2012. január 15., vasárnap

Diós napraforgó



Vacsora vendégeim voltak, múlt héten hétfőn komámék jöttek át. Volt ugyan főtt étel, de úgy ítéltem meg lehet nem lesz elegendő, és amúgy is szerettem volna egy kis édeset sütni. Ezért esett a választásom erre a már jól bevált tésztájú kalácsra.
Legutóbb amikor készítettem sósan csináltam most viszont édesre vágytam. El készült, finom lett, szupi tészta az már biztos.
Most csak fél adagra vettem a tésztát mert egy napraforgót szerettem volna sütni.

Így 25 dkg lisztből, 1 tojásból , fél pohár natúr joghurtból, 1,5 ek olajból, 1 kk sóból , 2 ek cukorból, 1 dkg élesztőből és nem egészen 1 dl vízből a szokásos módon kelt tésztát dagasztottam.

Kelesztő tálban a duplájára kelesztettem.
Majd lisztezett felületen át dolgoztam, két felé vettem a tésztát és mind a kettőt korong alakúra kb fél cm vastagra nyújtottam.
Az alsó korongot meg kentem 2-3 dkg olvasztott vajjal majd cukrozott darált dióval (kb 10 dkg)alaposan beszórtam.
Rá tettem a másik korongot is. Kissé meg nyomkodtam, a tészta közepére egy poharat állítottam. Eddig a pohárig sugár irányban pizza vágóval bevagdostam úgy 3-4 centinként.
Minden egyes ilyen bevágásból adódó "fülecskét" 3x megcsavartam.
A poharat levettem, és felvert tojással megkentem, a közepére darált mákot szórtam.
Ide még cukrot szórtam , hogy a sütés alatt jól megkaramellizálódjon, úgy is tett :D

180 fokra előmelegített sütőbe toltam, 20 perc alatt készre sütöttem.

A kép kissé csalóka, mert nagyon szép színe lett a képeken viszont úgy jön vissza mintha meg lenne kapva, pedig nem.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, én mandulásan készítettem az elsőt. Azóta is nagyon szeretem ezt a formázást, olyan szép akár sósan, akár édesen:)

    VálaszTörlés
  2. Ez a formázási technika még kimaradt a repertoáromból, de gondolom már nem sokat várat magára...Nagyon guszta lett a kalácsod,ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Csajok, nagyon jól esnek szavaitok.

    Trollanyu: Mandulásan, kakaósan, mogyorósan , nutellásan, mákosan, és még sorolhatnám, hogy mennyi féle képpen szeretném még majd elkészíteni. Majd mindet szép sorjában ;)

    Illéskrisz: Mióta ki próbáltam ezt a tésztát és formázást bele szerettem. Annyira egyszerű, de mutatós, és finom... A Tiedé biztosan még szebb lesz mint az enyém, hiszen te sokkal ügyesebb vagy a kelt csodák készítésében. Én csak tanulhatok Tőled :)

    VálaszTörlés
  4. Túl szerény és nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés