2013. november 23., szombat

Zserbó


Ez a süti nálunk rendszerint karácsonykor szokott készülni, de most kicsit előrébb hoztam. 20.- án volt Férjecske szülinapja és ekkor készült. Azaz pár nappal előtte, mert időm az nem sok van mostanában. De vendégek jöttek, meg a munkába is szokás sütit vinni... így előre dolgoztam kicsit. A zserbónak amúgy is jót tesz ha áll kicsit.

1 dl tejet meg langyosítottam és el morzsoltam benne 1 dkg élesztőt, adtam hozzá egy kockacukrot.
35 dkg lisztet, 1 egész tojást, 5 dkg cukrot és 20 dkg vajat összegyúrtam, a felfutott élesztős tejjel együtt.

A tésztát három egyenlő részre osztottam, egyenként kinyújtottam őket úgy 35x25 cm nagyságúra. Vajazott lemezre fektettem az első lapot kicsit megszurkáltam, majd meg kentem kb 10 dkg lekvárral, erre szórtam 6 dkg dió és 6 dkg cukor keverékével. Jöhetett a következő lap amivel ugyan így jártam el. Összesen 20 dkg lekvár és 12 dkg dió és ugyanennyi cukor kerül bele. Rá tettem az utolsó lapot is úgy hogy a széle betakarja a már bent lévőket.
Lemezre azért teszem mert a magas falú tepsimbe már nem lenne helye nőni a tésztának, a lemezen meg még bőven van.
Meg szurkáltam a felső lap tetejét is... Fél órát pihentettem, addig a sütőt elő melegítettem 160 fokra. Lassan kell sütni amíg a teteje szép színt nem kap.

Kihűtöm a tésztát , majd csokimázzal leöntöm. Én mindig magam főzöm hozzá nem szeretem az olvasztott csokit a sütin.
10 dk cukorból 3 dkg keserű kakaóból, és 3 dkg vajból, valamint 2-3 ek tejből főzzük a csokit. Egész egyszerűen folyamatos keverés közben össze olvasztjuk. Még forrón a tésztára öntjük. Szépen terül de gyorsan még tudunk neki segíteni egy picit, hogy mindenhová eljusson.

Hagyjuk pár órát de egy napot a legjobb a csokit is megkötni, majd kockára vagy mint én is rombuszra, vagy tetszőleges formára vágjuk.

Ez a recept a jó öreg salátává lapozott Horváth Ilona féle szakácskönyvemből való.

3 megjegyzés: