2012. március 5., hétfő

Madártej


Szerintem kevés olyan ember van aki ne szeretné ezt a finom hűs édességet. Mi sem azok táborát gyarapítjuk, hanem azokét akik nagyon szeretik. Apjuk is, de ő elég kritikus ezzel a nyalánksággal szemben. Úgy szereti, ha nem túl híg a leve de véletlenül se legyen darabos, vagy nagyon édes, ha langyos lenne főben járó bűn. Az évek alatt ki kísérleteztem azt ami neki a legjobban ízlik, és szerintem is így a legjobb. Mert egy nagyon egyszerű finomságról beszélünk, de mint a legtöbb ilyen pofon egyszerűnek tűnő dolgot ezt is nagyon egyszerű elrontani.
Na szóval én így csinálom...

2 l tejet feltettem melegedni. 8 tojást ketté választottam, a sárgáját kikevertem 30 dkg cukorral és egy csomag vaníliás pudinggal. A meleg de nem forró tejhez hőkiegyenlítéssel(1 merőkanálnyi tejet hozzá öntötte és átkevertem vele) öntöttem és folyamatos keverés mellett a kívánt sűrűségűre főztem.
VIGYÁZAT!! Folyamatosan keverni kell, mert ha az alján összegyűlik a sűrű cucc akkor be fog csomósodni, valamint nem szabad, hogy forrjon mert akkor a tojás sárgája rántotta gyanánt kicsapódik belőle.
Ezalatt a tojás fehérjéket 2 cs vaníliás cukorral kemény habbá vertem. Majd kistálba elfeleztem és az egyiket betettem a mikróba 800W-on 40 másodpercig főztem majd a másik felét is ugyan így.Nem kell megijedni meg fog nőni kb félszeresére. Tapasztalatom szerint ezzel a módszerrel sokkal gyorsabb a hab készítése, és jó kemény lesz, nem esik össze... A kész vaníliás krémet üvegtálba öntöttem és a habot evőkanállal rászaggattam. Megvártam amíg meghűl és hűtőbe tettem, hogy alaposan lehűljön.


13 megjegyzés:

  1. Anyukám mindig azzal nyaggat, hogy csináljak már neki egyszer madártejet, de még sosem próbáltam. Lehet ezzel a recepttel majd elkészítem neki meglepi gyanánt. Jól hangzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan megcsinálhatod, ha követed, nem tudod elrontani és finom édes meglepi lesz belőle ;)

      Törlés
  2. Biztos nagyon finom és nagyon jó. Csak a tojás ne lenne drága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban drága a tojás,és húsvétig meg csak drágulni fog...

      Törlés
  3. Hú, de megenném most! Valamikor januárban készítettem utoljára... :)

    VálaszTörlés
  4. Erre semmi mást nem írok, csak ennyit IMÁÁÁÁDOM!!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Ugye, hogy megmondtam kevés az aki nem szereti... ;):))

      Törlés
  5. Nagyon szeretem!!! Én már csokoládés változatban is készítettem, na úgy is nagyon finom.
    Még nem is hallottam ilyen módon készíteni a habot. Csak a felvert habot kanalazod a tálba, és semmi folyadék nem kell hozzá??? Szeretném én is kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed...Semmi folyadék nem kell hozzá, egyszerűen csak a felvert habot minden szaggatás és faxni nélkül egy magasabb falú mikrózhatóba beteszed és 40 másodperc alatt keményre fől. De ha kiveszed megtapogatod és nem érzed elég keménynek 10-15 másodpercre vissza teheted. De hidd el kemény lesz, viszont ha túlfőzöd átmegy hungarocellbe. A főzés végeztével simán rászaggatod a lére. Remélem tudtam segíteni... Ha elkészítetted kérlek a véleményed írd meg ide. Nagyon köszönöm!

      Törlés
  6. Nagyon szépek a "madárkák" a tetején! Guszta!

    VálaszTörlés
  7. Szia! Elkészítettem és isteni. Mennyivel egyszerűbb, mint hagyományosan! Köszi

    VálaszTörlés