2012. február 3., péntek

Fánk


Szalagos fánknak indult, de valamiért nem lett rajta szalag, pedig úgy csináltam ahogy kell. Na de az élvezeti értékéből semmit nem vont le.

Péntekenként általában valami "erős" levest szoktam készíteni ebédre és mellé hús mentes második fogást. Ma sem volt ez másképpen. Sertésragu lett a leves és ezeket a fánkokat ettük utána.

Múlt héten már el akartam készíteni, de nem futott fel az élesztőm így letettem róla. Ma is majdnem így jártam, de kapott mégy egy kis időt pici meleget még egy kis cukrot és gyönyörűen felfutott.
Na de én meg ne fussak ennyire előre.

Teljesen egyszerű alap fánk receptet használtam... 32 darab lett belőle.

70 dkg lisztet a robi táljába mértem, 1 dl langyos tejben 1 kocka friss élesztőt 1,5 kk cukorral felfuttattam.
5 tojást szétválasztottam a liszthez adtam, 7 dkg porcukort, szórtam rá és a felfutott élesztős tejet. Még 2 dl langyos tej kellett hozzá, bele reszeltem 1 megmosott narancs héját, és szépen kidagasztottam a robival. Amikor már majdnem kész volt a dagasztás 8 dkg olvasztott vajat apránként hozzá adagoltam és jól kidolgoztattam.
Ezután kelesztő tálban megkelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam és 1 újnyi vastagra kisodortam. Vizes pohárral(fánk szaggató híján) kiszaggattam mind a 32 darabot.

Majd 40 percet még hagytam pihenni. Egy edényben olajat melegítettem. Figyelni kell milyen meleg mert ha nagyon forró akkor hirtelen megkap a külseje a fánkoknak, belül pedig nyers vagy szalonnás lesz. Ha viszont hideg az olaj akkor megszívja magát.... Szóval figyelős a dolog...
Az edénybe annyi kell legyen a zsiradék, hogy a fánkok ne érjenek le az aljára, lebegjenek.

Amikor letelt az idő a tészta is és én is kipihentük magunkat jöhetett a sütés. Kiskorú most is szívesen segített benne nekem. Nagyon tetszett neki, hogy a tészta közepébe lyukat nyomunk. Ezt szívesen végezte...

Szóval a tészta közepébe a hüvelyk ujjunkkal lyukat nyomunk, de nem szakítjuk át. Betesszük az olajba és fedőt teszünk rá. Kb 1,5 percig így sütjük, majd megfordítjuk, ekkor mér ne kell fedő.
Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.

Én eper jammel és leheletnyi porcukorral ettem, kiskorú jó vastagon porcukorral. Leves után még 2 darabot sikerült a magáévá tenni :D


12 megjegyzés:

  1. Szalag nélkül is nagyon jól néz ki:)Aranyos a kisfiad:) Ez nálunk is nagyon fogy, de mi nem:)

    VálaszTörlés
  2. Szalag nélkül is nagyon guszta! Kiskorúdnak egészségére váljék!, nagyon édes, ahogy eszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lányok! Szerintem is jó így szalag nélkül is, nagyon finom... Kiskorú azóta is eszegeti, evett ebédre kettőt uzsonnára egyet és most vacsira is azt kérte. Szerintem ha marad még reggelire is megenné :D

    VálaszTörlés
  4. Hmmm...nagyon szépek lettek a fánkok és biztosan nagyon finomak is...holnap én is arra készülök hogy megsüssem az első fánkomat...:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kata! Nagyon finomak lettek az már szent! :) Akkor sok sikert az első próbálkozáshoz, kíváncsian várom az eredményt.

      Törlés
  5. Szalag ide vagy oda, nagyon guszták a lekvárral megtöltve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti! Az nem elég, hogy guszta, de sajnos nagyon eteti is magát. És még hidegen is nagyon finom. Vissza lett melegítve mikróval és mintha friss lenne, egyáltalán nem szivacsosodott meg. Szóval szupi :D

      Törlés
  6. Annyira aranyos a kisfiad ahogy lyukaszt, meg majszol!!! Nekem sosem sikerül a szalag, de a legutóbbi amit a blogra is feltettem, megemberelte magát, biztosan érezte, hogy modell lesz!! Tudod Tündi én nagyon boldog lennék, ha megdobnál párral!!!! :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Barbi a fiacskám dicséretét. Imádni való kisember! Tudod Barbi én nagyon boldog lennék, ha vendégül láthatnálak párra ;)

      Törlés
  7. Nagyon szépek a fánkjaid, szalag nélkül is. A kisfiad pedig egy kis tündér, nagyon aranyos.:)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is finom fánkjaid lettek és szépek, de a kisfiad felülmúlja a csodálatomat, tündéri gyermek és mekkora segítség neked!!! :)

    VálaszTörlés