2012. április 20., péntek

Fehér kenyér, jénaiban sütve


Életem első kenyerét sütöttem meg. Apjuk 14 évig dolgozott pékként kenyérben sosem szenvedtünk hiányt. Többször szerettem volna már meg próbálni sütni , de sosem volt rá alkalmam, hiszen volt, hogy a szomszédba is kenyeret, kiflit, zsemlét vittem át mert nem fogyott és kidobni sajnáltam.

Viszont most, hogy már nem hordja haza a péksütiket aktivizálhatom magam. El is határoztam, hogy sütök egy kenyeret. A gondolatot tett követte és mire észbe kaptam már pihent is a tészta. Annyira egyszerűen bedagasztottam robival...

Nem mertem túl nagyot kockáztatni azért, féltem a csalódástól, ezért egy jénais kenyeret sütöttem amit nem olyan egyszerű elrontani. De most felbátorodtam és legközelebb meg fogom próbálni a szabadon lemezen sütést is...

Apjuk amikor meglátta, hogy kenyeret sütötte őszintén meg lepődött de a következő pillanatban meg láttam a szemében a büszkeséget...
Nagyon jó érzés volt este az asztalra saját magam sütötte kenyeret tenni és látni, hogy a családom milyen jó ízűen eszi...

Na szóval és akkor ígyen csináltam:
30 dkg kenyér lisztet és még 20 dkg fehér lisztet a robi táljába tettem. Bele morzsoltam 2 dkg élesztőt, 3 kk sót szórtam bele, 2 ek étolajat csurgattam a lisztre és 1 kk cukor is került bele. 2 és fél dl víz hozzá adásával tésztát dagasztottam.
1 órán keresztül kelesztettem langyos helyen. Majd egy jénait alaposan kivajaztam, a megkelt tésztát lisztes felületen finoman át dolgoztam és megformáltam. Itt jegyzem meg apjuk megígérte meg fog tanítani más formázási technikára is :D Szuper!!
Szóval a megformázott kenyérkét a jénaiba tettem

a fedelét ráhelyeztem és további 45 percig magára hagytam.
A sütőt elő melegítettem 200 fokra... Az idő leteltével bevagdostam a tetejét vízzel megspricceltem és a jénai fedelét rátéve sütőbe toltam.

10 percig sütötte a 200 fokon utána további 35 percig 180 fokon.
Amikor ez az idő is lejárt levettem a jénai fedelét és kicsit meg pirítottam...

Nagyon finom sült kenyérke illat terjengett az egész lakásban. :D Rácsra téve hűtöttem...

Amikor megvágtam, hogy életem párjának megmutassam milyen belül kiskorú rögtön lecsapott egy szeletre és nagyon jó étvággyal úgy üresen a magáévá tette. :D


19 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett !
    Csilla

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! Tényleg szép lett és látszik rajta milyen finom (különösen, ahogy a tündéri gyerkőc eszegeti)Mentem is a receptet, lehet egyszer én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Dávidomnak nagyon ízlett ez tény :D

      Törlés
  3. Gratulálok, csodaszép kenyér. Sosem sütöttem még jénaiban, de lassan itt az ideje, hogy megpróbáljam. Jut eszembe! Mikor és hol lesz a formázási technikákat oktató tanfolyam? Benevezek!!! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :D A tanfolyás a saját konyhánkban lesz, Landshut városában az időpont még bizonytalan. Nagyban függ az oktató hangulatától :D

      Törlés
    2. Rendben, nem is vagytok olyan messze tölem, csak 2,5 ora ut. Szolj, ha aktuälis. :-))

      Törlés
  4. Tündi! Ez nagyon szuper lett, ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos kenyeret sütöttél! Én is szoktam jénaiba sütni, jól bevált nekem is!

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok, ügyes vagy, nagyon szép lett! Édes a kisfiad is kenyérmajszolás közben... :)

    VálaszTörlés
  7. Szuper ügyes vagy!!! Jénaiban még soha nem sütöttem, nekem új módszer az is, hogy lefeded sütéskor :O Tanfolyamra párodhoz én is jelentkezem, távoktatásra, mondjuk skypeon, hogy lássam és kérdezni is tudjak menet közben!

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok az első kenyeredhez, csodálatosan szép lett. Látszik rajta milyen jó ropogós a héja.

    VálaszTörlés
  9. Szépséges lett az első kenyered!

    VálaszTörlés
  10. Ma megsütözzem,finom lett ,kicsit én több vizet tettem a tésztába.de 10'-el előbb lekapcsoltam a sütöt,legközelebb betartom a sütési időt,és akkor még jobb lesz,persze így is megesszük.,csak akkor ropogós lesz a külseje ímindenkinek merem alánlani.:) Köszönöm.

    VálaszTörlés