2013. szeptember 22., vasárnap

Sajtosrúd


Utolsó otthoni látogatásunkkor anyósom csomagolt nekünk rudakat. Azóta is az jár az eszembe. Most csináltam én is , bár jó lehet nem ugyan azt a receptet használtam, amit tőle kaptam, de nagyon hasonló ez is. Ő fele ilyen szélesre vágta a csíkokat és olyan hatása volt mint a ropinak.
Nálunk ma ez lett a vasárnapi rágcsálni való, és valószínű holnap a fiúk is vihetnek belőle pár darabot magukkal...
két adaggal készítettem, mert nagyon szeretjük az ilyen jellegű ropogtatni valót, de leírni csak a szimpla adagot írom.

30 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg vajjal. Hozzászórunk 2tk sót, 1 tojást ütünk hozzá és 1 dl tejföllel és 5 dkg reszelt sajttal tésztát gyúrunk.
Pihentetés nélkül lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, felvert egész tojással megkenjük, és reszelt sajttal bőven megszórjuk. Lehet rá kis szezámmagot vagy köménymagot is szórni, attól még izgalmasabb lesz íze. Én a nyújtó fával kissé meg sodortam, hogy a sajt a tésztán maradjon tutira.
Pizzavágóval körül egyforma rudakra vágtam és sütőpapíros lemezre téve 180 fokos sütőben 13 perc alatt szép pirosra ropogósra sütöttem légkeverésen.
Nagyon finom sós ropogtatni való kávé tea mellé, ami minél tovább áll annál finomabb lesz.
Nem szabad zacskóba tenni mert akkor puha lesz és ez akkor jó ha ropog ;)

3 megjegyzés:

  1. Mi is szeretjük az ilyen ropogtatni valókat. Pont a tegnap mondta a férjem, hogy milyen rég nem volt nálunk, ideje pótolni. :P
    Szépek lettek a rúdjaid!

    VálaszTörlés
  2. Ez nálunk is kapós nagyon! Mindig érdemes egy újfajta receptet kipróbálni! Köszi szépen! :-))

    VálaszTörlés
  3. Remélem a fiúk már meggyógyultak! Nagyon finom sajtosat sütöttél nekik!

    VálaszTörlés