2013. január 14., hétfő

Tepertős hagymás pogácsa


Egy ismerősünk az ünnepeket otthon töltötte, és hozott nekünk finom tepertőt. Itt csak török boltokban lehet kapni az meg elég ritka felénk, így nagyon megörültünk a csemegének. Jó sokat hozott, ketten apjukkal el sem tudjuk fogyasztani, mert szeretjük ugyan, de mértékkel.
Viszont a tepertős pogácsát nagyon meg kívántam, és sokat nem is haboztam az elkészítésével.

Elő vettem Horváth Ilona féle szakács könyvemet és már daráltam is le a hozzávaló 35 dkg tepertőt. 3 dkg élesztőt fél dl cukros tejben felfuttattam. Robi táljába mértem fél kg lisztet nálam fehér tönköly volt és elmorzsoltam vele 10 dkg zsírt... Mikor már jó morzsalékos volt hozzá adtam 1 dl tejfölt, az élesztős tejet és még úgy fél dl tejet. 3 kk sót valamint 2 ek bort. Szégyen vagy sem de fogalmam sincs ez utóbbi minek kell bele, de ha Horváth Ilona azt mondja akkor bele tesszük :D Kevés borsot is  szórtam, és össze dolgoztam a géppel.
Nem pihentettem a tésztát hanem rögtön vékonyra kinyújtottam és a ledarált tepertővel amibe egy kevés pirított hagymát is elkevertem- kb 3 ek val- megkentem, majd feltekertem és a rudat nyújtó fával ellapogattam. Félbe hajtottam, és letakartam fél órára pihenni. Amikor lejárt az idő ismét el lapogattam majd félbe hajtottam, összesen 3x csináltam meg mindig 30 perc pihenéssel.
Ezután már kinyújtottam 1-2 cm vastagra a tésztát és éles késsel berácsoztam a tetejét, majd pohárral kiszaggattam. Sütőpapíros lemezre sorakoztattam a pogácsákat lekentem egy tojással mindegyiket, és így pihentek megint 30 percet. Eközben a sütőt 190 fokra elő melegítettem...

15 perc alatt hőlégkeverésen pirosra sütöttem. A pogikat nem szabad lassan sokáig sütni, kivéve ha dobálózásra vagy súlyos testi sértésre szánjuk őket, mert kő keményre képesek kiszáradni. Inkább magas hőfokon gyorsan legyünk rajta túl ;)

5 megjegyzés: