2012. november 29., csütörtök

Hamis tiramisu torta


20. án ünnepeltük életem párjának születésnapját...Minden évben nagy fejtörést szokott okozni, hogy milyen ízű tortával örvendeztessem meg, de ez idén elmaradt. Valahogy most könnyebben jött az ötlet, már egy hónappal előbb tudtam, mit szeretnék.
A sütit évekkel ezelőtt a Nosalty-n találtam, amikor bátyusomnak kerestem torta ötletet, először neki készítettem el. Akkor még nem bloggoltam így használható kép sem készült róla.

6 tojást szétválasztottam, a fehérjét egy csipet sóval elkezdtem habbá verni. Kanalanként bele adagoltam 6ek cukrot valamint egyenként a tojások sárgáját. Spatulára váltottam, és hozzá szitáltam 6 kanál lisztet apránként amiben előzőleg elkevertem egy fét kávéskanálnyi sütőport és 1,5 ek instant kávét.

Kapcsos tortaformám aljába sütőpapírt vágtam és a masszát bele simítottam...
180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Ez az idő sütő függő inkább figyeljük a tésztát és tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor megsült lekapcsoltam ról a formát s az alját a papírral együtt levettem róla, tálcára raktam.
Keresztbe ketté vágtam amikor már kihűlt.

1,5 dl meleg tejet és 2 ek instant kávét összekevertem, ebbe fogom a babapiskótát mártogatni.
 Elkészítettem a krémet is ami 3 cs gála vaníliás főzés nélküli pudingból 2 dl tejszínből és 6 dl tejből állt.
A pudingot a folyadékkal csomómentesen elkevertem, majd a habverő gyors fordulatával krémesre kevertem. Rumaromával még a szánk íze szerint ízesítettem...

Összeállítom a tortát:
Az alsó lapra vissza teszem a tortaforma oldalát... Rákentem a krém 1/3-át majd egy sort kiraktam a kávéba áztatott babapiskótával, és a krám 2/3 át rákentem erre. Ekkor a torta másik lapját is ráhelyeztem és a maradék krémmel vékonyan bevontam a tortát kívülről is. A krém egy részét félre tettem...
Babapiskótát méretre vágva körberaktam a tortát vele, és csillagcsöves nyomózsákkal díszítettem a tetejét sok apró pici csillaggal. A félretett krémbe kevés kakaót kevertem... a megmaradt vaníliás krémből és a kakaósból felváltva halmokat nyomtam a torta peremére. A vaníliás halmokra egy egy szem kávé alakú csokidrazsét raktam. majd beszitáltam a tetejét kakaóporral.

Nagyon egyszerű tortáról van szó, tovább tart leírni, elmondani, mint elkészíteni, na meg elfogyasztani.



Én a kávét koffeinmentessel cseréltem, hogy a gyerekek is nyugodtan tudjanak enni belőle, de ha nem kell ilyesmire figyelni akkor nyugodtan lehet akár főzött erős kávéval is dolgozni.

Babapiskótát egy nagy csomaggal használtam el az édességhez...


9 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ez a torta!! Boldog szülinapot a párodnak, így utólag is !!

    VálaszTörlés
  2. Utólag is boldog születésnapot párodnak! :) Finom tortát készítettél az ünneplésre. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! És milyen jól néz ki belül is! Azta!:o)

    VálaszTörlés
  4. Tündikém! Ez gyönyörű lett:)

    VálaszTörlés
  5. Szombaton lesz a kislányom 12. szülinapja, és a bulijára ezt a gyönyörűséget szemeltem ki. Köszönet a csodás receptért! :)
    Azt hiszem, még sokszor visszatérek hozzád!
    Szép napot kívánok! Anita

    VálaszTörlés
  6. Kedves Tünde!
    Én vagyok az a korábbi hozzászóló, aki ezt a tortát készítette a kislánya 12. szülinapjára. :) Most, 8 év után újra itt vagyok, mert a leányzó 20. születésnapját tartjuk a hétvégén. Óhaja szerint ismét "Azzal a finom tiramisu-s tortával" kell előrukkolnom, mint régen. Nagyon örülök, hogy ráakadtam a receptedre, így biztosan garantált lesz a siker. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés