2011. október 22., szombat

Töltött paprika


Tegnap mikor eldöntöttem, hogy ma töltött paprikát fogok készíteni, kíváncsiságból megnéztem mások hogyan készítik. Azt kel, hogy mondjam, alaposan megoszlanak a vélemények a tökéletes töltött paprika miben létét illetőleg. Volt ahol a hsz-ekben vérre menő viták voltak, hogy kié a jobb. Szerintem meg az a tökéletes étel, csináljuk azt bárhogyan bármelyen összetevőkből , amit a család szívesen elfogyaszt és jóllakik, teletömi a bendőjét vele.
Az enyém ilyen, tehát számunkra ez a tökéletes...

Fél kg darálthúst tálba tettem , ráütöttem egy tojást 12-15 dkg rizst tettem még hozzá és 1 kisebb fej vöröshagymát belereszeltem. Azért reszelem a hagymát az ilyen töltelék félébe, de még a fasírtba is, hogy jobban elegyedjen és a gyerekeim amúgy sem szeretik a kikandikáló hagyma szálakat.
Van aki a rizst megfőzi elötte, na én nem. Az idő alatt amíg elkészül a gombóc a rizs is szépen megfől és még a többi ízt is jobban átveszi. 3 gerezd molett :D fokhagymát zúztam bele, borssal, sóval, kis cukorral!, fűszerpaprikával, majorannával és petrezselyemmel valamint bazsalikommal fűszereztem.
A paprikákat megmostam és a csumáját kiszedtem. Én úgy csinálom, hogy a szárát megfogom és óvatosan benyomom és ugyan ott ki húzom, már ki is van csumázva. Ezen a lyukon töltöm bele az összekevert tölteléket.

Fél l sűrített paradicsomot lábasba tettem kis vízzel felhigítottam cukrot egy leveskockát és bazsalikomot szórtam bele. Ebbe tettem a betöltött paprikákat és a gombócokat amikhez nem jutott paprika "meztelenül" kerülnek megfőzésre.
A paprika is megfől a rizs is megpuhul, kiszedem egy jénaiba és a levét egy vékony rántással besűrítem.
Na itt lehet ám piszkosul elrontani!! Mert ha sok a rántás akkor egy liszt ízű főzelékfélét kapunk. Ezért csak módjával óvatosan!
A kész berántott szószt ráöntöm a paprikákra vagy viszapakolom bele.
Főtt krumplival és kenyérrel tálalom.

Finom és laktató...

4 megjegyzés:

  1. Szerintem mindenkinek az a "tökéletes", ahogy ő csinálja. Én például a hagymát, darált húst, rizst megdinsztelem. A tölteléket mindig paprikába töltöm, lehetőleg bogyiszlóiba, paprika nélkül nekem nem töltött paprika az étel. Cukrot még véletlenül sem teszek bele, annál több borsot, őrölt piros paprikát, s chilit. A szószt pedig nem külön főzöm. A töltött paprikát a paradicsom szószban főzöm. (Feleségem a paprikát külön, vízben főzi, s csak a végén kerülnek össze.)
    No, látod, ahány ház, annyi szokás.
    A tied gusztára sikeredett. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hobbychef!
    Tökéletesen igazad van! Mindenkinek az a "tökéletes" amit a család szívesen fogyaszt. Nálunk cukor azért kerül bele mert a paradicsom elég savanykás és mi inkább az édes ízt részesítjük előnybe, de nem sok az a cukor ami a töltelékbe kerül csak -2 kávés kanálnyi. Segít a húsinak puhulni és nem is akkora a kontraszt a szósz és a töltelék között.
    Chili nálunk a kiskorúak miatt nem kerül bele de amúgy sem vagyunk oda a csípősért...
    Nálam is a szószban fől a töltelék csak a rántás könnyebb kezelhetősége miatt kerül ki belőle, viszont ha berántottam akkor újból házasítom őket ;) Köszönöm a dicséretet, nagyon jól esett és örömmel fogadom, hogy a rendszeres olvasóim között üdvözölhetlek!

    VálaszTörlés
  3. Nekem annyira furcsa ebben a formában amennyire furcsa lehet nektek az,ahogy felénk Erdélyben készítik a töltött paprikát: levesnek.Töltött paprika leves. Fel is fogom rakni hamarosan:)
    De azért szívesen megkóstolnám ebben a formában is,hisz nagyon guszta.:)

    VálaszTörlés
  4. Aleda!
    Leves formában tényleg nagyon furcsa nekem mert ez ugye inkább olyan főzelék szerű.
    Nagyon várom, a posztodat róla felettébb kíváncsi vagyok rá.
    Finom is lett nagyon nem csak guszta :D Köszönöm az elismerést ;)

    VálaszTörlés