2011. december 28., szerda

Húsos pite


A minap (használtan ugyan) potom áron beszereztem egy kerámia pite sütő formát. Nagyon régóta fáj már a fogam rá, de mindig nagyon drágállottam, és nem vettem meg. Ennek következtében a sós pite sütése is váratott magára. Ne nem mintha egy laposabb jénai nem felelt volna meg a célnak, de én akkor is meg akartam adni a módját, és ha már pite akkor süljön is formába.
Most, hogy már megvan, kerestem az alkalmat, hogy mikor próbálhatom ki. Nem vártam vele túl sokáig, ma kapva kaptam az alkalmon és használtam.
És ha már pite akkor ma használtam a tésztarácsozót is amit ajándékba kaptam egy nagyon kedves ismeretlen ismerősömtől. :D

Szóval, napokig bújtam a netet mindenféle pitét megcsodálva, de mégsem egy konkrét receptet csináltam meg, hanem a saját elképzelésem szerint.

Volt időm tésztát csinálni így magam gyártotta tészta került bele, de ha esetleg nincs rá idő nagyon megteszi a kész leveles tészta is.

Én most vajas tésztával csináltam...
2 és fél bögre lisztet kb 10 dkg vajjal elmorzsoltam. Ütöttem rá egy db tojást, teáskanál só, kávéskanál cukor került még bele, valamint 1 dl jéghideg víz. Gyorsan összeállítottam a tésztát, tányérra tettem folpakkal becsomiztam és hűtőbe tettem úgy fél órára.


Amíg a tészta hűsölt addig elkészítettem a "tölteléket". 10 dkg szalonnát kockára vágtam és kiolvasztottam, alá öntöttem egy kis olíva olajat, hogy ne égjen meg. Egy fej vöröshagymát apró kockára vágtam, és a szalonnához adtam, át dinszteltem őket. 3 gerezd fokhagymát apróra vágva hozzákevertem és kissé átpirítottam azt is. Majd fél kg darálthúst dobtam rá, addig hevítettem , míg ki nem fehéredett. Ezután sóztam, borsoztam, petrezselyem zöldje került még rá. 1 dl vizet öntöttem alá és addig főztem míg ezt el nem főtte.

A tésztát kivettem a hűtőből és vékonyra kinyújtottam.Kibéleltem vele a vajjal kikent formát úgy, hogy a szélén is legyen tészta. Az alját meg szurkáltam villával. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, és 10 perc alatt elősütöttem. Ezt azért kell mert a hús is levet enged és a tejszín is igen csak híg és ha nincs elősütve félő nem sül meg rendesen.
Szóval elő sütöttem a tésztát. Eközben 2 dl tejszínt összekevertem 4 db tojással, és pici sóval, borssal. 2 gerezd fokhagymát zúztam még bele...
A húst a tésztára öntöttem szépen elterítettem, majd a tejszínes löttyel nyakon öntöttem. A maradék tésztát kinyújtottam, tészta rácsozóval végig rácsoztam és a töltelékre fektettem. Most használtam ilyet először, következő alkalommal biztosan szebb lesz a rácsozás is...

Felvert tojással lekentem és betoltam a sütőbe 20 percre amíg a tészta szép aranybarna nem lett.

Biztosan fogom még készíteni ezzel és más töltelékekkel is... Most joghurtos uborkasalátát adtam mellé, de egy zölsdali is tök jó ötlet szerintem köretnek.

4 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Nekem is van hasonló receptem és rácsozóm is. Tökéletes egy-tál étel!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper, mi is nagyon szeretjük az ilyen húsos pitéket:) A rácsozóval nagyon nehéz bánni, főleg, ha puha a tészta, mert ugye szét kell ahhoz húzni hogy jó legyen a minta. Nagyon sokat szenvedtem vele egyszer még az első pitémnél. De nagyon jó lett ez így elsőre:)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lányok! Tényleg nagyon finom lett és szerintem is guszta így elsőre. :D :$
    Tuti lesz még revans.

    VálaszTörlés
  4. Tündi, gratulálok a gyönyörű formához! A rácsozást jól csináltad, csak kicsit szét kellett volna húzni a tésztát, ahogy trollanyu is mondta, hogy a bevágásokból rombuszok legyenek, de amúgy szerintem így is nagyon jó lett, határozottan tetszik :) Használd egészséggel a rácsozót! A húsos pite bármilyen változata bármikor jöhet!!! :D

    VálaszTörlés