2017. május 26., péntek

Málnás-túró alagút Blogkostoló 33

Már attól tartottam, hogy ez a forduló nem is lesz. Olyan sokáig nem volt házigazdája, hogy félő volt már nem lesz. De szerencsére Márti a Hogymegtudjuk nézni blog írója magára vállalta e nemes feladatot. Ezúton is köszönöm szépen! Szóval, a játék szabály a régi. Egy kisorsolt blogból legalább egy, de lehet több ételt is el kell készíteni, lehetőleg a leg minimálisabb változtatásokkal. Nekem most a szerencse, vagyis inkább a srácoknak, ( mert a blog egy sütis blog, és ugye én jó ideje nem eszem cukros dolgokat. De megkostoltam tudjam mit csináltam 😉) Tasy Cookies blogot szánta.
Sokáig nézelődtem, és egy pár sütit ki is választottam, amire azt gondoltam, hogy átalakítom úgy, hogy ehessem. De aztán úgy döntöttem a fiúknak kedvezek, és nekik csináltam meg. Osztatlan sikert aratva vele 😊
Pici változtatást csináltam csak, miszerint a piskótába víz helyett olajat tettem, és a málna szemeket nem kevertem a krémbe, hanem a krémre pakoltam, és tekertem fel. Így szépen egészben maradtak a szemek.

Hozzávalók:

Piskótához:
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • késhegynyi sütőpor
  • 4 ek olaj
Krémhez:
  •  25 dkg málna
  •  50 dkg tehéntúró (Nálam német krémes)
  •  25 dkg mascarpone
  • 2 csomag habfixáló
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 pohár  habtejszín ( 200 ml )
Elkészítés:

A tojásokat szét választottam. A sárgájához hozzá adtam a kétféle cukrot, és az olajat. Habosra kevertem.... majd a lisztet, a keményítővel, és a sütő porral összekevertem.A tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. Felváltva a lisztet, a habbal, a sárgájás masszához kevertem, vigyázva, hogy lehetőleg a habot ne nagyon törjem, viszont csomó mentes legyen a végeredmény. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire simítottam, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütöttem. Amikor elkészült, egy porcukorral meghintett konyharuhára borítottam, a papírt lehúztam, és szorosan feltekertem. Így hagytam hűlni. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy később amikor a töltelékkel tekerjük a tészta törjön.
Elkészítettem a krémet. A túrót mascarpónét, 2 féle cukrot krémesre kevertem. A tejszínből a fixáló hozzáadásával kemény habot vertem, és lazán a túrós krémmel összeforgattam.
Kiterítettem a tésztát, megkentem a krémmel, megpakoltam a gyümölccsel, és feltekertem. Legalább egy óra hosszat hagyjuk a hűtőbe, hogy a krém megtudjon dermedni. Porcukorral tálaláskor hinthetjük esetleg a kimaradt kréppem, és málna szemekkel díszíthetjük.

                      
                     
                    
                       

                    
                      
                      

                       
                      
                      
                      
                       

2017. május 25., csütörtök

Ch csökkentett gofri ( low carb)

Többször van, hogy már nem tudok mit kitalálni, mi legyen a kajám ami a low carb étrendbe bele illik, és finom, és enném is. Napok óta gofrira gondolok. De ugye az eredeti társa épp minden kritériumnak eleget tesz, csupán a low carbnak nem. Na de az elmúlt közel másfél év, amióta a szénhidrát csökkentett étkezést részesítem előnyben, ad némi tapasztalatot. Nem mellékesen a Balhétterem blog egy 2011 es hasonló néven futó waffelja adta meg a löketet. 

Hozzávalók:
  • 13 dkg low carb liszt ( nálam Norbis)
  • 13 dkg darált zabpehely
  • 2 ek édesítő ( nálam norbis zéró)
  • 1 citrom héja
  • 8 ek olaj ( nálam most olíva)
  • 3 db tojás
  • egy nagy csipet só
  • 4 dl tej
  • 2 tk sütőpor
Elkészítés:

A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját az édesítővel, és a citrom reszelt héjával habosra kevertem. A fehérjét habbá vertem. A kétféle lisztet össze kevertem és apránként adagolva felváltva a tejjel a sárgás masszához adagoltam, hogy egy sima egynemű krémet kapjak. Majd a habot is bele forgattam. Fél órát pihentettem. Megkentem a gófri sütőt olajjal, és eloszlattam benne a tészta masszáját. gófri sütő függő mennyi ideig kell sütni. nekem egy szutyok van, ezzel vagy 10 percig is eltartott.




2017. május 24., szerda

Cukor mentes áfonya fagyi ( low carb)

A közel múltban beszereztem egy alap fagyi gépet. El is kezdtem a gyártást, viszont ehez a finomsághoz pont nincs rá szükség. Ehez, csak turmixra vagy botmixerre van szükség, és türelemre.

Hozzávalók:
  • 250g túró ( nálam krémes német )
  • 250g áfonya
  • 1,5 ek édesítő ( nálam norbis zéró)
Elkészítés:

A túrót, gyümölcsöt és az édesítőt össze turmixoltam.... Kb ennyi volt vele a meló. Betettem a fagyasztóba és óránként alaposan át kevertem. 4x ismételtem meg és fogyasztható állapotba is került.
Bármiyen gyümölccsel el tudom képzelni...




2017. május 20., szombat

Ch csökkentett tojásos nokedli ( low carb)

                                           
Tojásos nokedli minden magyar család, vagy majdnem mindegyik alap fogása, főleg nyáron. Kis ubi salival, vagy savanyú öntött salátával. Finom, könnyed.... gondolnánk. De, a jó fehér lisztnek köszönhetően, egy igazi szénhidrát bomba, és fél óra múlva már megyünk is nyitni a hűtőt, valami ehető után kutatva. De! És, itt nem reklámnak szánom, vannak már cégek akik igaz drágábban, mint a hagyományos liszt, de előállítanak olyan keverékeket, amik felére, vagy még jobban leredukálják a felszívódó ch mennyiségét, és nem utolsó sorban a minőségét. A sima fehér lisztnek a tápanyag, és rost tartalma elenyésző, míg ezek a készítmények pont a rostokkal érik el a kívánt hatást. Ilyen terméket én lisztet, cukrot, és panír morzsát használok, mást ki lehet olcsóbb dolgokkal váltani. Na de lássuk a nokedlit.
Gyakorlatilag ugyan úgy készül, mint a hagyományos...

Hozzávalók:
  • 25 dkg ch csökkentett liszt ( nálam Norbi low carb liszt)
  • 4 db tojás + 3 db amit rásütsz
  • kicsi só
  • víz
  • kis zsiradék
Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérem, ráütöm a tojásokat hozzá adom a sót, és elkezdem összekeverni. Majd annyi vizet adagolok hozzá, hogy nokedli állagú masszát kapjak. Ezt legalább fél órán keresztül pihentetni kell, hogy a rostok magukba szívják a folyadékot, és megduzzadjanak. Így a normál nokedli tésztánál picit sűrűbb lesz. 
Kevés sóval vizet forralok, és szaggatóval bele szaggatom, Újra forrástól számítva 5-6 percig főzöm ( vigyázz kevergesd mert kifuthat!!). Leszűröm, csepegtetem. Ezalatt felütöm a tojásokat, lazán felverem őket. A nokedlit forró zsiradékon kicsit átkeverem és jöhet rá a tojás. Hamar összesütöm, és már kész is :D


2017. május 16., kedd

Hamis raffaello ( low carb)

                                           

Többször említettem már, egy bizonyos csoportot a facen. Nagyon jó kis csapat, és nem fukarkodunk a receptekkel sem. Ha valaki birtokába kerül egy szupi diétás kaja leírás, vagy ő maga kikisérletezi, meg is osztja a többiekkel. Ez a túrós finomság is így került hozzám. Örök hálám érte Mirának!!
Pillanatok alatt összedobható, és épp olyan gyorsan be is falható. Az összetevőknek köszönhetően a ch tartalma elenyésző a nagy testvéréhez képest ami tejporból, cukorbol vagy esetleg fehér csokiból készül. Az íze nekem nagyon hasonlít, ezért is kereszteltem át. Az eredeti receptet túrós kokuszos golyó néven ismerhettük meg.

Hozzávalók:


  • 25 dkg sovány túró (nálam német krémes)
  • 5 dkg kókusz reszelék + amibe hempergeted
  • édesítő ( nálam 1,5 kanál zéró zukor)
  • sótlan mandula vagy kesudió
Elkészítés:

A túrót, a kókusszal, és az édesítővel egész egyszerűen csak összekeverjük. Vizes kézzel kis gombócokat csinálunk, a közepébe egy szem magot rejtünk, és bele hempergetjük a reszelékbe.
Ha soknak érzed a reszelékes kókuszt, akkor ami a masszába kerül le is darálhatod kv darálón. Speciel nekem így is ízlett.

2017. május 11., csütörtök

Eper leves ( low carb)

Nyáron gyümölcs levest gyakran csinálok, de abból én nem szoktam enni, mert cukorral és (normál) puding porral készül. Na meg a kiskorú se nagyon díjazza, nem tudom miért. Viszont az epret imádja, egyedül képes egy kg ot is eleszegetni. Ezért gondoltam meg próbálkozom egy kis eper levessel, hátha hajlandó bele dugni a bajszát. És sikerem volt vele. Ezt is, mint mostanában olyan sok mindent kétféle képen készítettem. Most azt írom le, ahogy magamnak, ch csökkentve készült. Így sem teljesen ch mentes ugye, az epernek köszönhetően, de azért a low carb kategóriába belefér ;)

Hozzávalók:
  • 25 dkg eper
  • 1 ek u1 Norbi ( vagy másmilyen cukormentes ) pudingpor
  • 1 tk édesítő ( én zéró cukrot használtam ez 4x es erősségű)
  • késhegynyi fahéj
  • 1-2 db szegfűszeg
  • 1 dl tejszín
Elkészítés:

Az epret megmosom, és nagyobb darabokba felvágom. Annyi vizet teszek rá, hogy félig lepje, hozzá adom az édesítőt, a fahéjat és a szegfűszeget is. 5 percig forralom. Ezalatt a pudingport a tejszínnel csomó mentesen kikeverem. Az 5 perc lejártával botmixerrel pépesítem a gyümölcsöt, majd hő kiegyenlítéssel hozzá adom a tejszínes keveréket. 1-2 perc alatt beforralom. 
Kihűtöm, és friss eperrel hűtő hidegen tálalom.


2017. május 8., hétfő

Sajtos kelt muffin ( low carb)

Igen! Engem is sikeresen megfertőzött a sajtos muffin járvány. De! Nekem ugye kicsit másképpen kelett elkészítenem mint a többség, mert én szénhidrát csökkentetten étkezem. Így picit félve, de neki veselkedtem. Meg kell mondani nem bíztam a véletlenre és elkészítettem a normál változatot is. Mert az oké ha én éhen maradok, de a srácok lehet csúnyán néztek volna, ha a finom ínycsiklandó illat után közlöm szendvics a vacsi. Tehát megcsináltam, és éhen sem maradtam :D

Hozzávalók:

  • 300g ch csökkentett liszt ( nálam Norbi low carb liszt)
  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 db tojás
  • fél kocka élesztő
  • fél tk édesítő ( nálam Norbis)
  • 4 dl tej ( vagy amennyit a liszt felvesz, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk. A ch csökkentett lisztek másképpen veszik fel a folyadékot mint a finom liszt)
  • 1 tk só
  • 1 dl étolaj ( vagy olíva, vagy kókusz)
  • 10 dkg sajt ( nálam gouda)
  • 10 dkv vaj + 1 tk só
  • szezámmal és felvert tojás a tetejére
Elkészítés:

A tejet meg langyosítjuk és az élesztőt 1 dl ben elmorzsoljuk, az édesítőt ez esetben ne add hozzá. Hanem inkább szórj egy kanál lisztet a tetejére. Fel fog futni, mert a tejben lévő tejcukor elég lesz a gombáknak, hogy észhez térjenek. De mindenképp várd meg míg habos lesz a tejcsi! Lehet picit tovább fog tartani, mint normál esetben. Arra figyelj ne legyen se hideg, se meleg a tej.
Mérd ki a kétféle lisztet, szitáld egy tálba. Add hozzá a tojást a sót, az édesítőt, és az olajat, legvégül a felfutott élesztőt. Kezd el kidagasztani. Adagold hozzá a tejet, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz.
15 percre takard le egy konyha ruhával. Elég lesz neki ennyi idő ( ha az elején tényleg felfuttattad az élesztőt). Amíg a tészta pihen addig, a puha vajat, és a sót keverd habosra, a sajtot reszeld le. (Legközelebb ezt a két dolgot összekeverem...) Oszd a tésztát 12 egyenlő részre. Én mérleggel kiméregettem.... Majd a darabokat nyújtsd ki szép vékonyra az egyik felén készíts bevágásokat.
                                                
 Arra a részre ahol nincs vágás, kenj a vajból, és szórd meg sajttal. tekerd fel és hajtsd csigába. Vékonyan kiolajozott muffin sütőbe tedd. 
                                               
Mindegyik tészta darabbal ismételd meg. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Takard le a muffinmokat, és amíg melegszik a sütő pihentesd. Ez legyen 15 perc...
Majd kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg szezám maggal, és told a sütőbe 20 percre. Ha kész, rácson hagyd hűlni...