2011. november 13., vasárnap

Sajtos pogácsa


Napok óta, de lehet, hogy már hetek is pogácsára ácsingózok :-) A vasárnapi sütik pedig már jó ideje csak édesek, ezért most fogtam magam és sósat csinálta, úgyis vendéget várunk. Magyar származású itt élő idősödő ismerősünket,hálás mindenért ami kicsit is magyar :-)
Tehát neki kezdtem és az eredmény... Naggyon finom omlós pogi, nyami de fini... :-)

2 dkg élesztőt felfuttattam fél dl enyhén cukros,langyos tejben. Fél kg lisztet a robi táljába tettem és ráöntöttem az élesztős tejet, ráütöttem 1 tojást, 1/2 ek sót tettem még bele meg 20 dkg vajat, és hozzá öntöttem még fél dl langyos tejet,10 dkg reszelt sajtot is bele dolgoztam.1 órát pihentettem ezután átgyúrtam és 20 perc pihentetés, majd át gyúrtam és 10 perc pihi. Utána kisújnyi vastagra
kinyújtottam,

éles késsel berácsoztam,

és egy pohárral (mivel nincs pogi szaggatóm, de a pohár is megteszi), kiszagattam. Tetejét megkentem 1 ek tejjel, egy csipet sóval elkevert tojás sárgájával, és megszórtam reszelt sajttal.
Enyhén olajos lemezre tettem, és 10 percet hagytam még pihizni. Ezalatt a sütőt felmelegítettem 175 fokra.25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

Gyerekek nem bírták kivárni, hogy meg hűljön így még langyosan megkóstolták, és jelentem él még mind a kettő :-D
Sőt a kicsi azóta is rá jár a kenyeres kosárra :-D

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, a vendégek örülni fognak ennek a finom poginak.

    VálaszTörlés
  2. Pogácsa rajongó lévén, nekem bármelyik jöhet. Már begyúrva vár a túrós pogim tésztája a hűtőben! Délután sütöm őket, innen is látszik, kedvelem ezt a sörkorcsolyát! A te pogácsáid nagyon szépek lettek és jó magasra feljöttek. Megkívántam, de vigasztal, hogy délután már én is majszolhatom!! :))

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lányok , nagyon aranyosak vagytok!!

    Barbi a Te pogácsádból feltétel nélkül akár csukott szemmel is falatoznék. A túrósat meg is kóstolnám. Ez az egy ami hiányzik a magyar honból, a túró... Tudom-tudom rikotta de az mégsem olyan.

    Mrita! Remélem is hogy ízleni fog a vendégnek, ha egyáltalán marad neki, mert a srácok rájárnak :D

    VálaszTörlés
  4. Úgy látszik nemcsak nekem volt ma pogácsázhatnékom.Csodásak lettek.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták! Csodés-bordás a tetejük!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Kriszti, igyekeztem!

    Jelentem a vendégemnél teli találat volt a pogácsa nagyon örült neki. Gyeremekkora ízét csaltam a szájába, itt ugyanis nem evett kitudja mióta házi készítésű sajtos pogácsát.
    Nagyon hálás volt a figyelmességemért, és az emlékeiért. Az ilyenekért érdemes sütni, főzni.

    VálaszTörlés
  7. Vágyom a sós pogácsádra!!! :) Lehet, még a héten összehozom.

    VálaszTörlés