2013. szeptember 21., szombat

Diós kókuszos kalács


Kalácsot szerettem volna enni, és kinéztem magamnak Picijuci blogján a máglyarakást is. Gondoltam, ha esetleg nem fogy el a kalács még mindig jó lesz a másik sütibe reinkarnálni. Így neki estem bedagasztani...
30 dkg lisztet 2 és fél dl tejet, 8 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt, és 1db tojást használtam. Ebből kalács tésztát dagasztottam. Félbe vettem a tésztát, egyik felébe durvára tört diót gyúrtam a másik felébe pedig 1 ek kakóport amit előzőleg egy nagyon kevéske vízbe feloldottam. A kakaós készhez még 4 ek kókusz reszeléket is szórtam ez fel is fogta a kakaós lötty enyhe folyadék többletét. Jól összedolgoztam ezekkel a plusz hozzávalókkal és a két fél tésztámat duplára kelesztettem.

Majd lisztezett felületen átgyúrtam és még két két felé fogtam a tésztákat. Kisodortam... Őszintén bevallom nem tanultam meg négyes fonást csinálni, így a házi pékemet hívtam segítségül. Gondoltam itt a jó alkalom, hogy meg is tanuljam, de valami munkában éppen benne volt. De segített megfonni, viszont ott még képben voltam, hogy megmossa a kezét, megtörli és oda áll a munka asztalhoz. kezébe veszi a két szélső tészta szárat, hogy a kezei keresztezik egymást. Aztán mondta ezt ide ezt oda és a következő kép , hogy már kész is a fonat. Le sem fényképeztem, tök fölösleges...majd ha én bénáskodok össze egy fonatot azt lefényképezem, lehet csak elrettentő példának... ;)
Szóval meglett a fonat, lekentem egy felvert tojással és megszórtam bőven barna cukorral.
Még egyszer meg kelesztettem és ment a 180 fokra elő melegített sütőbe. Légkeverésen 25 percig sütöttem.

Nagyon finom lett :D Dávid alig bírta kivárni, hogy meg hűljön, még langyosan két szeletet bevágott.

Jó nagy kalácska lett belőle, jutott még máglyarakásnak is belőle, de az nem sikerült. Viszont az nem a kalács hibája volt.
Nem túl édes a kalács, ha jobban szeretitek az édesebbet akkor több cukort tegyél bele...

4 megjegyzés:

  1. Jakérem, akinek kéznél a tanítómester, annak könnyű! ;-)) Nagyon szép lett a fonatod és finom is! Én ma készülök olyan igazán németes diós és mákos fonatot készíteni, remélem nekem is sikerülni fog! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen... :D de hiába van kéznél a mester még mindig nem tiszta mit miután és hová. Mert mire kettőt pislogtam már ott feküdt előttem a munkalapon a kész tökéletesre font kalács, Zoli meg már el is viharzott vissza a dolgára.

      Törlés
  2. Izgalmas íz-párosítás. Még nem ettem diót kókusszal. Biztos finom lehet. A kalács csodás lett!

    VálaszTörlés
  3. Hűűű, de szépet alkottál!!! Jó a koprodukció, fog az menni neked is, nem féltelek :)

    VálaszTörlés