2011. március 25., péntek

Nudista töltöttkáposzta kissé lightosan


Családom tagjai szeretik a töltött káposztát, de egyikőnk sem szereti a mócsingos, zsíros dolgokat. Pedig lássuk be az eredeti töltöttkáposzta nem éppen gyomorkímélő étek, tele zsírral, szalonnával, föstölthússal. Én ezt lelightosítottam, de az íze így is megfelel nekünk, így is finom és nem utolsó sorban nem azzal az érzésel állsz fel az asztaltól, hogy soha többet nem eszel töltöttkáposztát.
Az évek során megfigyeltem azt is, hogy a káposztalevelet senki nem eszi meg csak félretúrja a tányér szélére és megy a kukába. Ezért már bele sem töltöm, csak amolyan nudista gombócokat főzök úgy, hogy:

Fél kiló darálthúshoz reszelek fél vöröshagymát, bele zúzok 3 gerezd fokhagymát, ráütök 1 tojást, 1 bögre rizst (2,5 dl) öntök bele. Sózom, borsozom, és fűszerpaprikát is teszek rá, ezt ugye mindenkinek az ízlése szerint kell. Jól össze keverem. A lábasban amiben majd főzöm a vöröshagyma másik felét kevés olajon megfuttatom, lisztet szórok rá, hirtelen átpirítom és lehúzom a tűzről, fűszerpaprikát szórok rá és felöntöm kb fél L vízzel.
Fél kg szálas savanyúkáposztát 2 vízben átmosom és ennek a felét a fazékba teszem. Erre ráformázom a gombócokat és betakarom a maradék káposztával. Felöntöm annyi vízzel ami ellepi a gombócokat. 3-4 gerezd fokhagymát teszek rá és 2-3 babérlevelet, sózom és lassú tűzön addig főzöm ameddig a gombóc meg nem puhul, és a káposzta is megfől. Keverni nem szabad, mert összetörnek a gombócok, hanem csak rázogatni, piszkálgatni. Figyelni kell rá mert mivel a rántással együtt főzzük lekaphat. Ha nem vagyunk elég bátrak a rántást a végére is hagyhatjuk.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése