2011. október 14., péntek

Mandulás rácsos linzer


Napok óta nem néztem még csak be sem a blogra és bizony most elszényeltem magam és végtelenül hálás is vagyok. Mert annak ellenére, hogy nem blogoltam, azért ti be-be néztetek hozzám, sőt a rendszeres olvasóim tábora is gyarapodott. Mentségemre legyen, hogy egy mobil nettel vesződtem ami volt, hogy percenként megszakadt. Így a képfeltöltés és az írás szinte lehetetlenné vált. De szerdától van már vezetékes... Szeretettel köszöntöm az újjakat, a régieknek pedig nagyon köszönöm a kitartást. Megpróbálok a jövőben ismét visszatalálni...

Családomat igyekszem a jövőben is kényeztetni a hasán keresztül. A minap életem párjának igyekeztem kedvezni és egy álltala nagyon kedvelt linzert féleséget összedobni. Nagymamám volt az aki előszeretettel készítette, mikozben csináltam őrá emlékeztem.

Itt német országban iszonyatosan drága a dió legalábbis ahol én láttam ott olyan 6 € volt 20 dkg(szorozd fel 300Ft al...)szóval úgy döntöttem más ezközhöz nyúlok és a mandula lett a befutó az ő 99 centes 20 dkg os árával. Vessetek meg de nekem számít az az 5 € különbség.

Szóval haza vittem a frissen megszerzett mandula adagot és kis gombóccal a gyomromban álltam neki ledarálni.

Majd a sütemény tésztáját kevertem be robi segítségével.
Fél kg lisztet a tálba szórtam és 25 dkv vajat apró kockákra vágva hozzá adtam, Hagytam hogy a dagasztókar elmorzsolja a lisztben a vajat. Majd 20 dkg cukrot adtam hozzá, bele ütöttem 2 db tojást(elötte megmostam!) 10 dkg darált madulát adtam hozzá és 1 sütőport valamint 1 dl tejet. Jól kidolgoztattam a robival és 1/2 órára lefóliázva a hűtőben pihentettem.

Vajjal kikentem egy gáztepsit és a tészta 2/3 részét kinyújtottam a másik részt vissza tettem a hűtőbe. 2-3 mm vastagra vagyis vékonyra nyujtottam. Vigyázz! Ha túl vékony nem tudod áttenni a lemezre, ha meg vastag nem sül meg szépen.
A lemezen villával megszurkáltam a tésztát, hogy ne hólyagosodjon fel és megkentem vastagon házi barack lekvárral. Még a régi szomszéd nénim küldte nekem, amikor apácska elköltöztetett bennünket végleg. Na és a gombóc ekkor mkissé megnövekedett a torkomban mert laza mozdulattal jó alaposan megszórtam mandulával a lekvár tetejét.

Előkerült a tészta még hűtőben lévő része és mint az oviban elkezdtem gyúrmázni. Kukacokat kellett gyártanom :D amit átlósan majd arra merőlegesen rátettem a sütire mint egy rácsot képezve. A rácsokat lekenten felvert tojással és előmelegített sütőbe, 180 fokon 40 percig sütöttem.
Tepsiban hagytam kihülni és felszeletelte.

Miért voltam berezelve a mandulától? Fogalmam sincs! De még nem sütöttem vele, viszont, teljesen olyan volt mintha dióval készült volna, nagyon finom lett. :D




4 megjegyzés:

  1. A Váncza süteményes könyvben található Boleró szelet az alapja az én diós-mágnás sütimnek, és az bizony mandulával készül! Úgyhogy biztosan ez is finom mert a rácsos linzert én is felraktam és tudom milyen finom ez a süti! Ha a mágnás jó mandulával akkor ez is biztosan tökéletes!!! :) Jól is néz ki! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, finom is lett nagyon. A mágnás szeletet meg meg fogom keresni, mert ha ez ilyen jó lett tőle akkor biztosan az is az. :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg hasonló mint a mágnás szelet! Nagyon finom lehet! A reggeli kávéhoz ezt is szívesen megkóstolnám!!

    VálaszTörlés
  4. Krisztikém! Én pedig szívesen meg is kínálnálak még a kávét is szervíroznám mellé ;)

    VálaszTörlés