2016. április 12., kedd

Gombaszószos húsgombóc

Paradicsomos hús gombócot és olasz húsgombócot rendszeresen csinálok, de más szószos megoldást még nem volt merszem készíteni. Egészen mostanáig.... Mert van ez a blogkostoló játé, és ennek kapcsán barangoltam kicsit A parókia konyhájából blogban, és ott bukkantam erre az ételre is. Azért biztosra mentem, hogy a gyerekeim nem maradnak éhen és fele adagot olaszosan csináltam míg a másik fele adag gombóchoz készítettem a gombaszószt. Anna turmixolja a gombát, én úgy nem szeretem, próbáltam már, mert amúgy gombaszószt rendszeresen készítek sült húsokhoz. Így a már jól bevált szószt készítettem. Életem párja mint kettőt megkostolta és azt mondta a gombás jobb. Így fog még az asztalunkra kerülni.

Hozzávalók:
   Gombóchoz:
-fél kg vegyes (marha és sertés) darálthús
-1 jó marék basmati (vagy normál) rizs
-fél fej vöröshagyma (nálam reszelve)
-2 gerezd zúzott  fokhagyma
-só
-bors
-petrezselyem, vagy majoránna
-1 tojás

   Szószhoz:
-fél kg shampion gomba
-fél fej hagyma
-200 ml ( 2 dl ) tejszín (főzős)
-só
-bors
-2-3 ek liszt vagy étkezési keményítő ( én darált chia maggal sűrítettem)


Elkészítés:

A gombóchoz valókat egy tálban össze keverem, és vizes kézzel diónyi gombócokat formázok belőle. Majd ezeket sós vízben kifőzöm. Nekem 15 perc alatt elkészültek, de érdemes egyet kivenni ketté vágni és meg győződni róla, hogy megfőtt a közepén is a rizs. Ha elkészült leszűröm...

Amíg a gombócok főttek elkészítettem a szószt is. A hagymát kevés olíva olajon üvegesre hevítettem majd rá dobtam a tisztított aprított gombát is. Kissé át pirítottam, fűszereztem és fel öntöttem kb 1 dl vízzel.Kb 5 perc alatt a gomba puhára is fől. Majd a tejszínbe elkevetrem a sűrítő anyagot ( liszt, keményítő....) és hőkiegyenlítéssel a gombához adtam. Beforraltam... Nem kell, hogy nagyon sűrű legyen.

Eközben vizet forraltam a tésztának. Most én bio tönköly tésztát főztem ki mellé.

A kész gombócokra öntöttem a szószt és kissé áthevítettem.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy ízlett a gombóc, és hogy kettőt is választottál!

    VálaszTörlés