2012. május 2., szerda

Vajas-tejes kifli


Nagyon régen nem ettünk már kiflit, mert ugye itt nem készítenek a pékek...
 Most viszont a fiúkat megleptem vele, és minden szerénytelenség nélkül mondhatom nagyon finom volt , és nagyon örültek is neki...

Bátortalan voltam és inkább kisebb kifliket csináltam és külalakban is jobban hasonlít a croissantra, de az ízük igazán kifli volt.
Apjuk is az első harapás után annyit tudott csak kimondani, hogy "jóóóó" és már tömte is a szájába :D

Na de ne fényezzem már magam, inkább térjünk rá a tésztára...:D

55 dkg lisztet robi táljába tettem és közepébe kis fészket készítettem. 1 élesztőt bele morzsoltam 1 csapott ek cukrot szórtam rá, 3 dl tejet meglangyosítottam és fél dl az élesztőre öntöttem. 10 perc alatt felfutott, ezután ütöttem rá 1 tojást kapott még egy csapott ek sót is, és a maradék tejjel kidagasztottam. Ezalatt 4 dkg vajat felolvasztottam, és a kész tésztához csurgattam amivel ismét át dolgoztam.
Kelesztő tálban 40-45 percig a tésztát duplájára kelesztettem.

Enyhén lisztezett felületen átdolgoztam... három felé vettem a tésztát és egyenként kinyújtottam kör alakúra, majd pizza vágóval átlósan bevagdostam, majd szorosan feltekertem.
Enyhén olajos lemezre sorakoztattam őket,

 fél óra pihentetés után óvatosan bekentem tejjel mindet. Majd ismét pihentek fél órát. 180 fokra elő melegítettem a sütőt, az aljába egy fém kis fazékba vizet tettem, ez gondoskodik a gőzről...
Mielőtt betoltam volna a kifliket vízzel lespricceltem őket.
15 perc alatt (légkeverésen) arany barnára sütöttem. Még langyosan ettük...

Talán legközelebb jobban fog hasonlítani a kiflire, de elsőre ez sem rossz szerintem ;)

6 megjegyzés:

  1. Hogy Apjukat idézzem: "jóóóó"! :D Fényezd csak magad nyugodtan, hisz' tényleg szépek, és biztos, hogy fincsi is volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella! Az viszont teljesen biztos, hogy készül még ez a péksüti az én konyhámban...;)

      Törlés
  2. Szerintem is fényezheted magad, csodásak lettek:) Itt nem lehet kiflit kapni, én is mindig sütöm. Mióta megvan az új sütőd, rengeteget sütsz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu! Igen valóban sokat sütök mióta megvan az új sütőm, és még azon kívül is amit nem posztolok mert már fent van :D De muszáj csinálni,mert nélkülözte a család a finom sülteket. Mondjuk sajnálni nem kell őket hiszen láttad, hogy azért kaptak ezt azt ;)

      Törlés
  3. Nahát, milyen pékek laknak ott, hogy nem sütnek kiflit! Sétálj be egyszer a kiflikéiddel és mond nekik, hogy " ez egy finom magyar kifli, itt a recept, holnaptól lehet sütni!" Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Fogadd meg Krisztina tanácsát!!!! :D

    VálaszTörlés