2012. június 29., péntek

Reszelt túrós


Az elmúlt időben eléggé lemaradtam a bejegyzésekkel, de nézzétek el nekem egészen más körül forog az agyam... Viszont sütök is, főzök is, fényképezek is, és van pár dolog amit posztolnom kellene, ígérem lassan megpróbálom utol érni magam.

A hétvégén túrósra vágytam... 1-2 kis kockánál többet ebből sem ettem, viszont a suli buszos bácsi ennek is nagyon örült úgy mint előző héten a mákos rácsosnak amit igyekszek majd szintén megosztani veletek.

Szóval túrósat ettem volna, viszont itt a túró nem olyan mint odahaza, de ehhez tökéletes.

40 dkg lisztbe bele kockáztam 25 dkg vajat, és jól elmorzsoltam. 1 cs sót szórtam bele 2 tk sütőport 2 ek kakaót 15 dkg cukrot tettem még hozzá és ráütöttem 1 tojást. Gyorsan összeállítottam a tésztát. Ketté mértem mérleget használva, hogy tuti fele-fele legyen a tészta, fóliába csomagolva fél órára a fagyasztóba tettem.

Amíg a tészta hűlt elkészítettem a tölteléket: fél kg túrót (de nyugodtan lehet 1 kg is, viszont akkor értelem szerűen a többi krém hozzávalót is duplázzuk) 15 dkg cukorral 3 tojás sárgájával alaposan kikevertem. Bele reszeltem 1 citrom héját is, 1 cs vaníliás pudingot hozzá tettem. Miután szép krémesre kevertem , hozzá adtam a 3 tojás keményre felvert fehérjét is, és óvatosan össze forgattam.

A sütőt elő melegítettem 160 fokra, a tepsit kivajaztam és a fele tésztát nagy lyukú reszelőn bele reszeltem, egyenletesen elosztva. Majd erre ráöntöttem a krémet, és végül a másik fele tésztát is lereszeltem, mindenhol egyenletesen takarva a krémet.

40 percig sütöttem légkeverésen, tűpróbával ellenőriztem... Lassan érdemes sütni ezért az alacsonyabb hőfok, hogy rendesen át süljön. Tepsiben hagytam kihűlni...Tepsi mérete nekem 25X35 ös.
Ha rögtön kihűlés után fogyasszuk ne lepődjünk meg ropogós a tészta, viszont ha lefedve állni hagyjuk akkor visszapuhul. Meg kell mondjam, én frissen ettem, puhulva csak egy falat erejéig kóstoltam, hogy meg tudjam mondani, hogy finomabb. Így is úgy is nagyon finom, de nekem ropogósan jobban ízlett. Alig bírtam megállni, hogy ne egyek belőle többet ;)

10 megjegyzés:

  1. Szuper süti! Nagy kedvenc volt gyerekkoromban. Le a kalappal az önuralmad előtt, én sajnos ha már sütit sütök nem bírok megállni egy szeletnél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Hidd el nem volt egyszerű megállni ;)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem ezt a süteményt, nagyon guszta.
    Elolvastam az előző bejegyzésedet, és csakis gratulálni tudok a kitartásodhoz. Nagyon nagy öröm az ember számára, ha végre sikerül felvenni a szekrényben megbújó ruháit, mert végre belefér. Tapasztalatból tudom, én is örültem neki annak idején. Meglátod hamarosan elindulnak megint lefelé a kilóid, csak így tovább.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régebben egyáltalán nem voltam oda a túrós dolgokért. Talán mert akármikor ha úgy adódott ehettem(volna). Na meg a másik, hogy a túró és a mazsola egyes helyeken elválaszthatatlan párt alkotnak, na de nem nálam. Én nem szeretem a mazsit sütiben. Én inkább a túrót a citrommal házasítottam ;)
      Köszönöm a pozitív visszacsatolást, nagyon jól esik!

      Törlés
  3. Nagy kedvencem!! Irigyellek, hogy ilyen erős önuralmad van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most ettem és készítettem is először de nem utoljára. Bár apjuk megígértette velem, legközelebb a túrót megduplázzam, a tésztát felezzem. Lehet elé teszek egy kiló túrót beízesítve azt had kanalazza :D
      Önuralmammal soha sem volt bajom.... bár az este nekem is meg gyűlt vele. Ostoros kalácsot sütöttem és olyan Istenire sikerült, nem bírtam neki ellenállni :D, de néha megengedhető egy kis bűnözés ;)

      Törlés
  4. Ismerem ezt a receptet, tényleg nagyon finom. Egy baj van vele, egy kockánál nem lehet megállni... Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti! Nagyon nehéz, de meg lehet állni, főleg ha az ember olyan makacs és fafejű mint én ;)

      Törlés
  5. Nem csodálom, hogy nehezen tudtad megállni! Nálam akármilyen csoki eláll akár évekig is, már ha nem vándorol bele egy sütibe. De a sütinek nehezen tudok ellenállni. Ezért kicsit kevesebbet is sütök mostanában.
    Nagyon szép lett az itteni túróból is. Én hagyni szoktam egy éjszakát lecsepegni a túrót, ha tudom, hogy kicsit morzsásabban kellene valamibe. Igazad van, nekem is frissen ropogósan ízlik a legjobban. :-)) És az önuralmad, az nagyon csodálatra méltó!! Csak így tovább!!!!!!!! :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így vagyok vele mint Te a csoki nem izgat, de ha sütike van akkor össze kell szednem magam ;)
      Ezt a túrót a Lidl- ben vettem ez nem annyira nagyon savós, jó nem is olyan darabos, száraz mint a magyar, de lehet nem is baj. Kezdem felfedezni ennek is az előnyét. Pl nem kell villával összetörni, kínlódni vele :)

      Törlés