2012. december 12., szerda

Mézes puszedli


Minden évben készítek mézes kalácsot de puszedlire még nem került sor. Ezidáig, mert eztán fogok csinálni,ész azt hiszem nem csak karácsony idején, mert a fiúkáim mind egytől egyig szívesen majszolja. Arról nem is beszélve, hogy végtelenül egyszerű finomság.
Ha kezdő konyhatündér vagy, vagy éppen ellenkezőleg már idősödő, és nincs türelmed, erőd már a konyhában toporogni, de az uncsiknak mégis kéne valami nasi, vagy dolgozó nő vagy aki haza esik a melóból, és nincs ideje semmire, egyszóval ez bárkinek nagyon jó.

45 dkg lisztet (nálam fehér tönköly) elmorzsoltam 8 dkg szoba hőmérsékletű vajjal. 10 dkg porcukrot adtam hozzá 1 púpos teáskanál szódabikarbónát, 2 ek kakaópórt és másfél evőkanál mézes fűszer keveréket.
Bele ütöttem egy egész tojást és egynek a sárgáját, a fehéret félre tettem.... 15 dkg mézet felmelegítettem és a lisztes keverékhez adtam, jól kidolgoztam, ha nem áll össze egy kanál tejfölt vagy egy korty tejet kell még adni hozzá. Enyhén lisztezett felületre borítottam , kicsit kanállal elnyomkodtam, hogy előbb hűljön. Kb 10 perc elteltével már lehet is formázni.

3 tepsit kibéleltem sütőpapírral, és a masszából mogyorónyi nagyságú gombócokat formáztam, és kicsit távol helyezve őket a lemezre pakoltam.
180 fokra melegítettem a sütőt, és már mehetett is az első adag be. 10 perc alatt készre sül....

Még melegen mázzal bevontam amit a félretett fehérjéből és 12 dkg porcukorból kevertem ki. Villával kezdtem felkutyulni a fehérjét és a cukrot 3-4 részletben adtam hozzá. 1 kávéskanálnyi citromlevet is adtam hozzá ettől fényes lesz, és nem kristályosodik ki a máz.

Most mártogatva vontam be őket, de karácsonyra már valószínűleg teljesen bevonom őket, mert ez nálam addig simán el fog még fogyni ;)

Az egész sütögetés kb úgy 45 perc alatt készen volt utána már csak a konyhát kellett összerámolni és várni pár órácskát amíg megszárad a máz... Na de én csináltam párat máz nélkül is így senki nem marat pusszancs nélkül a száradás idejére sem :D

3 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a puszedli. Végre egy olyan recept, amit nem kell egy éjszakát pihentetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elnyerte a tetszésed! Karácsonyra süthetek én is másik adaggal, mert már most több mint a fele elfogyott és még csak tegnap sütöttem. :D

      Törlés
  2. Ez már jövőre marad, de elteszem, mert nagyon tetszik! :-))

    VálaszTörlés