Régóta készülök már brióst sütni, de mindig olyan bonyolultnak tűnt a csomózása. Pedig ha az ember tudja mit miután, már valóban nem is olyan nehéz. Az első ihletet TücsökBogártól kaptam, a tészta is tőle származik
Tegnap este vacsira bedagasztottam egy adag tésztát és elkaptam két a lakásban szabadon szédelgő péket és berángattam a konyhámba. Megmondtam nekik innen addig ki nem mentek ameddig én nem tudok brióst csomózni. Szót fogadtam és már tudok...
Tészta:
50 dkg lisztet a robi táljába tettem, közepébe kis mélyedést alakítottam ki. Ebbe szórtam 5 dkg cukrot(nekem lehetett volna a tészta kicsit édesebb) és bele morzsoltam 2,5 dkg élesztőt fél dl langyos tejet öntöttem rá és hagytam , az élesztő gombákat dolgozni. Amikor felfutott kb 10 perc rá ütöttem 3 tojás sárgáját és hozzá dobtam egy csipet sót bele reszeltem egy citrom héját. További 2 dl langyi tejjel tésztát dagasztottam... 5 dkg vajat felolvasztottam és a már megdagasztott tésztához dolgoztam apránként. Jól kidagasztottam ekkor is.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 20 percig pihentettem.
Ezután jött a formázás, valamint a pékek fülön csípése...
Zsófinál találtam meg egy nagyon szuper képet ami gyönyörűen megmutatja, hogyan kell készíteni. Köszönet érte !
Szóval elkészültek a briósok, olajos lemezre fektettem őket, egy tojás sárgáját kikevertem egy pici tejjel és szépen lekentem a tészta halmokat vele.
Pihentettem őket úgy 20 percig, Ezalatt a sütőt 200 fokra elő melegítettem... Mielőtt betoltam volna megszórta bőven cukorral.
Szép sötét színűre kell őket sütni, de vigyázat, nem megégetni. Kb 15-20 perc alatt elkészül.
Gyönyörűek lettek. Különösen azért a képért vagyok oda, amelyiken látszik hogy milyen könnyű, foszlós a belseje. Nyami!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :))
TörlésÚgy látom, segítséged is volt - így könnyű! :) Csodás briósaid lettek, ügyesek vagytok. :) Nem csak azért írom, hogy írjak valamit, hanem tényleg olyan szívesen ennék belőle egyet-kettőt!! :P
VálaszTörlésKöszönöm Gabriella! Halkan súgom meg én is meg tudnám enni ma is ;)
TörlésKhm, hármat rendelnék reggelire, kakaóval Nagyfiúnak, kávéval nekem, Köszönöm! ;-)
VálaszTörlésÜgyes kezed van ám!!! A kiskuktádat kölcsönadhatnád, akkor talán nekem is ilyen szépre sikerül a briós! :D
VálaszTörlésEgyszerűen: Tökéletesek! Nagyon jó, hogy látni a képeken a formázást...Szuper! :o)
VálaszTörlésMegsütöttem a blogkóstoló alkalmából, köszönöm szépen a receptet!
VálaszTörlés