2013. szeptember 4., szerda

Házi étel ízesítő


Sok jót hallottam már erről a dologról és rég óta kekeckedtem is már a gondolattal, hogy ki próbáljam, de valahogy mindig csak elodáztam. Ez is mint annyi minden amit csak tologatok, csak nézegetek hiba volt.
Most is csak egy kis adaggal mertem csinálni, és amíg nem főztem vele pár ételt nem is posztoltam. De kiválóan vizsgázott így meg merem osztani veletek is a receptúrát.
Sok féle képen sok helyen olvastam, van aki úgy készíti mint ahogy most én is tettem ledarálva, vagy van aki szárítva, vagy aszalógéppel. Mindegy is a lényeg úgy is az, hogy tartósító szer nélkül friss alapanyagokból készül.

Nálam így:
A felsorolt zöldségeket megtisztítottam, és húsdarálón ledaráltam. Majd lemértem a súlyát kereken két és fél kiló lett. Ehhez fél kg jódozott konyhasót kevertem. Fél órát hagytam állni addigra a só elolvadt és egy kis levet engedett a zöldség. Tiszta csavaros üvegbe töltöttem, hogy lé is jusson.  5 db fél literes vagy 3 hét és feles üveg lesz belőle.

-1 kg sárgarépa
-1 közepes nagyságú karalábé
-fél zellergumó
-2 közepes nagyságú vörös hagyma
-1 fej fokhagyma
-1 piros és 1 sárga pritamin paprika
-1 TV paprika
-3 kisebb paradicsom
-2 csokor petrezselyem zöldje (ezt nem daráltam, hanem késes aprítóban készítettem)
-1 kisebb karfiol

Igazából bármilyen friss zöldség megteszi és csak a képzeletünk szab határt :D
Ajándékoztam is el belőle, nekem egy üveg maradt, így lassan készíthetem a következő adagot. De az már egy rendes adag lesz, hogy maradjon télre is a finom friss zöldségből üvegbe zárva.
Mivel sós így a főzés közben figyelembe kell venni azt, viszont lezárva hűtőben vagy akár a kamra polcán is hónapokig eláll.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ezzel a sok zöldséggel. A paradicsomot hogy aprítottad fel? Az elmúlt télre én csak pritamin paprikát daráltam tettem el sóban , de még mindig van belőle. Jó ötlet ez a zöldség turmix!

    VálaszTörlés
  2. Egyszerűen a paradicsomot is hozzá daráltam az egyveleghez, a hús darálón.

    VálaszTörlés