2012. szeptember 9., vasárnap

Diós darázs fészek


Még nyaralás előtt készítettem a fiúknak vacsora gyanánt. Fél füllel hallottam, hogy apácska azon panaszkodik ismerősünknek, hogy nincs itt egy jóravaló péksütemény sem, pedig ő milyen szívesen enne, csigát például. Nem nagyon értem, hogy miért nem nekem szól, ha ilyen és efféle kívánságai vannak...Bár azzal magyarázza, hogy nem akar terhelni. Cö... terhelni? Engem? Sütéssel? Jó vicc :D
Na a lényeg a lényeg, hogy elkészítettem , és nem volt rá panasz :D

Azelőtt készítettem el mielőtt elmentem Zumbázni...

65 dkg lisztből, 3/4 friss élesztőből, 3 dl langyos tejből, 3 ek cukorból, és 6 dkg olvasztott vajból a szokásos módon kalácstésztát dagasztottam.
Ezután kb 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
Ezalatt elkészítettem a krémet is.

35 dkg darált diót összekevertem  15 dkg cukorral, és 15 dkg olvasztott vajjal. Kevés rum aromát is adtam hozzá.

Amikor a tészta megkelt vékonyra kinyújtottam és megkentem a diós krémmel.

 Feltekertem, és éles késsel felszeleteltem , úgy 1 cm vastag csigákra.

 Kivajazott tepsibe rakosgattam őket, és langyos helyen ismét duplájára kelesztettem.


180 fokra előmelegített sütőbe toltam és 20 percig sütöttem, ezalatt 2 dl tejet felmelegítettem amiben elkevertem 1cs vaníliás cukrot, és egy kis rumaromát. A 20 perc leteltével a tésztámat meglocsolgattam a tejcsivel, majd további 20 percre visszatoltam a sütőbe.

 Épp lejárt az idő amikor indulnom kellett, így kivettem a sütőből, és jó étvágyat kívántam hozzá a srácoknak, elrohantam edzésre...
Hazaérve 3 jóllakott elégedett pasit találtam idehaza, de a finom diós kelt illata még itt lebegett a lakásban. :D


2 megjegyzés:

  1. Még jó, hogy kibírtad kóstolás nélkül. Habár edzés után nem ártott volna egy aprócska csigusz! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Krisztikém, nem bírtam ki kóstolás nélkül, de tényleg csak a kóstolás szintjén maradtam... ;) Csak, hogy tudjam, mit is ettek a fiúk, mielőtt bekanalaztam a diétás joghurtomat :D

    VálaszTörlés