szépen elolvadt benne... Egy adag kiflikarikát vagy rúd karikát tészta szűrőbe teszünk, és meglocsoljuk a tejjel, úgy hogy mindenhová jusson de ne áztassa agyon. Ezt a tejes péksütit kivajazott tűzálló tálba tesszük és megszórjuk a mákkal. Jöhet a következő adag kifli, tejjel locsol, megy a többi kiflihez, mák. Ezt mindaddig amíg van kifli/rúd...A felfogott tejet ami a szűrőn átment újból vissza öntjük a lábasba és locsolásra használjuk.

Miután az összes péksütit összetejeztük és mákoztuk két villa segítségével kissé átforgatjuk, hogy mindenhová jusson mák, de vigyázz ne dzsamidzsgold össze ;), a maradék vajas tejcsivel picikét meglocsoljuk, de csak módjával. Tetejére vajdarabkákat dobunk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb 25 percre.

Régebben csináltam úgy is, hogy a végén nem sütöttem rá, de így jobban bejön nálunk mindenkinek.

Vanília öntetet adtam hozzá.

2012. november 6., kedd

Zöldségkrém leves


Többször szoktam krémleveseket készíteni. Van amikor csak hagymából, vagy csak fokhagymából, de olyan is van mint ez a mostani eset, hogy minden féle zöldségből.
Kiskorú nagyon szereti enni, és én is szeretem ha eszi mert így tudta nélkül eszi meg a sok finom zöldséget. Az is az előnyére válik, hogy nagyon gyorsan készen van...Amikor kisebb volt szinte minden  zöldségfélét megevett, de mostanra hatással vannak mások is rá, így a karalábét már nem akarja enni, mert azt a többsége a gyerekek közül a környezetünkben a tányér szélére teszi.
De ebben a levesben nincs mit félretúrni :D

Egy kisebb fej vöröshagymát megpucoltam, és csak úgy nagyvonalúan felkockáztam. 2-3 ek olajon üvegesre hevítettem...
Fél brokkolit ami úgy 25 dkg volt megmostam és nagyjából össze vágtam rózsára. 2 vastagabb szál sárgarépát tisztítottam, és felkockáztam. 4 gerezd fokhagymát megpucoltam, és ezt is nagyvonalúan összedaraboltam. Majd következett a krumpli, és a karalábé amiket szintén tisztítást követően felkockáztam. Ebből 3 szem krumplit, és egy nagyobb karalábénak majdnem a felét használtam. Azért csak majdnem a felét, mert nasiztam is belőle :D Nagyon szeretem a nyers karalábét :D
Az előkészített zöldségeket, a hagymára dobtam, és átforrósítottam rajta, majd annyi vízzel öntöttem fel, ami úgy 2 újnyira ellepi. 2 bio zöldség leves kockát adtam hozzá, 3 ek szárított petrezselyem zöldet, és egy kis borsot (kb kés hegynyit).
10 perc alatt félpuhára főztem a cuccot, nem főzzük szét, mer akkor kifőzzük belőle az értékes vitaminokat.
Ekkor jön a botmixer, amivel jó alaposan összeturmixolom a levesem addig, amíg már nem marad benne darabos zöldségféle.
1 pohár( 2 dl) tejszínt kikevertem 1 ek étkezési keményítővel,- a diétám miatt nem használok lisztet hozzá, de aki nem diétázik nyugodtan használjon hozzá lisztet, és azzal meg a tejszínnel egy vékony habarást készítsen- és hőkiegyenlítéssel a leveshez adtam. Beforraltam.... Tányérra szedve hagyma chips-el tálaltam, magamnak.. Kiskorú ( és a többiek is) levesgyönggyel ette, mert neki az a lényeg az egészben. Úgy is hívja a krémleveseket, hogy golyós leves, és ezért eszi ő olyan nagy lelkesedéssel ;) (kérte, hogy az övét is fényképezzem le :D )

(Hagyma chips-et készen vettem Magyar országon az IKEA-ban lehet kapni azt tudom, itt szinte minden boltban)

2012. november 5., hétfő

24. hét..


Helyre állt a rend... A múlt héten felszedett kilótól sikerült megszabadulnom... Most vissza állt a súlyom oda ahonnan híztam, így jelenleg 87 kg-ot mutat a mérleg.

Facebookon már megmutattam a legújabb képemet, és nagyon sok kedves hozzászólás érkezett rá, ezt itt is nagyon szépen köszönöm mindenkinek!

Hoztam nektek egy kis összehasonlítást is ;)

Szerintem abszolút szembetűnő a változás... Szerintetek???
Az első és az utolsó kép között majdnem napra pontosan fél év telt el...

2012. november 2., péntek

Gubarúd


Már meg sem tudom mondani mikor ettünk utoljára mákos gubát... Itt nincs is kifli, vagyis nem olyan mint odahaza, bagettből meg nem akartam csinálni, így csak húzódott a dolog. Aztán egyszer csak a Praktikák sok gyerekhez blogban olvastam, hogy Móni maga sütötte a rudakat a gubához, méghozzá olyan nagy sikerrel, hogy az első adagból nem lett végül is mákosguba.
Felbátorodva ezen, én is neki álltam elkészíteni.
Annyira egyszerű, és kézenfekvő a dolog, hogy máskor is megcsinálom, mert így mi is tudunk enni ilyen finomságot.

Természetesen mint minden mást, ezt is most is tönkölylisztből készítettem...

3 dl tejet meglangyosítottam, és ebből fél dl ben felfuttattam fél kocka friss élesztőt, egy mk cukorral.
Amíg az élesztő gombák észhez tértek mély álmukból, addig 60 dkg lisztet a robi táljába szórtam  2 ek cukrot és 1,5 ek sót adtam hozzá. Rá ütöttem egy tojást, de ezt nyugodtan el is lehet hagyni. Egy csipet aszkorbin savat is adtam hozzá, de ez is elhagyható. Majd hozzá öntöttem az élesztős tejet, és a maradék folyadékkal jól kidagasztattam robimmal. Mielőtt elkészült volna a tésztám, még 2 ek olíva olajat csurgattam bele, de a sima étolaj is ugyanúgy megteszi vagy, 3 dkg olvasztott vaj. Addig hagytam dagasztani amíg a zsiradékot is bedolgozta, majd kelesztő tálba át tettem, és duplájára kelesztettem.

Mikor megkelt enyhén lisztezett felületre borította, átgyurmáztam alaposan, és kb fél cm vastag (közel) négyszög alakra kinyújtottam. Pizzavágóval egyforma darabokra vágtam , 10 felé. Ekkor kapcsoltam be a sütőt, hogy melegedjen 200 fokra, addig pihenhetett a tésztám. Enyhén olajos lemezre fektettem a rudakat, mind a 10 et egyre...

Amikor elérte a hőfokot a sütőm, hideg vízzel lespricceltem a rudaimat, és azonnal betoltam. Légkeverésen 17 perc kellett nekik, hogy szépen megpiruljanak.

Még alig lettem készen vele amikor jött komám, és megérezte a frissen sült akármi illatát, és kérdezte mi finomat készítettem. Elállt a szava mikor mondtam neki, hogy mákosgubához rudat :D Meg is kóstolta, na és a kiskorú sem hagyta érintetlenül.

Rácson hűtöttem, és kenyeres kosárban tiszta ruhával letakarva várta a másnapot, amikor is sorsa beteljesedett, és mákosguba lett belőle.
Hamarosan azt is megosztom veletek én hogyan készítem...

2012. november 1., csütörtök

Mézes mustáros sült csirkecomb


Ígértem, hogy  hozni fogom az a csirkecombit amit a sárgarépa főzelék mellé készítettem.
Az előbb nézegettem a képeket melyiket is tegyem ide és olyan éhes lettem tőle... Szinte érzem az ízét a számba, nagyon finom volt. Hamarosan újra készítem...

1 kg csirkecombról a bőrét lehúztam kettő darabba vágtam hidegvízben megmostam a futóműveket és egy erős zacskóba tettem.
Elkészítettem a pácot, ami 3 ek mustárból, 3 ek mézből, 1ek szárított petrezselyemből, fél ek szárított morzsolt majorannából, 2 gerezd fokhagymából és egy ek házi paprika krémből állt, valamint fél kk őrölt borsot is adtam hozzá. A paprikakrémet ajándékba kaptam, nagyon sós, így plusz sót nem tettem már hozzá. Ha nem tettem volna ezt a krémet rá akkor egy kis fűszerpaprikát szórtam volna a pácba és sót.
Ezt a pácot az előkészített combikra öntöttem a száját a zacsinak jól becsomóztam, és átdörzsöltem a húst, hogy a fűszer mindenhol érje.
Pár órára hűtőbe tettem, de mégjobb ha már előző este elkészítjük úgy az ízek jobban bele tudnak ivódni a húsba.
Egy magas falú tepsibe öntöttem a pácolt húst a páccal mindennel együtt, fél dl vizet öntöttem alá, és pár kis kocka vajdarabot pottyantottam a tetejébe, 1 fej tisztított vöröshagymát négybe vágtam és úgy találomra bele szórtam....
Alufóliával letakartam és előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt megpároltam a combikat, majd a fóliát levéve a lével néha meglocsolva szépen rásütöttem olyan 15-20 perc alatt. De a hőfokot már vissza vettem 180 fokra, hogy piruljon a hús és ne égjen.

Nem kell félni a méztől nem lesz édes a hús mert ugyanannyi savanyú is kerül a pácba a mustár képében és így szépen ellensúlyozzák egymást az ízek. ;)