2012. október 23., kedd

Pulykamell Wellington jelleggel


Kicsit le egyszerűsítve készítettem el ezt a fantasztikusan finom étket. Méltó rá, hogy akár az ünnepi asztalra is kerüljön, de hétvégi ebédként is megállja a helyét.
Nagyon nincs mit mondani róla, finom...

Fél kg pulykamellet felszeleteltem, mintha rántanám. Besóztam, borsoztam és fokhagymát zúztam rá, kevés olajat öntöttem rá, majd másnapig hűtőbe tettem.

A húst is és a gombás ragut is már érdemes reggel megcsinálni, hogy minden kihűljön mire össze állítjuk.
Így én is korán forró serpenyőben a húsok mindkét oldalát hírtelen megsütöttem, majd félretettem hűlni.
Ezután a gombával foglalkoztam... 

Egy fej vöröshagymát megtisztítottam és kevés olajon üvegesre pároltam, majd erre rádobtam a tisztított apróra vágott shampion gombát. Kicsit át forrósítottam, sóztam, borsoztam, és egy minimális tört paprikát szórtam még rá. Kevés vízzel felöntöttem és puhára pároltam, figyelve arra, hogy a végére szépen elfőljön róla a víz és csak egy kevesebb sűrű szaft maradjon vissza.
Ezt is félretettem hűlni. 

Okos dolog ezeket a mozzanatokat előző nap elkészíteni, akkor másnap már tényleg csak keveset kell foglalkozni vele. 

Egy doboz (250g vagy 6 lap) fagyasztott leveles tésztát kiolvasztottam és mindegyik lapot kissé meg nyújtottam még. majd egy szelet húsit (hidegen!!) az egyik felére fektettem, erre kanalaztam a gomba raguból.

 Majd a széleket felvert tojással megkentem és a tészta másik felét a halomra hajtottam , és villával kissé meg nyomogattam őket, hogy össze tapadjon szépen a széle, ne nyíljon ki sülés közben.

Enyhén olajos lemezre fektettem a csomagokat, tojással lekentem, és szezám maggal megkentem.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.



Kiskorú alig bírta kivárni, hogy meghűljön kicsit és lehessen enni, nagyon ízlett neki :D

Sok sok párolt zöldséggel fogyasztottuk...
Fog még nálam készülni, talán épp ünnepi asztalra ;)

7 megjegyzés:

  1. Ez a család kedvenc adu ásza, ha nagy vendégség van. Mert előre lehet dolgozni vele és irtó finom. A Te kis adagjaid nagyon tetszenek, remek állófogadásos étel. Nagyon ügyes vagy! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gionetta!
      De ezek az adagok nem is olyan kicsik, hiszen 1-1 darab egy felnőtt tenyér méretű, és a körettel egy teljes főfogásnak felel meg. Viszont ugye könnyen leredukálható állófogadásos falatnyi mennyiségre is ;)

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet, nagyon tetszik ebben a formában. Biztos nagyon finom lehet! Csak nehogy ezt készítsem el Karácsonykor... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti!
      Nálam szinte teljesen biztos, hogy karácsonykor asztalra fog kerülni, és ebben a formában...

      Törlés
  3. Remek ötlet ilyen kis adagokat készíteni, tényleg megállja a helyét az ünnepi asztalon is:)

    VálaszTörlés
  4. Tündüs, nagyon finomat alkottál!!!

    VálaszTörlés