2011. november 11., péntek

"Bitangjó" vajas puffancs


Ez a recept Illéskrisztől származik!

Nézelődtem valami süthető dolog után, ötletet merítve más, nálamnál sokkal ügyesebb és "öregebb" bloggereknél és...... Megakadt a szemem ezeken a pufi kifliken. Na mondom ez tökéletes lesz a babgulyás mellé.
Mert, hogy gyermekeim szülőatyja arra a kérdésemre, hogy mi legyen a második fogás a bablé után, azt a választ adta, hogy elég az. Az olyan ütős, hogy az után úgysem eszik senki már mást.

Én szót fogadtam, vagyis csak részben. Mert neki álltam sütni. Kicsit be voltam tojva, ugyanis aki még nem tudná az én életem párja tanult pék, és nem is akár milyen. Nagyon jó szakember aki 14 évig dolgozott a szakmájában, így azért van némi fogalma a kelt tészták mivoltáról. Nekem meg jó pár sikeres akció után sincs elég önbizalmam hozzá, hogy bizton merjem állítani tuti ízlik neki az alkotásom.
Szóval én elkészítettem a kifliket, kiskorúm bőszen segített, nagyon tetszett neki a dolog. Gyúrta csavarta csűrte a tésztát.

Amikor haza jött apa a melóból elé tettem a kenyeres kosarat, benne letakarva az illatozó kiflikkel, felemelte a leplet és hmmmm ögött egyet. Megszagolta, megforgatta, ketté törte, és tadaaaaam... Ízlett! Úgy örültem neki mint majom annak a bizonyos toldalékának :-D
Mondjuk annyira már nem voltam begazolva, mert tettük egy próbát mi is a kiskorúval, és ő is még langyosan leküldött 2 darabot csak úgy a La nature :-D
Szóval Krisztikém! Alá írom! Tényleg bitang jó ez a puffancs!!

Na akkor hogy készült? Ígyen:

Fél dl langyos tejben amibe 1 kiskanál cukrot tettem, felfuttattam fél kocka friss élesztőt. Fél kiló lisztet a robi táljába tettem és erre jöhetett a felfuttatott élesztő, valamint 4 ek étolaj, 1 ek cukor 1,5 teáskanál só. 1-1 dl langyos tej és langyos víz. Kellett volna bele még 1 ek tejföl de az nem volt itthon ezért kihagytam, legközelebb ígérem bele teszem azt is :$
Jól kidagasztattam a géppel, nagyon jól kezelhető ruganyos tésztát kaptam.
Kelesztő tálban duplájára kelesztettem a tésztát.

Lisztezett felületre kitettem és kétfelé osztottam. Egyenként kb 20x 30 asra kinyújtottam és pizzavágóval középen végig vágtam és úgy osztottam el, hogy 1 lapból 12 db jöjjön ki. Mi tagadás nem sikerültek túl egyformákra , de mentségemre legyen nagyon koncentráltam, hogy kis kuktám ne legyen rövidebb egy perccel/ egy új perccel se.

Minden ilyen kis csíkra egy kis vajdarabkát tettem és feltekertem úgy a tésztát hogy a vajas résznél kissé széthúztam.

Enyhén vajas lemezre tettem őket és pihentünk kb 10-15 percet.

Vagyis csak a tészta mert én eltakarítottam a csatateret a konyhában ;-)

Ezután lekentem őket 1 tojás sárgájával amit összekevertem 1 ek tejjel és 1 csipet sóval.

175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem őket.

A receptet a tejföl kivételével pontosan követtem és lám az eredmény, csodás illatozó ropogós bitang jó kiflik lettek.

Köszönöm Kriszti! Nem utoljára készült az sicher

4 megjegyzés:

  1. Na ennél nagyobb hmmm-ögést (elismerést) nem is kaphattál volna! Ezt a minikiflit én is lefűztem már a mappámba, szépen vár a sorára! Nagyon szépek lettek és édes a kisfiad, ahogy igazgatja a tésztát az édes pici kezeivel!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi!
    Csak ajánlani tudom, h készítsd el mielőbb, nem fogod megbánni.
    Dávidkám nagyon szeret segíteni nekem, én meg hagyom neki és gyönyörködöm benne, ahogy tüsténkedik :-)
    Remélem szakács vagy cukrász lesz :-D

    VálaszTörlés
  3. Mint az eredeti! :o))) Ügyes vagy! És persze azért lett ilyen jó, mert jó volt a kuktád! :o)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen Kriszti! De jó receptből nem olyan nehéz dolgozni. A kis kuktám meg adott bele egy kis pluszt ;-)

    VálaszTörlés