2012. január 12., csütörtök

Almás pite

Kiskorú mostanában nagyon rá kattant az almára. Folyton azt evett volna. 2-3 darabot vettem egyszerre, hogy esélyt se adjak arra, hogy rám romoljon. Na igen, de más is kedvet kapott hozzá ezért rá egy vásárlás alkalmával, rá beszéltem életem párját egy kissé nagyobb mennyiségbe való be ruházásba.
Na mondanom sem kell, hogy azóta a csekély 3 kg almára senki csak rá sem nézett...

Nem szerettem volna aha kárba megy így gyors elhatározással, neki veselkedtem süteményt sütni belőle.

Először a tésztát készítettem el:

60 dkg lisztbe bele morzsoltam 20 dkg vajat. 1 tojást ütöttem bele 1 sütőport tettem még hozzá csipetnyi sót 4 ek cukrot és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta (kb fél dl)
Fél órára hűvös helyen pihentettem.
Ezalatt elkészítettem a tölteléket.
1-1,5 kg almát kell hozzá megtisztítani, és le reszelni. Én robit hívtam segítségül, alaposan le is pépesítette :( Ezért nem tudtam kicsavarni a levétől, de nem estem kétségbe. Tettem még hozzá 1 vaníliás cukrot, 1 teáskanál fahéjat, és 1 ek cukrot, valamint bele zuttyintottam egy főzős vanília pudingot.

A pite formába bele nyújtottam a tészta 3/4 részét hogy az oldalán is legyen tészta, meg kentem felvert tojással, megböködtem és 5 percre forró sütőbe toltam. Elősütöttem...
Ezután a tölteléket bele simítottam és a maradék tésztával betakartam.
Szerettem volna a rácsozóval csinálni, de nem akart sikerülni, ezért csak betakartam, és a dizájn kedvéért késsel berácsoztam.
Meg kentem felvert tojással és 20 perc alatt 180 fokon szép színűre sütöttem.



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta:) Mi is szeretjük, mégis ritkán készítek. Anyukám volta mestere, valahogy az enyém sose lesz olyan, mint az övé volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Trollanyu. Én sem készítem gyakran, de a pite sütő formám ösztönöz ilyen sütemény sütésére is. A rácsozó pedig egyenesen kihívást jelent. Addig úgy se nyugszom amíg nem sikerül vele valami gyönyörűt alkotnom ;)

    VálaszTörlés
  3. Imádom az almás pitét, és milyen régen sütöttem, azt hiszem most muszáj lesz! Csak el ne felejtsem, mert annyi minden van tervbe! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem szeretem az almás pitét vagy a sült, főtt gyümölcsöket, de ez olyan finom lett, 3 szeletet még langyosan elmajszoltam én is. :D Nagyobbik kereszt lányom 3x kostolta meg, hogy biztosan a másik szelet is olyan finom e mint az előző volt, és elvileg ő sem szereti az ilyen féle sütit.

      Törlés
  4. Még jó, hogy nem szereted :D Én többet is bekóstolnék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi!! Talán ha szeretném másnak már nem kellett volna kóstolnia :D

      Törlés