2012. december 17., hétfő

Bejgli


Elkészült életem első, de tuti, hogy nem utolsó bejglije. Nagyon finomra sikeredett, annyira, hogy a héten süthetem újra mert karácsonyra nagy valószínűséggel már egy morzsa sem marad belőle. :D

Most is mint annyiszor Horváth Ilona szakácskönyve mondta meg a tutit..., bár arra nem készít fel, hogy mi van akkor, ha mégis kireped a kalács. Nos én így jártam, de semmi pánik, felszeleteltem így is és szeletben már nem is látszik a repedés. Az ízén pedig semmit nem ront ;)

Na asszonyga, hogy: Először a tésztát kell össze állítani. Én első neki futásnak csak 2 rudat csináltam az anyagokat e szerint számoltam.

30 dkg lisztet ami a mostani esetben is tönköly finom liszt volt, elmorzsoltam 12 dkg vajjal. Van aki a zsírra esküdik, de nekem most az nincs így marad a vaj.... Eztán csak úgy bele morzsoltam 1 dkg élesztőt 5 dkg porcukrot szórtam hozzá, 1 tojást ütöttem bele, és 0,5 dl tej valamint 1 csipet só hozzáadásával egy szép sima tésztát készítettem.

A soron következő mozdulatokra mindenki máshogyan esküszik. Van aki azt mondja hideg helyen pihentetjük, van aki a szakácskönyvet is bele értve deszkán pihenteti 2 óra hosszat.. Nos én hűtőbe dugtam kb fél órára... Ezalatt elkészítettem a tölteléket...

Nekem most mákos és mogyorós bejglijeim lettek...

Mákos:
2 dl vizet felforraltam és felolvasztottam benne 15 dkg cukrot, eztán bele kevertem a 20 dkg mákot, és citrom reszelt héját, vagy citromos cukrot teszünk hozzá. Hagyjuk hűlni...

A mogyorós:
Ugyan így készült ezekkel az arányokkal, csak citrom helyett egy kevés rumaromát kapott, így a bejglim a gesztenyéshez hasonlítható... :D Ez is hűl..

A tészta alatt nem kell lisztezni elvileg nem fog letapadni, de ha mégis akkor lehet pici lisztet alá szórni.
Ketté mértem a tésztám és fél cm vékony téglalappá nyújtottam. Ekkor rákentem a tölteléket csak úgy kézzel nyomkodtam szét a tészta tetején, hogy mindenhol egyenletesen legyen, csak a tészta széleitől kb 2 cm, re ne jusson. Ezt két oldalt ráhajtottam a töltelékre majd a tőlem távolabb eső oldal felől feltekertem. Sütőpapíros lemezre tettem úgy, hogy a hajtás széle alulra kerüljön...

Fél órát hagytam pihenni, majd tojás sárgájával lekentem, fél óra száradás után a fehérjével is bekentem.

Megint hagytam fél órát ezalatt 180 fokra elő melegítettem a sütőt.

Villával megböködtem a tetejét és az oldalát, majd 25 perc alatt légkeverésen szép barnára sütöttem, és mérgelődtem, hogy kirepedt. :D



Több helyen is olvastam, hogy hűvös helyen éjszakáztatják a bejglit mielőtt sütik, vagy a tészta pihen egy éjszakát a hűtőben, nos nekem ennyi időm erre nem volt én hamar akartam ezt a finomságot és így is működik ;) Bár lehet nem repedt volna ki, de ez mit számít, ha nem árulom el, hogy kirepedt soha senki nem tudja meg, és különbenis az íz a fontos ;)

5 megjegyzés:

  1. Vagy 15 éve sütöm ezt a bejglit. Mindegy mit csinálok, mindig kireped. Ha sok a töltelék, ha kevés, ha szurkálok, ha nem, ha hűtöm, ha nem. De olyan finom, hogy mindig ezt sütöm. Szóval gyönyörű és finom a Tiéd is, mindegy hogy repedt vagy sem! :-))

    VálaszTörlés
  2. Meg sem mondtam volna, hogy életed első bejglije, és milyen jó sok töltelék van benne. :)
    Szuper guszta! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  3. Elsőre szuper lett! Én szoktam pihentetni sütés előtt egy éjszakát, de nem biztos, hogy attól repedt meg. Végül is mindegy, így is úgy is szuper lett!!!

    VálaszTörlés
  4. Hú, de gyönyörűek és fantasztikus finomak lehettek! A repedésről nekem úgy tűnik, egy kicsit szoros lehetett a tekerés, ha lazában tekernéd, akkor már nevezhetnél is a TÖKÉLY díjra!

    VálaszTörlés