2013. november 22., péntek

Sárga borsó főzelék


Milyen furcsák vagyunk mi emberek.

Gyerek koromban ki nem állhattam a főzelékeket és ezen a ki nem állhatom lista élén a beton főzelék állt. Talán mert a suliba a menzán vagy ehetetlenül beton keménységű volt vagy olyan híg, hogy másnap levesként kaptuk meg.
Szóval ahogy felnő az ember lánya át értékelődnek a dolgok. Ma már én tuszkolom a srácaim elé azt amit én annak idején nem soroltam az ehető élelmiszer kategóriába.
Száz szónak is egy a vége... Ha ritkán is de ma már csinálom és meg is esszük. Négy ből hárman. Nem is rossz arány ;)

Fél kg sárgaborsót előző este sós vízbe áztatta. Majd másnap szűrőben lecsepegtettem., egy fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon meg dinszteltem, és a borsót hozzá adtam. Fel öntöttem bőven vízzel ami jócskán ellepte. Étel ízesítőt és két gerezd zúzott fokhagymát adtam hozzá. Figyelve, hogy a leve ne főljön el puhára főztem.
Ki hogy szereti lehet berántani, vagy habarni. Én mostanában a habarást választom. Egy pohár tejfölt kikeverek 3-4 ek liszttel tejjel vagy vízzel még hígítom picit. Majd mikor csomó mentes hő kiegyenlítéssel ( kis főzelékkel össze keverem, h kb azonos hőfokú legyen) a megfőtt borsóhoz adom. 1-2 percig össze forralom, hogy megfőljön a liszt is.

Fasírttal fogyasztottuk, de bármien sült megteszi. Én pl a sült kolbásszal bármikor ;)
Ez a mennyiség két napra elegendő főtt ételt biztosított számunkra...

4 megjegyzés:

  1. jaj de jó is a sárgaborsó főzelék...

    VálaszTörlés
  2. Nekem a kedvenc főzelékem. Egy baj van vele, nagyon felpuffadok tőle. Ki fogom úgy próbálni, hogy az első vizet leöntöm róla mikor felforrt. Hátha úgy jobb lesz. Tényleg, a jövő héten főzök is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ötlet nem rossz de én pl dinsztelt hagyma alapra teszem a beáztatott borsót így kissé nehézkes az első létől megszabadítani.

      Törlés