2012. január 18., szerda

Alma kompót


Maradt még abból a bizonyos 3 kg almából 1 amit múltkor sikerült bevásárolni, és senki nem is nézett rá azóta. Még bírta a megpróbáltatásokat, nem látszott rajta semmi, de gondoltam még időben elkapom.
Ja meg pakolásztam a konyha szekrénybe és kezembe akadt egy fél zacsi szegfűszeg. Akkor villámként hasított belém...Almakompótot fogok főzni, és grízes tésztát eszünk hozzá.
Az elhatározásomat hamar tett is követte...

Meg tisztítottam az egy kg almát és magházától megfosztva nagyobb kockákra vágtam. Fazékba tettem, és annyi vízzel öntöttem fel, hogy ellepje. 1 citromot csavartam hozzá, 10 szem szegfűszeget dobtam rá, és megszórtam 1 kk őrölt fahéjjal. Az alma édességétől függ a cukor mennyisége, én most 5 ek tettem rá.
Lefedve feltettem főni. Forrástól számítva kb 5 perc alatt megpuhult. Elzártam félre tettem hűlni. Amikor annyira meghűlt jól záródó dobozba tettem és a hűtőbe helyeztem. Másnapra az ízek össze értek és alaposan le is hűlt.
Grízes tésztát elkészítettem hozzá,

levesnek májgombóclevest csináltam csirkemájból.
Nagyon finom könnyű ebédünk lett belőle ;)

8 megjegyzés:

  1. Szeretjük, a gyerekek meg még jobban. Hidegen a legfinomabb desszert! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Itt életem párja az aki rajong érte. Be is találtam vele rendesen ;)

    VálaszTörlés
  3. Nincs az a mennyiség, ami nem fogyna el:) Grízes tésztával mi még sosem ettük, érdekes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu: A grízes tésztát általában mi befőttel, lekvárral szoktuk enni, ezért ha úgy adódik a kompót is jó párosítás hozzá. Legalábbis szerintem, és a családom sem nézett rám bután miért ezt teszem mellé. :D Próbáld ki egyszer így ebben a szerep osztásban ;)

      Törlés
  4. Tényleg könnyű és üde kaja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volt egy kicsit hús nélkül étkezni... ;) De a ragadozóimnak mára már hús kell , különben engem esznek meg :D

      Törlés
  5. Isteni ebéd, bár én a darás tésztát hihetetlen mennyiségű porcukorral eszem! :)) Kedves Tündi szeretnélek megajándékozni egy díjjal, remélem elfogadod! Nálam vár rád! :))

    VálaszTörlés
  6. Na, ezt egyszer kipróbálom, mindent külön- külön szeretünk, de együtt, még nem jutott eszembe. :) Vagy lehet, hogy már holnap, úgyis azon tanakodtam mit főzzek? :)))

    VálaszTörlés