Életem első kenyerét sütöttem meg. Apjuk 14 évig dolgozott pékként kenyérben sosem szenvedtünk hiányt. Többször szerettem volna már meg próbálni sütni , de sosem volt rá alkalmam, hiszen volt, hogy a szomszédba is kenyeret, kiflit, zsemlét vittem át mert nem fogyott és kidobni sajnáltam.
Viszont most, hogy már nem hordja haza a péksütiket aktivizálhatom magam. El is határoztam, hogy sütök egy kenyeret. A gondolatot tett követte és mire észbe kaptam már pihent is a tészta. Annyira egyszerűen bedagasztottam robival...
Nem mertem túl nagyot kockáztatni azért, féltem a csalódástól, ezért egy jénais kenyeret sütöttem amit nem olyan egyszerű elrontani. De most felbátorodtam és legközelebb meg fogom próbálni a szabadon lemezen sütést is...
Apjuk amikor meglátta, hogy kenyeret sütötte őszintén meg lepődött de a következő pillanatban meg láttam a szemében a büszkeséget...
Nagyon jó érzés volt este az asztalra saját magam sütötte kenyeret tenni és látni, hogy a családom milyen jó ízűen eszi...
Na szóval és akkor ígyen csináltam:
30 dkg kenyér lisztet és még 20 dkg fehér lisztet a robi táljába tettem. Bele morzsoltam 2 dkg élesztőt, 3 kk sót szórtam bele, 2 ek étolajat csurgattam a lisztre és 1 kk cukor is került bele. 2 és fél dl víz hozzá adásával tésztát dagasztottam.
1 órán keresztül kelesztettem langyos helyen. Majd egy jénait alaposan kivajaztam, a megkelt tésztát lisztes felületen finoman át dolgoztam és megformáltam. Itt jegyzem meg apjuk megígérte meg fog tanítani más formázási technikára is :D Szuper!!
Szóval a megformázott kenyérkét a jénaiba tettem
a fedelét ráhelyeztem és további 45 percig magára hagytam.
a fedelét ráhelyeztem és további 45 percig magára hagytam.
A sütőt elő melegítettem 200 fokra... Az idő leteltével bevagdostam a tetejét vízzel megspricceltem és a jénai fedelét rátéve sütőbe toltam.
10 percig sütötte a 200 fokon utána további 35 percig 180 fokon.
10 percig sütötte a 200 fokon utána további 35 percig 180 fokon.
Amikor ez az idő is lejárt levettem a jénai fedelét és kicsit meg pirítottam...
Amikor megvágtam, hogy életem párjának megmutassam milyen belül kiskorú rögtön lecsapott egy szeletre és nagyon jó étvággyal úgy üresen a magáévá tette. :D
Nagyon szép lett !
VálaszTörlésCsilla
Köszönöm! :*
TörlésGratulálok! Tényleg szép lett és látszik rajta milyen finom (különösen, ahogy a tündéri gyerkőc eszegeti)Mentem is a receptet, lehet egyszer én is kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Dávidomnak nagyon ízlett ez tény :D
TörlésGratulálok, csodaszép kenyér. Sosem sütöttem még jénaiban, de lassan itt az ideje, hogy megpróbáljam. Jut eszembe! Mikor és hol lesz a formázási technikákat oktató tanfolyam? Benevezek!!! :-))
VálaszTörlésKöszönöm :D A tanfolyás a saját konyhánkban lesz, Landshut városában az időpont még bizonytalan. Nagyban függ az oktató hangulatától :D
TörlésRendben, nem is vagytok olyan messze tölem, csak 2,5 ora ut. Szolj, ha aktuälis. :-))
TörlésTündi! Ez nagyon szuper lett, ügyes vagy!!
VálaszTörlésKöszi Timi! :D
VálaszTörlésCsodálatos kenyeret sütöttél! Én is szoktam jénaiba sütni, jól bevált nekem is!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti! :D
TörlésGratulálok, ügyes vagy, nagyon szép lett! Édes a kisfiad is kenyérmajszolás közben... :)
VálaszTörlésKöszi szépen Gabriella!
TörlésSzuper ügyes vagy!!! Jénaiban még soha nem sütöttem, nekem új módszer az is, hogy lefeded sütéskor :O Tanfolyamra párodhoz én is jelentkezem, távoktatásra, mondjuk skypeon, hogy lássam és kérdezni is tudjak menet közben!
VálaszTörlésKöszi Vicusom! Szerintem meg oldható ;)
TörlésGratulálok az első kenyeredhez, csodálatosan szép lett. Látszik rajta milyen jó ropogós a héja.
VálaszTörlés:)) Nagyon köszönöm!
TörlésSzépséges lett az első kenyered!
VálaszTörlésMa megsütözzem,finom lett ,kicsit én több vizet tettem a tésztába.de 10'-el előbb lekapcsoltam a sütöt,legközelebb betartom a sütési időt,és akkor még jobb lesz,persze így is megesszük.,csak akkor ropogós lesz a külseje ímindenkinek merem alánlani.:) Köszönöm.
VálaszTörlés