2012. október 19., péntek

Gesztenye kocka


Itt sajnos nem kapok gesztenye masszát, vagy csak lehet nem keresem eléggé. Lehet valami török, vagy lengyel boltban hozzá tudnék jutni, de bevallom nagyon nincs kedvem kajtatni utána.
Ivánnal a mi kedves családi barátunkkal -akinek nagyon sok mindenért vagyok hálás, nagyon sokat segített nekünk az indulásban-beszélgettünk, hogy nincs és de finom is a belőle készült desszert. Egyszer csak meglepett két doboz konzerv gesztenyével. Főzött tisztított gesztenyeszemek édes lében eltéve.
Egy ideig kerülgettem őket a szekrénybe, nagyon örültem nekik, csak tanácstalan voltam a felhasználásukat illetően, mert így még süteményt nem készítettem. Főztem, sütöttem én már gesztenyét natúr csak úgy ettük a süteményeket pedig kész masszából készítettem.
Na de most, elszántam magam és megcsináltam.

Először a masszát készítettem el. A gesztenye szemeket( 50 dkg 2 doboz konzerv) krumplinyomón átnyomtam, adtam hozzá 2 cs vanília cukrot, cukrot (ezt nem tudom megmondani mennyi volt kóstolgatni kell addig amíg el nem éri a kívánt édességet) 4!!! ampulla rumaromát ennél is folyamatosan kóstolgattam addig amíg el nem érte azt az ízt amit szerettem volna. fél dl tejszínt öntöttem még rá ezzel jó alaposan kikevertem, de nem habosítottam. Betettem a hűtőbe és ott várta sorsát.

1 csomag vaníliás pudingot 3 dl tejben felfőztem cukor nélkül. Félre tettem hogy hűljön.

Neki álltam a tésztának... 6 tojásos olajos, kakaós piskótát készítettem. Tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kikevertem 6 ek cukorral és bele csorgattam 6 ek étolajat. A fehérjét 1csipet sóval kemény habbá vertem és felváltva a fél csomag sütőporral elkevert 6 ek liszttel amibe 2 ek keserű kakaót kevertem még, apránként a sárgához adtam.

Tepsinek az alját vajjal kikentem és a piskótát bele öntöttem elegyengettem és 180 fokra felfűtött sütőben tűpróbáig sütöttem. Légkeveréssel 20-25 perc.

Hagytam hűlni a tésztát a tepsiben, eközben a krémmel foglalkoztam, mert a puding mostanra kihűlt.
25 dkg puha vajat 25 dkg cukorral habosra kevertem, a kihűlt pudinghoz kevertem, majd ehhez adtam hozzá a gesztenye masszát is.
Miután a tészta is meghűlt rásimította a gesztenyés krémet, majd 3 dl tejszínt fél cs habfixálóval kemény habbá vertem és rásimítottam. Legközelebb (mert teljesen biztos, hogy lesz legközelebb is) 5 dl tejszínnél kevesebbel nem is kezdem :D

Pár órára hűtőbe tettem, utána szeleteltem. Mondhatom nagyon finomra sikerült és a vendégeim előtt sem kellett miatta szégyenkeznem :D

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, elfogadnék egy szelettel!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Flóra! Igaz már egy morzsa sincs belőle, de szívesen vendégül látnálak vele legközelebb ;)

      Törlés
  2. Szia, A Blogkóstolón tőled kellett választanom, meg kell hagyni sok finomság vab nálad:) De végül elkészültem, kukkints be hozzám:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/10/tejfolos-zoldseges-tengerigyumolcs.html

    VálaszTörlés