2011. március 6., vasárnap

3 in 1 kalács







Na így jár az aki egyszerre túl sokmindent akar. Ugyanis a csajok a fórumon (sütik képpel) már megint szebbnél szebb jobbnál jobb kalácsokkal kápráztatja el a nyálát csorgatni arra tévedőt. Namármost... Kriszti gyönyörű marcipános csokis rózsát hozott, én bele szerettem. Ilike és Sherpa 3 töltelékes fonott kaláccsal kápráztatott el minket, és Ilike még egy mogyorós csokis fonottat is odarittyentett nekünk. Na én mind 3 at egyszerre akartam, mint egy rossz gyerek. Képtelen voltam dönteni. Ma Zitáék jöttek Zoltánt köszönteni, és hát az én életemnek párja és az elsőszülöttem is Zoltán névre hallgat, így kéteszeres indok is volt az összeröffenésre. Vacsorára ez alkalomból sütöttem kalácsot ééééééés 3 fonatos töltöttet. Aminek az egyik ága Kriszti marcipános rózsája szerint a csokis marcipánnal töltődött, a második ágába kakaóport dolgoztam és 65% os csokit tördeltem bele, a harmadik pedig törökmogyoróval lett töltve.

A tésztát Ilike receptje alapján a következőképpen készítettem:
50 dkg lisztet a robot táljába tettem, és fészket készítettem 10 dkg cukrot ebbe szórtam, és 2,5 dkg élesztőt ebbe morzsoltam. Nyakon öntöttem egy kis langyos tejjel, majd hagytam,hogy az élesztő életre keljen. Ezután 3 tojás sárgáját, 10 dkg olvasztott vajat(margarint), 5 dkg sót, és 1 citrom reszelt héját rátettem és hagytam,hogy a robot kidagassza ,a tejet is mind ráöntöttem bár nem kelett volna, mert így még 2 kanál lisztet hozzá kellett tennem. Viszont nagyon szupi, jól kezelhető tésztát kaptam!!
Három felé vettem a tésztát és az egyik harmadba bele dolgoztam még 1 kanál kakaóport amit 2 kanál tejcsivel kikevertem. Átadtam a szerepet a kis élesztőgombáknak és rájuk bíztam a melót, meg kellet keleszteniük. Jól dolgoztak cirka 45 perc alatt duplájára növesztették.

Na és most kezdtem és trükközni.
Ki nyújtottam az egyik fehér tésztát és rácsipkedtem a felszeletelt csokis marcipánt.



Két szélét fél cm szélesen behajtottam mint a beiglinek és úgy fel is tekertem.

Majd jött a következő fehér tészta amire 10 dkg pörkölt darált török mogyorót szórtam , rá csipkedtem egy picike margarint és 4 kanál tejcsivel megöntöztem, megszórtam 2 kanál cukorral.



Az elöbbi módon ezt is feltekertem. Ezután a kakaós jött, őt is kinyújtottam és 65%.os étcsokival gazdagon megszórtam.




Majd ezt is feltekertem mint az előző kettőt, és mind a három szálat összefontam.



Hagytam még, egy fél órát pihenni, ezalatt 2x kentem meg tojással és egy lehelletnyi mogyorót szórtam rá. Miután kipihente magát mehetett be a jó meleg sütőbe, aminek előzőleg az aljába egy kislábasban vizet tettem. A kalács hálás a gőzér...
Fél óra elteltével bele szúrtam egy hústűt és késznek nyilvánítottam.

A familia nem bírta kivárni amíg teljesen kihűl, így még langyosan meg kellett vágni, így szelet kép háááát finoman szólva nem lett fotogén.
Biztosan ezt a tésztát még többször készítem más féle töltelékkel...

1 megjegyzés: