2017. május 8., hétfő

Sajtos kelt muffin ( low carb)

Igen! Engem is sikeresen megfertőzött a sajtos muffin járvány. De! Nekem ugye kicsit másképpen kelett elkészítenem mint a többség, mert én szénhidrát csökkentetten étkezem. Így picit félve, de neki veselkedtem. Meg kell mondani nem bíztam a véletlenre és elkészítettem a normál változatot is. Mert az oké ha én éhen maradok, de a srácok lehet csúnyán néztek volna, ha a finom ínycsiklandó illat után közlöm szendvics a vacsi. Tehát megcsináltam, és éhen sem maradtam :D

Hozzávalók:

  • 300g ch csökkentett liszt ( nálam Norbi low carb liszt)
  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 db tojás
  • fél kocka élesztő
  • fél tk édesítő ( nálam Norbis)
  • 4 dl tej ( vagy amennyit a liszt felvesz, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk. A ch csökkentett lisztek másképpen veszik fel a folyadékot mint a finom liszt)
  • 1 tk só
  • 1 dl étolaj ( vagy olíva, vagy kókusz)
  • 10 dkg sajt ( nálam gouda)
  • 10 dkv vaj + 1 tk só
  • szezámmal és felvert tojás a tetejére
Elkészítés:

A tejet meg langyosítjuk és az élesztőt 1 dl ben elmorzsoljuk, az édesítőt ez esetben ne add hozzá. Hanem inkább szórj egy kanál lisztet a tetejére. Fel fog futni, mert a tejben lévő tejcukor elég lesz a gombáknak, hogy észhez térjenek. De mindenképp várd meg míg habos lesz a tejcsi! Lehet picit tovább fog tartani, mint normál esetben. Arra figyelj ne legyen se hideg, se meleg a tej.
Mérd ki a kétféle lisztet, szitáld egy tálba. Add hozzá a tojást a sót, az édesítőt, és az olajat, legvégül a felfutott élesztőt. Kezd el kidagasztani. Adagold hozzá a tejet, míg a tészta megfelelő állagú nem lesz.
15 percre takard le egy konyha ruhával. Elég lesz neki ennyi idő ( ha az elején tényleg felfuttattad az élesztőt). Amíg a tészta pihen addig, a puha vajat, és a sót keverd habosra, a sajtot reszeld le. (Legközelebb ezt a két dolgot összekeverem...) Oszd a tésztát 12 egyenlő részre. Én mérleggel kiméregettem.... Majd a darabokat nyújtsd ki szép vékonyra az egyik felén készíts bevágásokat.
                                                
 Arra a részre ahol nincs vágás, kenj a vajból, és szórd meg sajttal. tekerd fel és hajtsd csigába. Vékonyan kiolajozott muffin sütőbe tedd. 
                                               
Mindegyik tészta darabbal ismételd meg. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Takard le a muffinmokat, és amíg melegszik a sütő pihentesd. Ez legyen 15 perc...
Majd kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg szezám maggal, és told a sütőbe 20 percre. Ha kész, rácson hagyd hűlni...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése