2011. december 17., szombat

Mézes kalács


Végre elkészültek nálam is az első karácsonyi sütemények, vagyis csak süti mert kezdetnek ezt a mézest sütöttem meg. Aztán jövő héten sorra sül majd a többi is, bár az időm nem túl sok, hiszen kétszer is megyünk orvoshoz Zolcsival, de majd megoldom.
Ez a mézes olyan amit nem kell pihentetni, rögtön lehet szaggatni, sütni, és azonnal sütés után puha is és fogyasztható. Pár éve találtam rá egy Ramas szórólapon azóta csak ezzel készül...
Nagyon szeretem ezt a receptet, mert tényleg nincs vele sok macera, és nagyon finom.
Annyira finom, hogy kiskorú megkóstolta és nem is bírta abba hagyni egészen addig amíg jól nem lakott és már nem fért bele több. Mondjuk már én is magasabbra pakoltam, hogy ne érje el, féltem, hogy rosszul lesz tőle.
Köszönet anyósomnak a mézes fűszerkeverékért amit el küldött nekem, ez nélkül nem lenne az igazi, ahogy karácsony sem igazi mézes kalács nélkül...

Szóval én így csinálom:

1 kg lisztet robi táljába tettem, bele szórtam 3 kávéskanál szódabikarbónát, és 1,5 evőkanál mézes fűszerkeveréket, valamint bele daraboltam 30 dkg vajat. a vajat robi dagasztó karjával elmorzsoltattam. Eközben 2,5 dl mézet mikróban épp csak meglangyosítottam, hogy folyjon. Hozzá öntöttem a liszthez, 25 dkg cukor társaságában. Rá ütöttem 3 tojást, kicsit még hagytam robit dolgozni, aztán át vettem tőle a munkát. Át gyúrtam én is a tésztát. Egy éppen csak picit ragadó, jól kezelhető tésztát kapunk.
Ki vettem egy darabot belőle és 2-3 mm vastagra kinyújtottam. Ha margarinnal csinálod fel fog püffedni a figura, vajjal megtartja a formáját. Tavaly margarinnal csináltam, az olcsóság jegyében, de most itt nincs, csak vaj, így ezzel készült.
Szóval kinyújtottam és kiszúrogattam a formákat, Dávid itt szívesen segített nekem.
Ezután 175 fokra előmelegített sütőben világosra sütöttem.
Volt amelyiket csak simán kisütöttem, ezeket a gyerekekkel díszíteni fogjuk írókázva.

A másik részét már most díszítettem, dióval, napraforgó maggal, és cukor konfettikkel.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, jó sokat készítettél:) De nálunk is elfogy minden mennyiség. Ki fogom jövőre próbálni ezt a pihentetés nélküli tésztát mindenképpen.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Trollanyu! Biztos vagyok benne, hogy el fog fogyni nálunk is ez a mennyiség. Főleg, hogy pár darab ajándékba is megy belőle.
    Nem fogod megbánni, ha kipróbálod, én nagyon szeretem ezt a tésztát, jó vele dolgozni...

    VálaszTörlés
  3. Hű, egy egész sereg! Jó sok van belőle, lesz mit majszolni a fa alatt! :O)))

    VálaszTörlés
  4. Ááá Kriszti már fogyott belőle így is. El kellett dugnom, különben már most felfalná a siserehad :-D

    VálaszTörlés
  5. Valóban nem semmi adag lett, de az enyém se sokkal kevesebb. :))) Tegnap én is ezen ügyködtem. :)

    VálaszTörlés
  6. Múlt héten én is megsütöttem a kilónyi lisztből az adagot, a fele már elfogyott :) Én úgy vettem észre, ha vékonyra nyújtom, azok laposabbak maradnak és ropogósabbak, a vastagabb nyújtású mézes tészta felemelkedik és majdan kellemesre puhul.

    VálaszTörlés
  7. Csilla! Biztosan nagyon finomakat alkottál te is ;)

    VálaszTörlés
  8. Vicuska! Nálam ezek vékonyak és mégis kellemesen puhák...
    Én inkább a margarinnal tapasztaltam, hogy felfújódik tőle. Amúgy vajjal drágább ( itt 99 centért lehet 250 dkg vajat már kapni)viszont szerintem finomabb is. Arról nem is beszélve, hogy ugye a margarin nem is túl egészséges...

    VálaszTörlés