2012. február 11., szombat

Gombapörkölt


Úgy néz ki, hogy szombatonként a elsőszülöttemnek kedvezek főzés terén. Ma sem volt ez másként, nagyon szereti a gombát, ezért készítettem el ezt az étket.
Mondjuk mindenkinek ízlett, még kiskorúnak is, alig várta, hogy asztalhoz üljünk. Jah mert ő mostanában Szuper Márió lázban ég és hát Márió eledele is a gomba attól lesz erős :D höhö mikre nem jó a játék.
Annak idején Zolcsi is a Márió miatt kezdte el enni, és lám ez lett a kedvence :D

Ezt is mint a húsból készültet sűrűn szeretjük,nem levesesen.
2 fej vöröshagymát felkockáztam és olajon meg dinszteltem. Nem szabad megpirítani, mert akkor nem fől szét és kemény darabok fognak a kajcsiban lenni. Mivel a gomba nagyon hamar fől ezért a hagymát még egy kicsit főztem külön.
Tehát amikor meg dinszteltem fel öntöttem 1 dl vízzel és azt lefőztem róla. Mire ez meg történt már meg is puhult a hagyma.
Ez idő alatt a fél kg gombát megmostam és fel szeleteltem. Ha ilyen picike gombát veszek akkor nem szoktam pucolni, csak alaposan meg mosom. Ha kell akkor még a szeleteléskor is víz alá dugom.
A hagymához lehúztam a platniról és szórtam rá 1ek piros paprikát,1 ek szárított petrezselyem zöldet.
Rá morzsoltam egy(bio) zöldségleves kockát, és öntötte alá 1 dl vizet. Pár perc főzés alatt a gomba össze esik, és enged is levet, ezért nem szabad sok vizet önteni alá, inkább pótoljuk ha szükséges.
Ha mégis kicsit besokalnánk akkor ha elkészült a gomba egy kis habarással belehet sűríteni. Én ezt úgy szoktam, ha szükségét látom, hogy kiveszek pár kanál zaftot és össze keverem 1-2 kanál liszttel, majd vissza adom az egészhez és beforralom. Most erre nem volt szükség... Sampion gomba hamar megfől, így gyorsan elkészül az ebéd.

Penne tésztát főztem ki hozzá. Aki szereti tejfolt is tehet hozzá a tányérjában, vagy bele is tehetjük a pörcsibe és be forralhatjuk vele, viszont akkor az már gomba paprikás ;)



4 megjegyzés:

  1. Jó kis gombapörkölt, szeretjük, igaz, mi "levesesebben" :) Lám, mi mindenre jó egy játék!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is nagy kedvenc. Én a végén behabarom egy kis tejfellel...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zolcsi nem szereti tejföllel, ezért nem teszek bele. Viszont akinek kell az tesz a tányérjában a sajátjára. Így mindenkinek jó...

      Törlés