2012. július 11., szerda

Pavlova torta


Akkor most itt azzal kéne, hogy kezdjem Pavlova egy orosz balett táncos csajszi volt akiről a sütit elnevezték, mert.... De nem teszem... Hiszen nálam okosabbak, már mindent leírtak róla, nekem már csak annyi maradt, hogy rávegyem magam arra, hogy elkészítsem.
Sokáig , talán túl sokáig vártam vele, mert bevallom férfiasan féltem tőle. Olyan bonyolultnak, macerásnak tűnik elsőre, na meg kényesnek.
Aki ugyan ezen okokból nem ugrott még csak neki azzal ünnepélyesen közlöm felejtse el. Elkészítési nehézségi rátája abszolút vetekedik a muffinéval. De tényleg... A legnehezebb mozzanat benne, az , hogy miután elkészült és bele vágtunk a finoman, diszkréten sercegő "tésztába" levágunk magunknak egy vékonyka szeletet, a család többi tagjának már a második szeletet vágjuk és, ne tegyünk saját tányérunkra is egy szelettel. Na ez igazán nehéz feladat, de kis vagyis sok akarattal ez is megvalósítható. Én csaltam :D Mert amikor vágtam és letört belőle egy pici azt gyorsan a számba rejtettem. Na de tényleg csak egy pici volt, és különben is bevallottam így akár vádalkut is lehet kötni :D

Nagyon jó módja a fagyasztóban felhalmozott tojás fehérje rendkívül finom felhasználásának :D
Diétásnak épp nem mondanám, annak ellenére, hogy sok gyümölcs van benne, vagy rajta, meg akár a tejszín is lehet csökkentett zsír tartalmú, viszont a fehérje felverésekor elég sok cukrot benyel a cucc. Valaki próbálta esetleg steviával, vagy xilittel csinálni?

Nya asszongya akkor, hogy... 4 tojás fehérjét elkezdtem habbá verni, 1 csipet só társaságában. Amikor már laza hab képződött elkezdtem a cukrot apránként hozzá adni összesen 24 dkg porcukrot kanalaztam bele, miden 2-3 kanál után 2-3 percig járatva a robit. Egy szép fényes szinte vágható habot fogunk kapni.
2 kávéskanál ecetet keverünk bele, hogy a cukor ne kristályosodjon ki, ecet hiányában citromlé is jó.
Valamint 2 ek étkezési keményítőt forgatunk a habhoz.
Ezzel a "tészta" el is készült.

A sütőt a habverés közben elő melegítjük 150 fokra... Egy sütő papírra kört rajzolunk lehetőleg tollal ami át fog látszani, ha megfordítjuk a papírt.... Ebbe a körbe halmozzuk a habot. Na én itt követtem el az első hibát ami rögtön kettő lett. Túl nagyra csináltam a kört így laposabb lett a tortám, de az is lehet, hogy a fészek peremét amit ki kell alakítani a közepén hagytam túl szélesre.
A lényeg, hogy legközelebb sokkal keskenyebb peremet hagyok ha nem is veszem kisebbre a méretet.
Szóval amikor eligazítjuk a habot középről kifelé húzunk belőle, hogy fészket alakítsunk ki ebbe jön majd később a cucc.

Betoljuk a sütőbe és rögtön vissza vesszük a sütő hőfokát 110 fokra és így sütjük 1 órán keresztül. Fontos, hogy a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert össze esik az alkotásunk. Amikor az óra lejárt, csak résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a pára távozhasson, de a tésztánkat odabent hagyjuk kihűlni, nem maceráljuk.
Érdemes akár előző este megsütni és reggelig tuti kihűl szépen.

2 dl tejszínt habbá verünk (én egy icipicit túl vertem ) és a már említett fészekbe simítjuk. Majd megmosott, leszárított, tetszőlegesen darabolt, szeletelt vagy egyben hagyott gyümikkel megpakoljuk. Illéskrisz engem nem régiben felpiszkált az áfonyával,most találtam a boltba és le is csaptam rá. Nagyon kíváncsi voltam rá. Meg kell mondjam Krisztinek igaza volt, valóban finom édes és picit sem fanyar mint azt a kinézete, vagy neve alapján az ember gondolná. Megint a tanulság: ne ítélj a külső alapján ;)
Érdemes valami kicsit savanykásabb gyümit használni, mert a tészta elég édes így a savanykás gyümi ellensúlyozni fogja azt.

Akár azonnal neki is lehet esni a szeletelésnek :D Az állaga ne tévesszen meg senkit. Azt gondolnánk habcsók, de nem!!! Kívül ropogós, belül lágyan szivacsos állagú már már krémes. Elképesztően finom.

Mint már említettem 100000000 kalória:D ezért csak igen óvatosan javallott fogyasztani, de vétek lenne kihagyni ;) Én a szeletkém jóízű befalatozása után 3 órás sétát tettem a családommal így cseppnyi bűntudatom sem volt ;)

4 megjegyzés:

  1. Miért van az, hogy minden, ami egy kicsit is finom (plána, ami tuti-szuper fincsi) iszonyatosan hízlal és 10000000 kalória van benne...?!...egyébként nem ez tartott vissza attól, hogy elkészítsem, hanem...de mi is?...nem is tudom...mindenestere meggyőztél róla, hogy érdemes megpróbálni:)

    VálaszTörlés
  2. Én is nem régen csináltam, ugyan csak kisebb tortákat, egyben még nem...Nekem is nagyon bejött, tényleg finom sütemény! Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Csodás Pavlovát készítettél... Én még nem mertem rá vállalkozni, pedig már páran meggyőztetek! Te is! :P

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de helyes azzal a kis tütüvel ott alul! Most már én is nekiesek valamikor. Mert bevallom őszintén, eddig nem izgatta a fantáziámat, de mér ne! Van tojásfehérjém és kedvem is. Valamikor biztos lesz. :-))

    VálaszTörlés