2012. október 4., csütörtök

Marcipános csokitorta




Október másodikával komám születésnapjával, beléptünk abba az időszakba amikor nálunk egymást fogják érni az ünnepek. Kezdte ugye a komám, azután jön hallowin, keresztlányom, férjem, nagyfiam, mikulás, karácsony, kisfiam névnapja közvetlenül szilveszter előtt egy nappal, majd pedig búcsúztatjuk az óévet.
Röviden tömören...

Na de még a többi igazából messzebb van, most erre a tortára kellett kicsit koncentrálnom. Hosszas fejtörés előzte meg az eseményt, amikoris eldöntöttem gesztenyés lesz egykomám tortája, de aztán villámcsapásként ért a megvilágosulás, hogy Józsi a marcipánnal van úgy, mint gombóc Artúr a csokival, így koncepciót módosítottam.

6 tojásos olajos piskótát sütöttem, a receptjét itt már bővebben leírtam. Annyi, hogy most kapcsos tortaformában sült...

Előző nap mielőtt a tortát készíteni szerettem volna előkészítettem a krémet, mert ennek alaposan le kell hűlnie.
Fél liter tejszínt (nem főzőset, habtejszínt!!!) kislábosban elkezdtem melegíteni, bele tördeltem 2 tábla étcsokoládét és egy tábla tejcsokit. A csoki legyen jó minőségű ne tortabevonó maszlag ;) Szóval a csoki felolvadt és forráspontig melegítettem folyamatos keverés mellett.
Párszor megkeverve lehűtöttem, majd lefedve hűtőbe tettem, egészen másnap délutánig amikor felhasználtam.

Én a torta tésztáját is megsütöttem előző nap, hogy legyen kis ideje meghúzni...

Szóval megvan a tészta is és a behűtött tejszín is. Most a tejszínt amennyire engedi magát fel kell verni, de vigyázva nehogy túlverjük mert akkor sokkalinkább fog a túróra hasonlítani mintsem tortakrémre, hogy más hasonlatot ne mondjak :D Miközben vertem a habot 1 zacskó narancsos cukrot tettem hozzá. Ez olyan mint a vaníliás cukor csak narancsos. Ha nincs ilyen akkor pár csepp narancs aroma, vagy narancs likőr is jó.

Kész a krém.. A tortalap háromba vágva, valamint 2 tortalap nagyságú marcipán korong is kinyújtva (porcukron nyújtottam ki, hogy ne tapadjon). Erre a célre nyers marcipánt használtam, semmi színezés, semmi plusz ízesítés, csak a marcipán. 54% os mandula tartalmút tettem bele...2X200g os csomagot használtam fel hozzá.

A tortám első tésztáját megkentem a krém 1/6 ával, erre jött az első marcipán korong, majd krém 2/6-a és tészta, megint krém, marcipán, krém tészta,

 és a tortát kívülről is krémmel vontam be.

Pár órára bekerült a hűtőbe, hogy meghúzzon rajta kicsit a borítás, úgy szebben lehet díszíteni.
Amíg a tortám hűlt addig kicsit a díszítéssel foglalkoztam...
Nem régen egy használt dolgokkal foglalkozó üzletben kincsre leltem, mégpedig egy szilikon számkiöntőre. Lehet benne csokit,vagy akár gyertyát önteni én most marcipánnal gyurmáztam.

Mielőtt indultunk volna köszönteni, 1 dl tejszínt (ami bőven sok lett) habbá vertem egy kis habfixálóval és 2 kk porcukorral. Majd kicsit felcicomáztam a tortát.
A csokiból kiöntött díszeket készen vettem, de megfogok próbálkozni magam is majd az ilyesfajta dísz sajátkezű elkészítésével is.

A torta finom volt, pikáns volt, és szinte mind elfogyott :D

Az ötletért köszönet Vikinek!


12 megjegyzés:

  1. Ági (Bilimbóca)2012. október 4. 7:26

    Wow!
    Nagyon ügyi vagy! Nem csodálom, hogy elfogyott, hisz már ahogy leírtad, is élvezet :-D
    Amit én másképp csinálok általában a háztartásban, hogy marcipán, vagy fagyós tészta nyújtásához, hús klopfoláshoz mindíg folpackot használok. Nincs szemét, nem kell húsrostokat kiszedni a klopfolóból. (De ez csak egy ötlet!!!! :-D)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Ági Drága!
    A hús klopfoláshoz én is fóliát használok, de nyújtáshoz nem. Bár fondantot próbáltam már, de menthetetlenül ráragadt, muszáj volt a porcukor. Most a marcipán is gyönyörűen nyújtózkodott a cukor szóráson. Az ötlelet is köszönöm!! ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kellemes ízharmónia! Ügyes vagy, hogy így megvalósítottad! :-)) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett , egyszerő és nagyszerű ! Imádom a marcipánt! Nagyon klassz a számkiöntő, sokszor kincsekre lehet lelni, egy ilyen használt árudában.
    Üdv.

    VálaszTörlés
  5. Tömör gyönyör, csodásan néz ki:) A marcipánt nálunk is mindenki szereti. Biztosan nagy örömet szereztél a komádnak, boldog szülinapot neki utólag is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban örült neki, de a látszat ellenére nem volt ám ez olyan tömör, de evés közben annál nagyobb gyönyör ;)

      Törlés
  6. Jó féle csokitorta, kár hogy olyan messze van, ha egyáltalán van még belőle... Nagyon guszta, jól jönne most egy szeletke belőle! Tetszik az a formázó lap!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áááá nincs már belőle egy morzsa sem, még akkor elfogyott szinte mind, egyetlen szeletke kivételével ;)

      Törlés
  7. Isteni lehetett!! Nagyon szépen meg is csináltad, nekem az egyik nagy kedvencem a marcipán, biztosan imádtam volna! :)) Boldog szülinapot a komádnak utólag is! :))

    VálaszTörlés