2013. május 26., vasárnap

Nutellás gombóc


Nagyon szeretem a nutellát sajnos és nehezen tudok neki ellenállni. Gombócot is régen nem csináltam már. Apjuk szereti a szilvás gombócot de a gyerekekkel nem tudom megetetni így egy mindenki számára megfelelő alternatívát találtam. Így lett a nutellás gombóc.

Teljes mértékben a szilvás gombóc "tésztáját" használtam hozzá aminek receptjét Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem kölcsön.

1 kg burgonyát héjában megfőztem. Még melegen megpucoltam és krumplinyomón át nyomtam. A deszkán kiterítettem, hogy hüljön kicsit, ne égesse meg a kezem. Majd 20 dkg lisztet rászórtam, de az is lehet neked 30 dkg kell, mert a liszt mennyisége függ a krumpli keményítő tartalmától, nem mind egyforma. Kapott egy tojást, meg némi sót és 3 ek étolajat. Összedolgoztam, majd alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam és olyan 8x8 as kockákra felvágtam. Eközben vizet forraltam amibe egy kis sót is tettem. A tésztakockák közepére egy tk nutellát kanalaztam szélét felhajtottam jól összecsíptem és golyót formáltam belőle.
A forrásban lévő vízbe kifőztem, egyszerre csak 4-5 darabot.
Előzőleg olajon megpirított zsemlemorzsára  (ami saját darálású tönköly kenyérből készítettem) kiszedtem szűrő kanállal. 1-2 percig hagyom szikkadni, majd betakarom a morzsával. Még melegen tálalom...

Nagyon finom húsmentes második fogás is lehet ha van egy jó levesünk elötte, de akár desszertként is tálalható.

A végére elfogyott a nutellám és készült pár gombóc csokoládékockával. Úgy is nagyon finom ;)

1 megjegyzés:

  1. Én sem tudok ellenállni a Nutellának, kiskanállal eszem. :D Gombócot még nem készítettem vele, de következőkor kipróbálom. :)

    VálaszTörlés