2013. augusztus 15., csütörtök

Rétes

Mostanában a vendégek egymásnak adják szinte majdnem szó szerint a kilincset. Én ezt felettébb élvezem is. 
Rétest is ezen alkalomból sütöttem...
Volt mákos almás, almás diós, és túrós is. Mindnek nagy nagy sikere volt. 
A tésztát most nem én nyújtottam, hanem kész lapokat használtam, de azt is tudok.. Majd egy alkalommal csinálok olyat is :D

Szóval a töltelékek:

Mákos almás:
25 dkg mákot ledaráltam. 20 dkg cukorból és 1 dl vizet felforraltam, lehúztam és a mákot belekevertem. Fél citrom héját belereszeltem és hagytam hűlni. Amikor jól meghűlt alaposan besűrűsödött... Két közepes nagyságú almát megtisztítottam és a máktöltelékhez reszeltem a reszelő nagy lyukán, összeforgattam, szépen fel lazította a mákot.

Almás-diós:
4 közepes almát megtisztítottam és apró kis kockákra vágtam, felettem párolódni egy dl vízbe amit 4 ek cukorral édesítettem. 2 és fél ek vanília pudingot egy kevéske vízzel kikevertem, az almát úgy 5 percig pároltam és a kikevert pudingport hozzá csurgattam 1 kk őrölt fahéjjal még ízesítettem. Állandó keverés mellett besűrítettem, ez úgy fél egy percet vett igénybe. Az almás tölteléket kihűtöttem, majd 3 maréknyi durvára tört diót szórtam hozzá. A durvára tört alatt azt értem, hogy a markomba szorítottam csak össze.

Túrós:
Fél kg túrót kikevertem 2 tojás sárgájával, 6 ek cukorral, fél citrom héjával és egy vaníliás cukorral. Itt eléggé krémes túrót lehet kapni ezért tutira mentem és 1 ek vaníliás pudingport is adtam hozzá. Majd a 2 tojás fehérjét habbá verve óvatosan a túróhoz forgattam. Ha te jó Magyar túróból csinálod akkor azt át kell törnöd és 1-2 ek tejföllel fel kell lazítani, különben túl száraz lesz lesz a töltelék.

A töltelék elkészítése volt a munka oroszlán része. Mert a tésztát betölteni utána már gyerekjáték volt. Most minden egyes rúdhoz 2-2 lapot használtam, de ha 3 esetleg négyet használsz annál szebb lesz.

Megnedvesített tiszta konyharuhát a pultra tettem erre fektettem a rétestészta lapokat. Kettő közét megspricceltem olajjal. Majd a túrósnál és a mákosnál zsemlemorzsával megszórtam a felső lapot, hogy a szivárgó folyadékot az felszívja.
A tölteléket a szélére csíkban elterítettem
Majd a két szélét behajtottam, (így nem fog a töltelék oldalt kifolyni)

A konyharuha segítségével feltekertem a rudakat.

Azt hiszem én most egy kicsit szorosra sikerült tekernem mert kirepedtek, de a szeleteléssel szépen eltűnt úgy már senki nem vette észre, hogy kikívánkozott a fincsi töltelék :D

Sütőpapíros lemezre fektettem felvert tojással megkentem,
 és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra ropogósra sütöttem. 

Ebből a töltelék mennyiségből és 12 lapból nekem 6 rúd rétesem lett, minden ízből kettő.







2 megjegyzés:

  1. Azt írod, tudsz rétest nyújtani is. Szerintem meg nem lehet egy lapon említeni a boltit és a kézzel nyújtottat. Én nem tudok, de a nagymamám aki velünk élt és sajnos már 10 éve meghalt (100 éves korában) tudott, és mi azt ismertük rétesnek. Azóta ha készítek réteslapból, olyan kegyeletsértőnek érzem, és mindig megkönnyezem.
    De nem adtam fel, hogy majd én is megpróbáljak rétestésztát készíteni. (ha majd nyugdíjas leszek) egyszer....

    VálaszTörlés
  2. Igen tudok rétest húzni is, de sajnos most nincs zsír a közelemben azon kívül ami a hasamon van és ugye a jó rétestészta az olvasztott zsírral készül. Én is a nagymamámtól tanultam, ismerem az érzést amikor valamit másképpen csinálok, de tudom, hogy nem úgy tanította, és akkor kicsit én is elszégyenlem magam. De amint hozzá jutok egy kis zsírhoz, megismétlem a rétes sütést és akkor saját magam fogom húzni is :)

    VálaszTörlés