2012. december 6., csütörtök

Lap vagy harmonika kalács


Szeretem a családom kényeztetni, főleg a pocak fronton, így rendszeresen készítek vacsorára nekik valami kelt finomságot. Most is ez történt, és meg kell, hogy mondjam betaláltam vele rendesen ;)

Magában a tésztában semmi kunszt nincs inkább a formázás az ami különlegessé teszi.
Egy kalács tésztát dagasztottam 50 dkg lisztből, 1 tojás hozzáadásával. Édesítettem 3 ek cukorral és a kelésről 2 dkg élesztő gondoskodott.

Kelesztő tálban duplájára kelesztettem, majd ketté vettem a tésztát és mindkettőt keskeny téglalappá nyújtottam. Magam elé fektettem és lekentem olvasztott vajjal. Megszitáltam kakaóporral és porcukorral, épp úgy mint amikor kakaós csigát készítek. Ketté hajtottam, és egyenlő darabokra felvágtam. Kívülről is megkentem olvasztott vajjal...
Egy gyümölcskenyér formát kibéleltem papírral és a szeleteket bele állogattam, úgy, hogy a hajtás kívülre essen, és vajas feléhez nem vajas kerüljön. (remélem érthető...)
 Pihentettem amíg a sütőt előmelegítettem 180 fokra... Majd kívülről ismét megkentem a kalácsot vajjal, és egy kevés kakaóporral és cukorral megszórtam. 25 perc alatt megsütöttem...

Alig bírták a fiúk kivárni, hogy langyosra hűljön :D

 Természetesen most is tönkölylisztet használtam...

6 megjegyzés:

  1. Már én is régóta szemezgetek ennek a kalácsnak az elkészítésével. De sajna még nem jutottam el odáig , hogy elkészítsem.Pedig nagyon egyszerű kelt tészta és persze finom is:)Nagyon aranyosak a kis figuráid is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon egyszerű, és a kelesztést leszámítva egyáltalán nem időigényes. Szeretném majd még más ízekben is kipróbálni, mondjuk fahéjasan...

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett. Talan ez az eddig latottak kozul a legszebb! ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, én is elégedett voltam az eredménnyel :D

      Törlés
  3. Gyönyörű, és nagyon finom lehet! Olyan édes a fotód is - imádom az ilyen kis figurákat. :o)

    VálaszTörlés