2011. március 2., szerda

Rablópecsenye




Anyukám 11 éves voltam amikor meghalt. Hirtelen szívinkarktusban. Viszonylag elég sokmindenre emlékszem... Töbekközött a lebbencsére, a rizsfelfujtjára, és a rabló pecsenyéjére, meg arra milyen sokat nevettünk együtt. Most pedig azt érzem milyen nagyon hiányzik... Nem múlik el nap, hogy ne jutna valami miatt az eszembe. Eszembe jut, hogy mennyire szeretné a fiaim, saját fiaként szeretné a férjem, és még sok minden más amit sajnos már sosem igazol az élet, hisz 20 éve nincs már velem.

Na de nem ez lesz a poszt témája, csak elterelődtek a gondolataim, tettem ezt azért mert ma rablópecsenyét készítettem, készítek a családomnak. Épp most lett kész kivettem a sütőből és az egész lakásban finom sült bacon szalonna illatat terjeng. Csoda,hogy apjuk, és a kiskorú még nem ébredt fel erre a fantasztikus illatra :D
Ezt az ételt Édesanyám annak idején, mint ahogy azt a rablópecsenyét csinálni illik, nyársra húzva sütötte meg, amit mi gyerekek-bátyám és én- húzgáltunk fel. De én leegyszerűsítettem ezt a folyamatot, és nem húzom nyársra az összetevőket, hanem tepsiben rétegezem. Ettől kissé más jellege lesz az éteknek, de bizton állíthaton nem vált kárára az én lustaságom. Mostmár csak így csinálom.

Szóval, hogy is? 70-80 dkg húst(mindegy milyen csak cici ne mert az túl száraz hozzá) ma pulykamedaliont (ez a pulyka lapockája) felkockáztam. Öntöttem alá kis olajat, vizet és befűszereztem. Sót, borsot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, majorannát, kakukkfüvet és petrezselymet tettem rá és félpuhára pároltam. Ezalatt megpucoltam egy fej vöröshagymát, és 1 kg krumplit ez utóbbit kockára vágtam, a hagymát pedig laskára (csíkokra). A krumplit a tepsi aljába tettem, sóztam kicsit, erre rá jön a félpuha húsi a levével együtt, persze ne legyen túl sok a lé se. Ráteszem a hagymát és betakartam baconnal, mer az volt most a hűtőmben elfekvőben. Amúgy szalonnakockákat szoktam rászórni.



Letakartam alufóliába és 45 percre forró sütőbe toltam. Az idő lejártával a krumplit kell megnézni puha e már ha igen akkor további 15 percre vissza toljuk, rápirítani. Kitűnő egytálétel!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok, és sokat tanulók belőle. A mákosgubát, ha .kaláccsal készíted sokkal finomabb

    VálaszTörlés