2012. január 26., csütörtök

Sertés pörkölt, bazsalikomos nokedlivel


Az összes pasi a családomban, szám szerint három ragadozó típusú. Bármi jó amiben van hús.
Most kedvezni akartam nekik és sertés pörkölttel leptem meg őket. A pörit is több féle képpen csinálják az emberek.
Tudom nem nagy faxni és lehet többen fel is teszik a kérdést , na vajon ezt minek kell posztolni. De!
Bizton tudom, hogy az én blogomat olyan kezdő konyha tündérek is olvassák akik konkrétan innen tanulnak főzni. Ugye (Varga) Krisztikém? :*
Szóval most jön egy nagyon finom meg nem unható pörkölt aminek szaftja van és nem leve.

Mi úgy szeretjük ezt a hús ételt ha nincs bő lére eresztve, hanem sűrű szaftja van, nem leveses.
Ezt a hagyma mennyiségével lehet elérni.

2 nagy fej vöröshagymát megtisztítottam és apró kockákra vágtam 3 gerezd fokhagymát csak úgy nagyvonalúan daraboltam hozzá. 3 evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteltem.
Nagyon fontos, hogy a hagyma ne pörkölődjön meg csak szépen üveges legyen, mert ha pörkölődik akkor kemény, és egyben marad, viszont a dinsztelt az szétfől és jó kis szaft lesz belőle.
1 kg sertés combot megmostam, és felkockáztam. Amikor a hagyma kellőképpen felhevült, félre húzom és egy löttyintésnyi langyos vizet öntök rá. Ezzel meg hűtöm kicsit az olajat mert a fűszerpaprikára vigyázni kell meg ne égjen, különben keserű lesz az étel. 1-1,5 ek szórtam rá össze kevertem az olajos hagymával, hozzá adtam a felkockázott húst, felöntöttem vízzel , hogy ellepje.Sóval, leves kockával ízesítem. Fedő alatt fél puhára főztem, majd levettem és elfőztem a vizet róla.
Ha nagyon le főli akkor keveset szabad csak pótolni. Akkor jó, ha a hús omlósan puha és a szaft sűrű, ránézésre grízes.

Persze vannak akik hosszabb lével szeretik, akkor nem kell lefőzni a vizet róla csak a hús puhulásáig főzni.

Nyáron 1 paprikát, 1 paradicsomot is érdemes bele dobni...

Bazsalikomos nokedlivel, tejfölös ubisalival tálaltam. Nagyon finom volt az ízesített nokedlivel, mi amúgy is szeretjük a bazsalikomot. Bele kevertem a szárított fűszernövényt a tésztába és úgy szaggattam, főztem ki.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon különlegesen hangzik a nokedli:) Nagyon finom lehet így együtt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, nagyon finom volt, jól illettek egymáshoz ;)

      Törlés
  2. Jól írtad Tündi, én is sok hagymával készítem és úgy szeretem, ha sűrű a szaftja, és omlós a húsa! Nálunk férjem mondta mindig, hogy ő ragadozó, ne akarjam nyuszikajával etetni! :DD Különben ez az együttes nagy kedvencünk! Ja, és én is felrakom az egyszerűbb ételeket is, mert a lányaim majd innen tanulnak főzni, és ha már megtanulták akkor pedig legyen miből válogatniuk! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt már megfigyeltem, h hasonló az ízlésünk. A pörcsi meg legyen szaftos, ha híg az leves, az megint más lapra tartozik;)

      Törlés
  3. Családom férfitagjaira is mondhatnám, h "ragadozók":-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia BoGyo! Akkor a te "ragadozóidnak" is minden bizonnyal ízlene ez a pörkölt (is)! ;)

      Törlés
  4. Finom ez az együttes, tetszett a "nagyvonalúságod" a hagyma darabolását illetően :) A sokhagymásan sűrű zaftokat én is szeretem, de hosszú lére engedve is szívesen fogyasztom!

    VálaszTörlés