2012. április 10., kedd

Húsvéti töltött kalács



Tavaly nagyon sajnáltam, hogy nem készítettem kalácsot , de nem úgy jöttek össze a dolgok, hogy erőm és időm legyen rá. Viszont idén minden jól alakult és elkészült az a bizonyos kalács.
Azt nem tudtam, hogy milyen legyen, csak, hogy sonka legyen benne. Aztán meg találtam Limaránál a tökéletes kalácsot. Szerintem ez lesz az amit minden évben húsvétkor de az is lehet , hogy még azon kívül is asztalunkra fogok tenni.

Szóval hosszas keresés után első látásra bele szerettem ebbe a kalácsba, és a tettek mezejére léptem...
Fél adagot készítettem, hogy frissen együk, és ha igény lett volna rá akkor frisset készítsek, viszont kidobni nem akartam belőle. Hát jelentem nem volt mit kidobnom, és akár a 2 kalács is nyomtalanul el tűnt volna olyan nagyon finom lett...

30 dkg lisztet a dagasztó tálba tettem közepébe kis mélyedést készítettem bele szórtam 1 ek cukrot és bele morzsoltam 1,25 dkg élesztőt és fél dl langyos tejet öntöttem rá. Hagytam, hogy az élesztő felfusson. Rá ütöttem 1 tojást 1 kk sót tettem még hozzá és további 1 dl tej hozzá adásával tésztát dagasztottam. Mielőtt befejeztem volna apránként hozzá dolgoztam még 3 és fél dkg olvasztott vajat.
Dagasztó tálban duplájára kelesztettem a tésztát.
Majd enyhén lisztezett felületen át dolgoztam és 2-3 mm vastag téglalappá nyújtottam. 3 egyenlő részre osztottam és a közepén bejelöltem. Ide főtt sonkát és főtt tojást tettem majd a két szélén maradó tésztát srégen a belső jelölésig 2 újnyi vastagon bevagdostam.
A két szélét felhajtottam és a füleket felváltva be hajtogattam. Enyhén olajos tepsibe fektettem, 20 percig pihent a tészta, majd egész felvert tojással megkentem és 180 fokra elő melegített sütőbe toltam és 35 perc alatt szép arany barnára sütöttem.


Formázás fázis képeit Limara prezentálja nekünk :D


6 megjegyzés:

  1. Nem is értem, hogy ilyen finomságot miért kéne csak Húsvétkor sütni???!!!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, nagyon szeretem az ilyen kígyórétes jellegű formázást... :)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon guszta! Tényleg,igazi vendégváró bármikorra. Ügyes vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Meseszépre sikeredett!!!!Süsd csak bátran, bármikor:-)

    VálaszTörlés
  5. Ez a "tavaj" ......brrrr

    VálaszTörlés