2012. november 23., péntek

Szalámis "szélforgó"


Bár fogalmam sincs, hogy mi lehet az eredeti neve, mert a facebookon egy dizajn oldalon láttam ezt a formázást először, és nagyon megtetszett. Az enyém ránézésre arra a gyerekjátékra hasonlít amit fapálcikára tűzve széllel forgattatnak meg, úgyhogy én ezt a nevet adnám neki. Bár elsőszülöttem virágnak nézte amikor meglátta, és közölte is, hogy valamit elkaphattam, mert virág mánia tört ki rajtam... :D Lásd: nutellás rózsa, és mákos margaréta azután ez...

A tésztáját a mákos margaréta szerint készítettem most ennek is, annyit változtattam, hogy 40 dkg lisztből készült amiből 25 dkg fehér tönkölyliszt, és 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt. Negyed élesztőt felfuttattam,  a liszthez ütöttem egy egész tojást, 1,5 teáskanál sót adtam bele, 2 dl ből maradt  tejjel kidagasztottam a tésztát, majd a végén még 4 dkg olvasztott vajat is bele dolgoztam. Kelesztőtálban a duplájára kelesztettem.

Majd enyhén lisztezett felületen átdolgoztam, és amilyen vékonyan tudtam kinyújtottam. Akkora korongokat szaggattam amekkora a szalámi.
Két tészta korong közé kerül egy szelet szalámi, és a szélét bevagdostam, úgy hogy a közepén egybe maradjon a tészta. Majd minden ilyen fülecskén egyet csavarintottam.

Bármilyen szalámi jó lehet bele... Vajjal kikent lemezre fektettem, kevés tejjel kikevert tojással lekentem, és közepére szezámmagot szórtam, de sajt is jól jöhet rá.

180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Egy részéből kiflit tekertem, camembert sajtot rejtettem el még benne a szalámin kívül, ezt a fiúk munkába és suliba kajcsiként csomagolva kapták, ne mindig az unalmas szendvicset vigyék ;)

7 megjegyzés:

  1. Pazar egy forgó az biztos. Gabriellánál láttam hasonlót... nagyon ötletes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen én is láttam nála is, az övé szebb lett ;)

      Törlés
  2. Mindig látni újabb ötleteket.Ügyes vagy.Üdv,Olgis.

    VálaszTörlés
  3. Forogjon már erre is pár darab, lécci! Most pont jó a széljárás. Mert különben pont ellenkezőleg fúj, tőlünk Hozzátok! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mire az üzeneted elolvastam sajnos megfordult a széljárás ;)

      Törlés
  4. Nagyon ötletes, mini kis szélforgók:)

    VálaszTörlés