2011. április 4., hétfő

Tarhonyás hús alias gurulós tésztás husiMitől gurulós tészta? Aki már evett vagy készített tarhonyát az tudja, hogy az bizony gurul, na jó nem igazán gurul de elmocorog a tányéron evés közben.
Elsőszülöttem a névadó atyja neki, mert amikor kicsi volt és meg kérdeztem mit főzzek azt mondta husit gurulóstésztával. Én meg csak néztem mint Jóci a moziba, hogy az miféle. Mert nem emlékeztem rá, hogy én ilyesmit a gyerek elé tettem volna, de még csak hallani sem hallottam. Na akkor nekiálltunk barkóbázni. Kiderült mire gondol. Miért adta neki ezt a nevet? Mert ahogy ette a tarhonyát minduntalan arrébb ment a kanál elől, és nehéz volt rávadászni, ezért gondolta a szentem, hogy annak gurulós tészta a neve. Volt a gyerek ekkor talán 3 éves. Rajtamaradt az ételen ez a név, de miért is ne. Ha csirkemell lehet pipicici akkor a tarhonya is gurulós tészta :D

Két napi adagot készítettem 1 kg sertés lapockát kockára vágtam. Két kisebb fej vöröshagymát apróra és olajban üvegesre sütöttem. Ezután egy pici vizet öntöttem rá. Ép csak annyit ami lehűti a forró olajat meg ne égjen a fűszerpaprika mert akkor keserű lesz. Olyan 1 evőkanálnyit szórtam rá ebből a piros porból, és a húst is beletettem. Felöntöttem fél l vízzel, fűszereztem (szentségtörés! :$) ízvarázs,bors,petrezselyem, és puhára főztem. Csak minimális lének kell maradnia alatta, ha fogytán ven nam kell ráönteni, csak figyelni ne égjen le.

A tarhonyához 2 evőkanálnyi olajat forrósítottam és 2 csészényit megpirítottam, majd ugyan ezzel 3 csésze vízzel felöntöttem. Megsóztam lefedtem. Először nagy lángon, majd amikor felforrt a víz már kis lángon puhára főztem. Ezalatt a tészta a vizet magába szívja.

Ha ez is kész a tarhonyára kanalazom a pörköltet és összeforgatom.
Nyáron 1-1 paradicsomot és tv-paprikát is lehet a pörcsibe főzni attól még ízletesebb lesz.

Most csalamádéval kínáltam, de a savanyú uborka sem szalad el mellőle ;)

5 megjegyzés:

 1. Ötletadó,finom étel.Köszi.

  VálaszTörlés
 2. Igazán nincs mit, és jó étvágyat hozzá ha elkészíted.

  VálaszTörlés
 3. Hú de nagyon szeretem ezt az ételt!:)))
  sherpa

  VálaszTörlés
 4. Mi is szeretjük. Dávidka multkor 2 pofára tömte, most meg sem kóstolta :S Na de talán holnap...

  VálaszTörlés
 5. Most sem nagyon beszéltünk össze, nálunk holnap lesz, tegnap este döntöttük el apával, hogy ma derelye lesz, holnap tarhonya virslivel, krumplival :D.

  VálaszTörlés