2012. december 18., kedd

Habkarika


Elmondhatom, hogy ez a karácsony az újdonságok ideje, mert a második olyan édességet készítem el amit előtte még soha. Sőt a habkarikát nagyon rövid idő alatt másodjára készítem. Na nem fogyott el ilyen hamar tévedés ne essék, hanem bevallom férfiasan az első adagot csúnyán elrontottam.

Ezt a finomságot is többféleképpen is el lehet készíteni, és hamar el is lehet rontani. A lényege az arányokban van, és, hogy a cukor maradéktalanul feloldódjon a tojás fehérjében.

Az első adagnál azt a módszert választottam, hogy a cukrot a tojásban olvasztottam, és utána zutty a habverő karai közé.. És véget nem látszó küzdelem a habosodásér. De nem habosodott csak egy nyúlós massza lett belőle. Na de azért megpróbáltam kinyomni. Természetesen elfolytak a karikáim.

Aztán TücsökBogár álltal elronthatatlannak titulált módszert vettem elő, és a kudarc után kissé szkeptikus énemnek is sikerült belőle habkarikát gyártanom :D

Mindösszesen 4 fehérjére és 30 dkg kristály cukorra volt hozzá szükségem és gőzre. Vízgőz felett kell ugyanis a fehérjét elkezdeni felverni, és amikor már félig felverődött apránként hozzá adagolni a cukrot. Nem szabad abba hagyni közben a verést...
Na ennél a műveletnél azért örültem, hogy egy évben csak egyszer van karácsony, mert a kis habverőm alaposan behavazta a konyhámat... A cukorszemcsék csak úgy pattogtak kis a tálból és a végén a jó kis ragacsos cukormassza is szépen odakenődött a csempére kisebb nagyobb foltokban. De ekkor már biztos voltam benne, hogy ez az adag nem fog elterülni , mint az előző :D
A hab verését addig kell folytatni amíg a cukor szemcséi elolvadnak, aztán levette a vízgőzről, óvatosan, hogy nehogy a forró gőzzel megégessem magam, és addig vertem még a habot amíg az kissé meghűlt.

Ekkor sütőpapírral bélelt lemezre csillagcsöves habzsákkal karikákat és szívecskéket nyomtam. Nekem nincs csak kis csillagcsövem, így az enyémek kicsi csókok lettek.
Jövőre amikoris újra próbálkozom beszerzek 10-es csillagcsövet erre a mutatványra az a leg megfelelőbb...

50 fokra előmelegített sütőben 2 óra hosszat szárítottam légkeverésen, és egy fakanállal a sütő ajtaját résnyire kitámasztottam, hogy a gőz távozhasson.

3 megjegyzés:

  1. Kis édesek lettek! :-)) Nagyon ügyes vagy! Hogy áll a fogyókúra? Tartod a súlyod vagy megy tovább szépen apránként lefelé?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerültek:)Megérte érte kétszer nekiállni na és a konyhát takarítani:)

    VálaszTörlés
  3. Boldog Karácsonyt Neked és családnak! Sosem csináltam még habkarikát...

    VálaszTörlés