2011. október 19., szerda

Palacsinta


Mai ebéddel a fiúknak igyekeztem kedvezni, és egy egyszerű palacsintát sütöttem. Amit a sertésragu leves után fogyasztottunk.
Ezzel mindig telibe találok, valahogy ezt minden gyerek szereti.

Pedig az oly könnyűnek tűnő tésztát is hamar és nagyon el lehet rontani és véleményem szerint nem is olyan egyszerű a tökéletes palacsintát elkészíteni. Én vessetek meg de még ezt a mások által kisújból kirázott sütit is receptből sütöm. De így biztosan azt és olyat és úgy teszem a fiaim elé ahogyan azt ők szeretik és megszokták.

Nálam is ugyan azokból az összetevőkből készül mint általában szerintem mindenhol liszt, tojás, szóda(víz), tej só és cukor. Csak ugye az arányok a nem mindegy...

15 dkg lisztből átlagosan 12 db palacsinta lesz. A receptem is ehhez igazodik és ahhoz igazítom az arányokat, hogy mennyit szeretnék sütni. Ezt én a Horváth Ilona féle Szakácskönyvben találtam meg és évek óta e szerint készítem.

Tehát 15 dkg lisztet 3dl tejet, 1 dl szódát vagy ha nincs vizet, 1 tojást, pici sót ás egy teáskanálnyi cukorból keverjük ki a tésztát.
A lisztet a tojással sóval cukorral és a tej felével jó alaposan kikeverem, hogy csomómentes legyen. Ezután adagolom hozzá lassan a megmaradt folyadékot. A tésztának híg tejszín sűrűségűnek kell lennie. Ha sűrűnek érezzük tejjel vagy szódával hígíthatjuk vagy ha hígnak akkor kiveszünk egy kis mennyiséget a tésztából hozzá keverünk 1-2 evőkanálnyi lisztet és a többihez öntjük. Nekem általában elsőre sikerülni szokott mert mindig kimérem az anyagokat pontosan.
Jó ha 1-2 órát állni hagyjuk de ha ezt nem szeretnénk akkor sincs gond lehet azonnal is sütni.

Egy palacsinta sütőt felforrósítunk és olajjal megkenjük. Majd a tésztából egy merőkanál segítségével bele csurgatunk egy adagot miközben a serpenyőt forgatjuk, hogy a tészta mindenhová kerüljön. 1-2 perc sütés után ha már szilárd az állaga a tésztának és látjuk a széleken, hogy sült egy lapáttal vagy széles pengéjű késsel a szélét a serpenyőtől elválasztjuk, majd alá nyúlva egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Ügyesebbek megpróbálhatják dobva is megfordítani. Azt úgy szoktam, hogy kissé előre billentem a sütőt úgy hogy a félig sült tészta felcsússzon a sütő falára majd egy határozott mozdulattal feldobom és igyekszem, hogy el is tudja kapni :D Ezen az oldalon már csak rövid ideig sütjük. Tányérra borítjuk.
Tetszőleges töltelékkel megtöltjük.

Nálunk a srácok a kakaósat vagy a nutellásat szeretik. Apácska csak a mákosat szereti, nekem meg mindegy :D Ma eperdzsemes is készült. Hmmm nagyon finom!!

2 megjegyzés:

  1. Én is biztosan gyerek vagyok még, mert imádom, túrósan és lekvárosan a kedvencem!! De régen sütöttem!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Tessék Barbikám ez ami a tányéron van 3 lekváros a Tied is lehet ;) Én sűrűn sütök, szeretik a srácok. havi egy tuti befigyel :)

    VálaszTörlés