2011. december 9., péntek

Rakott pulykamell dubary módra


Miért is ez a neve ennek az általam kreált, ételnek? Na nem kételkedem benne, hogy énelőttem már másnak is kipattanhatott a fejéből, de nem receptről dolgoztam, hanem érzésre.
Az alap ötlet az egy nyáron kapott könyvből származik amit bátyámtól és az ő feleségétől kaptam. Nagyon szeretem ezt a könyvet a címe: Bódi Margó az egészséges is lehet finom.
Szóval ezt a könyvet lapozgatva gondoltam ki ezt az étket. Itt találtam egy olyat, hogy Dubary borda, ezt alakítottam át.
Az eredmény?
Egy szaftos, igazán kellemes ízű rakott étel amit rizibizivel tálaltam és nagy-nagy szeretettel a családomnak.
Na jó volt akinek azért annyira nem jött be, ugye komám? De neki sem a hússal vagyis a rakottassal volt a baja, hanem túl zöld volt a köret. Ugyanis nincs odáig a borsóért. De nem lehet mindig mindenkinek jó ;)

Szóval:
Kb 70-80 dkg pulyka mellet szépen felszeleteltem. Kicsit meg klopfoltam a szeleteket zacskót rátéve, hogy ne roncsoljam a hús rostjait csak lazítsam. Ezután besóztam és kicsit félre tettem. Kaptak a hús szeletek egy leheletnyi borsot is. Fél fej (kb 40-50 dkg) friss karfiolt sós vízben rózsáira szedve fél puhára főztem. Leszűrtem lecsepegtettem, félre tettem. 15 dkg vajból 2 evőkanál lisztből és 2 dl tejből selymes besamell mártást főztem sóval, borssal ízesítettem.
Tepsi aljába bacon szalonnát fektettem erre rápakoltam a fele husit darabolt fokhagymát szórtam rá. Erre mortadella szalámit fektettem, 1 fej vöröshagymát laskára vágtam, erre a karfiolt szórtam és betakartam a maradék hússal jöhetett még egy kis fokhagyma. Ráöntöttem a besamellt, és baconnal betakartam. Bőven megszórtam reszelt sajttal.
Alufóliával letakarva 180 fokon egy órán keresztül sütöttem, majd a fóliát levéve a sajtot rápirítottam.



Nagyon finom ebédünk volt belőle, mindenki csak hümmögött az asztalnál. Biztosan, máskor is el készítem és szívesen ajánlom elkészíteni!
Akkor talán tudok, majd szebb tányér fotót is csinálni, ez most az asztalnál gyorsan készített...

10 megjegyzés:

  1. Huh, de guszta... :)
    Imádom a Dubary-t, de ezzel sajnos itthon egyedül vagyok, csak nagy ritkán készítek magamnak. :(

    VálaszTörlés
  2. Nekem még így is nagyon guszta, hogy a felét már leette valaki a tányérról!!! :DDD
    Imádom az ilyen rakott húsokat és a besamel, már nekem is a kedvencem! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik, igazán finom lehet:) Én nagyon gyakran kreálok ilyeneket, és mindig finomak.

    VálaszTörlés
  4. Csilla! Én most csináltam először ilyet ami Dubary, de nem utoljára. Nagyon finom volt!!

    VálaszTörlés
  5. Barbi! Hát igyekeznem kellett, majdnem lecsúsztam a képről olyan vészes tempóban fogyott.
    A besamell nekem is kedvencem lett, már azon töröm a fejem mit csináljak amibe tehetek. :D Ha a családom nem nézne furán rám biz én meg ismételném ezt az összetételt, de félek bolondnak néznének :D

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu! Örülök, hogy neked is tetszik. én is rendszeresen kreálok ilyesfajta rakottas dolgokat de a besamellt most használtam hozzá először, de bizton állíthatom nem utoljára.
    Most elő fognak kerülni azok amiket már el készítettem és most tejföl helyett besamellt kapnak.
    Ott van például a pulykatorta, a pipikoszorú hmmmm.... Alig várom, hogy elkészüljenek :D

    VálaszTörlés
  7. Hangulatos, könnyed leírásban kaptam egy finom rakott kaja variációt, amit amúgy én is kedvelek :)

    VálaszTörlés
  8. Szia Vicuska!
    Örülök, hogy látlak nálam, annak pedig még jobban, hogy tetszik a stílus amivel írok. Pont ez a célom, hogy aki olvassa úgy érezze, hogy a barátnője sztori közben nem mellékesen megoszt vele egy receptet.
    Gyere máskor is ;)

    VálaszTörlés
  9. Szia Tündi, tetszik a koncepciód is! :) Jövök!!!

    VálaszTörlés