2012. október 25., csütörtök

Csíkos süti


Régebben nem vállalkoztam volna olyan süti elkészítésére amit lapokból kell sütögetni. Épp ezért a hatlapost és a mézes krémest már annyiszor elvetettem a megsütendők listájáról, hogy azt el sem tudom mondani. De most ismét Nassolóban nézelődtem, amikor megakadt a szemem ezen a csíkos sütin. Félretettem minden ellenérzésemet a lapokkal és macerával kapcsolatban, és neki kezdtem.
Jó nem csalódtam magamban, mert az első lapot pont elbénáztam, és már akartam a sütőt kikapcsolni, hogy jó akkor ez ennyi volt én nem szenvedek vele, mikor kiskorú odajött és megkérdezte: "süccc netem csütit?"
Persze, hogy sütök... Ő egyébként a legnagyobb fogyasztóm, neki még nem sikerült olyan sütit csinálnom amit nem evett vagy kóstolt volna meg. Ellentétben a bátyjával...
Na de a mostani sütire vissza térve, első lap elbénázva, gyerek álltal ismét tettre készen, így állt össze a dolog:
Először a krémet főztem meg, hogy annak legyen ideje meghűlni.
1L tejben 8 ek búzadarát jó sűrűre főztem úgy mintha tejbegrízt főznék. (cukrot nem adtam hozzá!!)
Lefedve kitettem az erkélyre hűlni, most ott hűvös van így gyorsabban meghűl, hamarabb lehet vele tovább dolgozni.
Miután meghűlt 25dkg vajat és 20 dkg cukrot és 2cs vaníliás cukrot habosra kevertem, Ezt a tejbegrízzel jó összekevertem. Kész is a krém...

Külön-külön 3 lapot sütöttem.
1 tojást 5ek cukorral fehéredésig kevertem a robival. Majd elvettem tőle a tálat és a továbbiakban spatulával dolgoztam. 1 pohár tejfölt kevertem a tojáshoz, 5 ek lisztet 1 kk szódabikarbónával összekevertem, és a masszához adtam.
Az első lapnál adtam még hozzá 3 ek kakaóport, második tésztába 5 ek darált dió a harmadikba ugyanennyi darált mák került még.
A kakaós tésztát bénáztam el, mégpedig úgy, hogy az én gáztepsim úgy tűnik nagynak bizonyult, és én szépen elterítettem benne a tésztát. Így túl vékony lett és ki is száradt. Szóval gáztepsibe kell simítani a tésztát de nem kell a széléig szépen kihúzni. 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsül. Vékonyka lesz a tészta!!! Én csak néztem és egyre szkeptikusabb lettem, hogy ebből lesz valami.
Megsültek a lapok, rácson hűtöttem őket.

 Aztán jött az összeállítás. Letettem tálcára az első lapot én a mákosat, erre kentem a krém egyharmadát, aztán a kakaós tészta következett, krém kétharmada, majd a diós tészta, és a maradék krém. A tetejét csokiforgáccsal, vagy kakaóporral megszórjuk, én a kiszáradt tészta egy részét morzsoltam rá, mintegy megmentve azt :D
1-2 órára hűtőbe tettem... Majd szeleteléskor olyan kíváncsi voltam mint karácsonykor ajándék bontás közben, hogy vajon mi van belül. Na és tadaaaam, szép csíkos, az íze pedig.. Hmmmm.. Nagyon finom!!!
Nem utoljára készült az biztos, szerintem karácsonykor a nagy valószínűséggel asztalra kerül ez a süti is, hacsak...nem próbálkozok meg a mézes krémessel is. Felbátorodtam na ;)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szép csíkos. :)
    Én sem szeretek lapokat sütni, de néha-néha muszáj rávennem magam, mert szeretjük az ilyen sütiket is.:)
    Sok sikert a mézes-krémeshez! Biztosan az is menni fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Engem is a macerája fogott vissza eddig de, be kell látnom a macera egyenesen arányos az élvezeti értékkel :D

      Törlés
  2. Ezt már egy éve én is kinéztem és a bonyolultsága tartott vissza, sajnos... Istenien néz ki nálad is! Nagyokat nyelek!
    A mézes krémesen már túl vagyok, a nagy kedvencünk, igazi nagymamarecept, itt megnézheted, ha érdekel:
    http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/09/mezes-kremes.html

    Gratulálok a -18 kilóhoz!!! (fb-n láttam valahol) Azért örülök, hogy ettél a sütiből! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Barbim! Mindenképpen megnézem, mert piszkálja a fantáziám ;) Ezt pedig szívből ajánlom elkészítésre, nem fogsz benne csalódni.

      Köszönöm!Valóban a kezdéshez képest -18 kg nál tartok, jelenleg 87 kg ot nyomok :D

      Törlés
  3. Ezt én is sütöttem már, nagyon mutatós süti és finom is :) A mézes-krémest imádni fogjátok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nincs mese muszáj megcsinálnom azt a krémest ami mézes :D

      Törlés
  4. Ez a süti nagyon jól sikerült! A lapokkal én sem szeretek bajlódni. Ez alól csak a zserbó élvez kivételt. Karácsonyra mindig sütök, ez nem maradhat el. :-)) Csak így tovább és jövőre, már Te sütöd nekem a zserbót. ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Zserbó nálam is menetrendszerű és törvényszerű karácsonykor ;)

      Törlés